Danes praznuje visok jubilej velik Slovenec, literat in mislec Boris Pahor

Foto: STA

Zagovornik zamejcev, pričevalec zgodovine, pisatelj in mislec Boris Pahor danes praznuje 103. rojstni dan. Ob jubileju bo v Konzorciju predstavil najnovejšo knjigo V imenu dialoga, sestavljeno iz dnevniških zapisov, navedb starejšega datuma, citatov in pisem. Po predstavitvi bo Pahorja na slavnostnem kosilu gostil predsednik vlade Miro Cerar.

Pahor velja za enega najpomembnejših živečih pisateljev v slovenskem jeziku in je tudi najbolj prevajani slovenski avtor. Njegova dela so prevedena v francoščino, nemščino, srbohrvaščino, madžarščino, angleščino,španščino, italijanščino, katalonščino, finščino in esperanto. Na prvem mestu med prevodi je Nekropola, roman o pisateljevem življenju v taborišču Natzweiler- Struthof. Večkrat so ga omenjali kot kandidata za Nobelovo nagrado za književnost. Pahor je deklarirani antifašist in pričevalec o fašističnem nasilju nad Slovenci v Italiji ter trpljenju v nemških koncentracijskih taboriščih med drugo svetovno vojno. Je vztrajni zagovornik nacionalnosti kot primarne socialne identitete.

Pahor je rojen v slovenski družini v Trstu, tedaj v Avstro-Ogrski. Njegov oče Franc se je v mesto preselil iz Kostanjevice na Krasu in je bil zaposlen kot uradnik avstrijske uprave. Leta 1919 ga je nova italijanska oblast odpustila in je moral delati kot ulični prodajalec. Mati Marija Ambrožič je bila iz Male Pristave pri Šentpetru (danes Pivka), rodila pa se je v Materiji. V otroških in mladostniških letih je bil Boris Pahor priča rasti nacionalistične ideologije, ko so fašisti leta 1920 požgali slovenski Narodni dom v Trstu.

Politično preganjan zaradi obsodbe poboja domobrancev
Leta 1975 sta Pahor in Alojz Rebula v Trstu izdala brošuro Edvard Kocbek: pričevalec našega časa z intervjujem s slovenskim pesnikom in mislecem Edvardom Kocbekom, v katerem je obsodil zunajsodni poboj 11.000 na Koroško prebeglih slovenskih domobrancev, ki so jih Britanci vrnili Jugoslaviji. Knjiga je v Jugoslaviji dvignila veliko prahu, Kocbek je bil anatemiziran in izločen iz javnega življenja. Zaliv, ki je knjigo izdal, je bil v Jugoslaviji prepovedan, vstop v državo so za eno leto in potem še za dve leti, vse do leta 1979, prepovedali tudi Pahorju, ki je spet prestopil mejo leta 1981, ko se je udeležil Kocbekovega pogreba. Leta 1989 je Pahor pri Slovenski matici izdal spomine na Kocbeka v knjigi Ta ocean strašnó odprt, s čimer je pripomogel k pesnikovi rehabilitaciji.

Trzaski pisatelj Boris Pahor je prejel nagrado Drzavljan Evrope 2013, ki jo podeljuje Evropski parlament posameznikom ali skupinam, ki spodbujajo boljse razumevanje in tesnejse povezovanje med Evropejci ter tako prispevajo h krepitvi evropskega duha (Foto: STA)

Trzaski pisatelj Boris Pahor je prejel nagrado Drzavljan Evrope 2013, ki jo podeljuje Evropski parlament posameznikom ali skupinam, ki spodbujajo boljse razumevanje in tesnejse povezovanje med Evropejci ter tako prispevajo h krepitvi evropskega duha (foto: STA).

Upanje za rešitev krize vidi v dialogu
Pahor je ob bližnjem 103. rojstnem dnevu za STA spregovoril o Evropi v času terorizma in begunske krize. Sam rešitev vidi predvsem v dialogu, ki bo usmerjen k razumu. Upanje je v svetu, ki bo v ospredje postavil človeka in partikularnost na vseh področjih in se uprl vojnam, barbarizmom ter težnjam k prevladi. Med drugim Pahor podpira idejo Stephana Hessla o ustanovitvi etičnega parlamenta: “Če bi se na svetovni ravni v imenu dialoga srečali politični gospodarji, predstavniki različnih veroizpovedi, pisatelji in drugi misleci, bi dialog lahko uspel.”

Svojo najnovejšo knjigo V imenu dialoga v grobem sestavil iz dveh delov. V prvem je objavljen dnevnik, ki je leta 2005 mesec dni izhajal v Delovi Sobotni prilogi, v drugem pa so besedila, ki so nastala od leta 2013 do danes in se zdijo Pahorju zelo pomembna.

M. P.

 • Caetano

  Čestitke disidentu in kritiku totalitarnih režimov za rojstni dan!

  • Ivan Friderik Novak

   Mimogrede, gospod Boris Pahor je, kar potrjuje njegovo pokončno držo, tudi neprizanesljiv kritik slabih idej pomladnih strank.

   • Caetano

    Zadnji čas se je glede tega pokazal bolj stvarnega, kot v preteklosti.

    • Nata

     Zakaj že ??
     Ker se je v tem zadnjem času marsikaj spemenilo na slabše …….kar se tiče pomladnikov !!

     • Caetano

      Ne hotel sem reči, da je zadnji čas njegova kritika bolj uravnotežena in manj usmerjena na pomladno stran.

     • Nata

      Manj ?
      Zanimivo, kako različen pogled imamo. Meni se pa zdi ravno obratno ?
      Če pogledamo spodnji komentar , si lahko rečemo – o kako smo si različni.

