fbpx

Zdravstveni dom Metelkova nima nobenega razloga, da glede na razpoložljivost cepiv, cepijo zgolj eno uro

Cepilni center ZD Center na Metelkovi ulici (Foto: STA)

Obiskovalci niso najbolj zadovoljni z obiskom cepilnega centra Ljubljana, ki je sprva deloval na Gospodarskem razstavišču, sedaj pa cepljenje izvajajo v Zdravstvenem domu na Metelkovi. V uredništvo smo prejeli pritožbo bralke, ki je pri cepljenju naletela na neprijazen odnos, sporno pa ji je tudi bilo, da je morala eno uro čakati na edino razpoložljivo cepivo Pfizer. Direktor NIJZ je do njihovega dela in odnosa do pacientov kritičen, saj si že nekaj časa želijo urediti tamkajšnje razmere. Prav tako meni, da nimajo nobenega razloga za takšno obnašanje in poudarja, da imajo na zalogi vse vrste cepiv. “Cepiva lahko dobijo od nas, kolikor hočejo, in to vseh vrst. To, da je cepljenje omejeno samo na Pfizer in samo eno uro, pa je nezaslišano ob tako veliki kadrovski kapaciteti,” je še dejal.

V uredništvo smo prejeli pritožbo obiskovalke, ki je šla na cepljenje v cepilni center na Metelkovi. Ta je opisala, s kakšnim odnosom so jo sprejeli na cepljenje. “Kolegica bila danes v cepilnem centru na Metelkovi prvič cepljena. Dolga vrsta čakajočih na vročem soncu. Na pripombo, da ni najbolje poskrbljeno, so ji neprijazno zabrusili, sami ste se odločili priti sem, čakajte,” je zapisala. Kot je v nadaljevanju pojasnila, so morali eno uro čakati na cepivo Pfizer, ki pa naj bi bilo tudi edino razpoložljivo.

Cepilni center Zdravstvenega doma Ljubljana je 13. julija sporočil, da se bo cepljenje 19. julija preselilo iz Gospodarskega razstavišča v prostore Zdravstvenega doma center na Metelkovi ulici. Na odnos tamkajšnjega zdravstvenega osebja, na katerega je opozorila bralka, pa se je odzval direktor NIJZ Milan Krek. Ta opaža, da se v ljubljanskem cepilnem centru že dolgo tako obnašajo. “Ministrstvo za zdravje, ki skrbi za mrežo centrov, ga skuša že dolgo časa urediti, pa imamo spet take izpade,” je opozoril.

Direktor NIJZ Milan Krek (Foto: STA)

Krek je prepričan, da nimajo nobenega razloga, da se tako obnašajo. “Cepiva lahko dobijo od nas, kolikor hočejo, in to vseh vrst. To, da je cepljenje omejeno samo na Pfizer in samo eno uro, pa je nezaslišano ob tako veliki kadrovski kapaciteti,” je še dejal. Po pojasnilu Kreka jim je minister za zdravje Janez Poklukar zadal nalogo, da vsak dan cepijo nenaročene in da morajo cepiti z vsemi cepivi, ki jih imajo na voljo. “Tudi da podaljšajo čas cepljenja,” je dodal.

Ministrstvo za zdravje mora urediti stanje v cepilnem centru
Zaradi neurejenega stanja v cepilnem centru Krek predlaga, da se ministrstvo za zdravje resno pogovori z vodstvom zdravstvenega doma. “Mi lahko dobavimo cepiva, kolikor ga hočejo, oni imajo dovolj kadra, da teče vsak dan 12 ur in tudi več cepilno mesto. Nobenega opravičila ni, da se tako obnašajo,” je še pojasnil na koncu.

Sara Rančigaj