fbpx

Do srede še mrzlo, otoplitev v petek prinaša sneg

Fotografija je simbolična Foto: STA

Po večini države je še med -10 in -17 stopinjami, najnižjo temperaturo -20 stopinj so izmerili na Blokah. Mraz bo v prihodnjih dneh popuščal, petkova otoplitev prinaša sneg.

V torek temperature ne bodo nižje od -10 stopinj, pravi meteorolog Brane Gregorčič. Zaradi  oblačnosti se sicer temperatura ne bo bistveno spremenila. Sreda bo ponovno prinesla nekoliko močnejši mraz, zjutraj bo okoli -15 stopinj Celzija. Čez dan se bo ogrelo do -5 stopinj.

Na Agenciji RS za okolje so za sredo razglasili oranžno stopnjo ogroženosti. Meteorolog  Brane Gregorčič pravi, da so bile pri nas podobno mrzle temperature februarja pred petimi leti. Prodori polarnega zraka proti južni Evropi so v zadnjih desetletjih postali bolj redki, zato ljudje niso več navajeni takega mraza.

Sprememba vremena bo v četrtek, ko bo veter spremenil smer in bo začel pihati jugozahodnik. Mraz bo po Gregorčičevih besedah popuščal. V noči na petek naj bi začelo snežiti, v južni Sloveniji bo lahko vmes tudi deževalo, posledica tega bo poledica. Zapadlo naj bi do 10 centimetrov snega, ki bo prekril večji del države. Snežna odeja naj bi po trenutnih napovedih ostala, ker bo na začetku prihodnjega tedna spet mrzlo. Po napovedih meteorologov temperature ne bodo tako skrajne.

B. J., STA