     • rrrrr

      Caetano, dobro si to opazil. Gospod Boris Pahor po srcu še vedno ostaja socialist. Ampak on je pravzaprav EDINI socialist, ki ga kot takega spoštujem , cenim kot avtorja knjig in ga imam rad kot slovenskega domoljuba.

 • Vera

  103 svečke za rojstni dan na veliki torti ” Velikemu Slovencu ” g. Borisu Pahorju . Še na mnoga zdrava leta ! Takih Slovencev nam manjka -žal .

  • Vera

   Kaj je ob Borisu Pahorju iskal izdajalec Sekolec ?

 • karlina

  Iskrene čestitke, gospod Pahor, ste VELIK ČLOVEK IN PREDVSEM VELIK DOMOLJUBEN SLOVENEC !!!!!!!!!!!!!!!!

 • janez zorman

  Kakšna Razlika. Oba Pahorja, oba Primorca, pa poglej,..

  • tinta

   Zato pa sta danes skupaj na kosilu. Mogoče se mladega Pahorja, kaj prime ?

   • janez zorman

    Iz tvojih ust, v Božja ušesa !

   • avtohtoni neandartalec

    Upajmo, da ne bo požgal še kakšno knjižnico, kot so to delali ob osamosvojitvi.

 • centurion

  Vse najboljše, SLOVENEC Pahor Boris!
  Preživel je totalitarni fašizem in nacionalsocializem.
  Žal se bojim, da ga bo v Sloveniji preživel totalitarni komunizem…

 • Osti jarej

  človeka naredi njegov ponos,zavednost svojemu poreklu in jeziku,poštenost in resnica.
  gospod Boris Pahor je velik človek.
  Vse najboljše,korenina slovenska!

  • tinta

   malo si pobrkal imena, no.

 • resnicaboli

  Ne vem kateri od spodnjih komentatorjev ga je osebo srečal doživel. Jaz sem ga kot član male stranke ki ga je povabila na kongres takrat ko še noben medij v Sloveniji niti omenil ni. Predaval nam je več kot eno uro in takrat sem dobil vtis da je zagrižen levičar. Vendar vse najboljše ob visokem jubileju.

  • Osti jarej

   ..meni zadostuje,da ga ni “pod kamni” na bučelini strani…pika!!!

   • radames

    Bučela še vedno ni povedal, čigav pankrt je.. Tak človek lahko upravičeno dvomi o svojem očetu.
    Na koncu bomo vsi Zemljani ugotovili, da je naš oče nekdo drug, kakor piše v dokumentih.

 • Nata

  Gospod Pahor …….vse naj…..naj……naj…!
  Da bi še naprej ogranili jasno misel in nam še kaj povedali !

 • bednick

  Domet mislecev, literatov in podobnih…..je :

  “Če bi…………………….bi……………………………….”

  Veliko lepih besed in misli , v realnosti pa nobenega učinka.
  Proč vržena energija.
  Se resno sprašujem, če ne bi bili bolj koristni v rudniku.

  • Nata

   No ja ? Tudi zate velja veš. . . če bi. . . ko bi. . . da bi svojo negativno energijo usmeril kam drugam !
   Kaj pa imaš proti lepi besedi ?

 • totex39

  Gospod pri teh letih ima neverjeten spomin in je človek, ki ima v sebi veliko domoljubja, kar našim vladnim izdajalcem manjka.

 • Vera

  Kdo je na današnji 103 – ji rojstni dan g. Pahorja povabil izdajalca Sekolca ? ? ?

  • janban

   Udba se povsod najde!!

 • janban

  Iz srca vsenajbolše, velik Slovenec!

 • radames

  Dva velika Slovenca, ki sta presegla starost stotih let: gospod Boris Pahor in gospod Leon Štukelj. Oba je preganjal komunistični sistem.
  Gospod Boris Pahor naj še dolgo živi, ker nam ima še veliko povedati.

  • pajot

   Bojim se,da bo tudi majhen slovenec presegel starost stotih let.

 • Borut Stari

  Pahor, Boris ne Borut je slaba vest komunističnega sistema. Prav nacionalno zavedni veliki Slovenec je tisti, ki mu sedanji oblastniki ližejo podplate in se udeležujejo proslave rojstnega dne. Zakaj pa ne? Hinavci se tako lahko pojavijo v medijih ob boku tega velikana Slovenije.Novinar Nove ni bil pozoren ali pa med akreditiranimi, tako, da ni zapisal Pahorjeve izjave:Da to ko predsednik ene stranke obvladuje parlament meji na fašizem.

 • dob

  Dokler niso v evropski prostor vdrli muslimani in prinesli s sabo okornost islamistične misli, Slovenci niso razmišljali, ker jim sploh ni bilo treba. Med sabo se niso mogli primerjati, ker je razmišljanje bilo praktično prepovedano. V vsakem primeru pa nezaželeno, saj je Partija sproti povedala, do kje se sme razmišljati.
  Zdaj, s pojavom konkurečne idiotske ideologije v obliki religije, pa so se ljudje počasi začeli zbujati in že kažejo znake razmišljanja.
  kučanisti čutijo samo pritisk v glavi, ki si ga ne znajo razlagati. Razmišljanje jim je tuj pojem.

  • Vera

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  • pokvarjeniSvet

   levaki so celi čas bili za migrante in so še…mene zanima kje se, da izvedeti točno število migrantov in kje so razporejeni po Sloveniji ?

 • MEFISTO

  Največji tržaški Slovenec je Giuaseppe Perazza