fbpx

Dobitnik Pučnikove plakete Justin Stanovnik je bil človek, ki je pomagal razumeti dogodke izven razumljivega

Justin Stanovnik

Na letošnjem 12. Pučnikovem simpoziju v Slovenski Bistrici je Pučnikovo plaketo za prispevek k razvoju demokracije v Sloveniji posthumno prejel Justin Stanovnik, ki se ga spominjamo kot dolgoletnega bojevnika za demokratizacijo in resnično spravo v Sloveniji.

V okviru 12. Pučnikove akademije je potekala tudi podelitev Pučnikove plakete za prispevek k razvoju demokracije v Sloveniji. Letošnji prejemnik tega prestižnega priznanja je pokojni Justin Stanovnik. Kljub njegovi smrti, ki nas je pretresla na začetku letošnjega leta, se ga spominjamo kot velikega bojevnika za demokracijo, zagovornika pravne države in osebo, ki je vedno opozorila, kadar smo Slovenci ubrali napačno pot in nam pokazala pravo smer.

Pučnikova plaketa tudi letos v prave roke
Dr. Matevž Tomšič, predstavnik akademskega sveta Inštituta dr. Jožeta Pučnika, je pred podelitvijo plakete nagovoril zbrane: “Plaketa, ki nosi ime po dr. Jožetu Pučniku, je namenjena tistim posameznikom, ki s svojim delovanjem prispevali k razvoju demokracije in kulture v Sloveniji. Trdim, da gre Pučnikova plaketa tudi letos v prave roke.

Nagrado je prevzel Matija Ogrin, ki je dejal, da je to priznanje namenjeno besedam, delu in mislim Justina Stanovnika, zato je še kako aktualno, čeprav nas je pred kratkim zapustil: “Justin Stanovnik je oblikoval izraz poškodovanost slovenskega naroda. Slovenci smo bili desetletja vzgajani o nekem idealnem svetu, v katerem smo živeli, a smo vedeli, da ni resničen in edini. Vseeno smo ga sprejeli in se tako poškodovali“. Spomnil se je njegovih besed ob izkopavanju žrtev iz Hude jame, ko je dejal, da gre za veliko stvar, a se boji, da se poglavitna stvar ne bo spremenila na bolje, in sicer odnos Slovencev do resnice in vrednotenje grozodejstev, ki so jih preživeli naši rojaki: “S temi stavki je opozori na svojo skrb, da bo se navzven marsikaj zgodilo, a Slovenci ne bomo spremenili našega vrednotenja in odnosov do teh grozot.” Ob tem je še dodal, da sta Inštitut dr. Jožeta Pučnika in Center za narodno spravo edini organizaciji pri nas, ki si prizadevata razkriti to resnico in razširiti vpogled k popolnejšemu razumevanju resnice. “Za to se je boril tudi Stanovnik, zato menim, da si je to plaketo več kot zaslužil,” je še dodal Matija Ogrin.

Pomagal je razumeti dogodke izven razumljivega
Tudi predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša, je dejal, da je bil Justin Stanovnik eden tistih Slovencev, ki je tudi njemu pomagal razumeti, zakaj so se dogajale določene stvari: “Marsikaj smo vedeli, nismo pa razumeli, kako je prišlo do določenih dogodkov.” Stanovnik je s svojim znanjem pomagal razumeti resnico tudi dr. Jožetu Pučniku, saj je bil “briljanten modrec in filozof modernega časa, skozi jasnost njegove besede je čas, ki ga je opisoval, postal razumljiv. V svojih zapisih je razglabljal, kako razumeti dogodke, ki so bili izven razumljivega, in poškodovanost slovenskega naroda. Če želimo razumeti čas, ki je bistveno zaznamoval preteklost, sedanjost in prihodnost, moramo razumeti in priznati resnico, za katero se je vedno zavzemal Stanovnik.” Janša je še poudaril, da tisti, ki je bral njegove zapise, danes lažje razume dileme, s katerimi se soočamo Slovenci in Evropejci: “V nekem zapisu je zapisal, da je identiteta to, da veš, kdo si in kaj hočeš biti. Danes Evropejci vemo, kdo smo in kakšna je naša zgodovina, a včasih pozabljamo, kakšne so naše vrednote in česa si želimo.” Ob koncu je še dodal, da je bil Justin Stanovnik zelo natančna oseba, ki je večkrat poudarila, da si nekateri prizadevajo oškodovati besede in jim pripisati drugačen pomen. Demokracijo, ki je bila najmanj ljudska, so poimenovali ljudska demokracija: “Profesor Justin Stanovnik je vedno poudarjal, da je prvi korak k spravi priznanje resnice. Ni zapisal stavka, dokler beseda ni stala.

Justin Stanovnik – biografija
Justin Stanovnik se je rodil 14. aprila 1928 v Lesnem Brdu pri Horjulu. Leta 1940 se je vpisal na Klasično gimnazijo, a je njegovo šolanje prekinila vojna. Leta 1944 je vstopil v Slovensko domobranstvo in se boril zoper boljševizacijo Slovenije. Preživel je grozote taborišča v Teharjah, nato pa nadaljeval gimnazijsko šolanje. S skupino gimnazijskih kolegov je bil soorganizator tajne demokratične organizacije, ki je imela za cilj samostojno slovensko državo. Ko je organizacijo razkrinkala Udba, so Stanovnika zopet zaprli v taborišče, tokrat v Strnišču. Ko je bil izpuščen se je vpisal na študij klasične filologije in angleščine, ki jo je kasneje poučeval po slovenskih šolah.

Justin Stanovnik je bil prodoren analitik tako komunistični režima v Sloveniji kot boljševizma nasploh. Bil je eden od ustanoviteljev Nove Slovenske zaveze in dolgoletni glavni urednik revije Zaveza, ki je zbirala dragocena pričevanja o uničenju krščanske in demokratične civilizacije na Slovenskem med 2. svetovno vojno in po njej. V uvodnih kulturno-poličnih komentarjih revije je pronicljivo prikazoval duhovno stanje na Slovenskem in prodiral v skrivnost zla, ki je zajelo Slovenijo z boljševiško revolucijo. Stanovnik je v svojih zapisih opozarjal na nepolitičnost slovenskega naroda, kar je bila posledica preteklosti in poudarjal, da “če hoče biti narod političen, mora biti svoboden; če hoče biti svoboden, mora biti duhovno priseben; če hoče biti priseben, mora vedeti, kaj pomeni človekovo nihanje med dobrim in slabim“.

Združenje novinarjev in publicistov mu je decembra 2013 podelilo častno priznanje Boruta Meška za življenjsko delo. Umrl je 27. januarja 2019, a danes še vedno ostaja eden od zagovornikov demokracije in pravne države. Zaradi svojega neutrudnega iskanja zgodovinske resnice, prizadevanj za spravo in demokratizacijo Slovenije, si tako velik Slovenec, kot je bil Justin Stanovnik, takšno priznanje več kot zasluži.

Demokracija