fbpx

Dodatke za stalno pripravljenost so si izplačevali tudi direktorji gasilskih zavodov

Foto: STA

Sindikat poklicnega gasilstva opozarja, da si nekateri direktorji gasilsko-reševalnih zavodov izplačujejo dodatke za stalno pripravljenost, čeprav ne delujejo več kot operativni gasilci. Šest direktorjev, ki je dodatke prejemalo, so pozvali, naj s tem prenehajo in vrnejo neupravičeno prejete dodatke. Zadevo so prijavili ministrstvu, računskemu sodišču in KPK. 

Sekretar sindikata poklicnega gasilstva David Švarc je danes predstavil ugotovitve, ki jih je sindikat ugotovil na podlagi podatkov o plačah. Iz njih izhaja, da je bilo šest direktorjev deležnih neupravičenih plačil, bodisi dodatka za stalno pripravljenost bodisi prispevek za dodatno pokojninsko zavarovanje, na podlagi katerega se gasilcu vsako leto priznajo trije dodatni meseci pokojninske dobe. V oči najbolj bodejo primeri direktorjev iz Krškega, Kopra in Celja, je pojasnil Švarc.

Foto: STA

David Švarc, sekretar poklicnega gasilstva (foto: STA).

Gre za dodatka in prispevek, ki zaradi narave njihovega dela pripadajo in so namenjeni samo poklicnim gasilcem, kar pomeni, da so vezani na operativno opravljanje gasilske dejavnosti. S tem pa se direktorji zavodov ne ukvarjajo, je opozoril Švarc. Pri tem je navedel primer, ko je direktor v funkciji poveljnika dobil dodatek za pripravljenost na domu, čeprav je prejel le klic, kjer so mu povedali, da je enota šla na intervencijo, sam pa tam ni sodeloval.

Direktorje zavodov so v sindikatu že pozvali, naj takoj odpravijo nepravilnosti ter si prenehajo izplačevati vse dodatke in prispevke, ki ne pripadajo njihovemu delovnemu mestu. Prav tako so nanje naslovili poziv, naj do konca januarja ugotovijo višino neupravičeno izplačanih sredstev in se s financerjem dogovorijo glede vračila le-teh.

Tisti direktorji, ki bi nameravali opravljati tudi delo operativnega poveljnika, pa naj opravijo šolo za poklicnega gasilca, pozivajo v sindikatu. Podatki, ki so jih pridobili, namreč kažejo, da večina direktorjev te šole nima opravljene.

Sindikat bo dogajanje prijavil predstojnim institucijam, saj do 5. februarja niso bili znotraj organizaicij sprejeti nobeni ukrepi. Zato so obvestili ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja in glavno inšpektorico inšpektorata za javni sektor Lidijo Apohal Vučković. Ta teden so podali tudi prijavo na računsko sodišče, protikorupcijsko komisijo in nacionalni preiskovalni urad.

M. G., STA