fbpx

Belokranjci delajo konkurenco Jankoviću. Organizirajo svoj pohod ob žici.

Foto: Nova24tv

Ob žičnati ograji na meji ob Kolpi poteka protestni pohod. Udeleženci so se podali na 2,5 kilometrsko pot do vasi Slavski Laz, s tem pa želijo izraziti nestrinjanje z ravnanjem vlade, ki je postavila bodečo žici. Organizatorji so napovedali udeležbo 150 pohodnikov.

Pohod je organiziralo Turistično športno društvo Kostel, v vabilu pa so zapisali, da je namen pohoda izraziti nestrinjanje s postavitvijo bodeče žice. Prepričani so, da je to grob poseg v okolje, ki “ogroža živalski svet, onemogoča turistično dejavnost na reki in ogroža življenja prebivalcev in obiskovalcev te čudovite pokrajine”. Protestniki so napovedali, da bodo žico okrasili in s tem izrazili prepričanje, da je njen obstoj nesmiseln.

Pohod čez travnike in potoke
Pohod poteka ob žici na obrežju reke Kolpe, po neurejenem terenu, po travnikih, čez manjše potoke in po blatnih poteh, zato so organizatorji priporočili primerno obutev in obleko. Prav tako so udeležence pohoda prosili, da s seboj prinesejo simbolične okraske, s katerimi bodo okrasili žico.

Ograja močno ogroža občinski turizem
V Občini Kostel s 26 kilometri Kolpine struge je glavnina rečnega obrežja na slovenski strani ožičena. Tudi po besedah tamkajšnje županje Lili Butina naj bi tamkajšnja ograja močno ogrožala občinski turizem ter divjad, ki ne more prosto do in preko Kolpe.

V Kostelu se je izoblikovala tudi civilna pobuda, ki zbira podpise proti ograji na meji. Podpise zbirajo tako na svoji spletni strani kot v Kočevju, do zdaj pa naj bi zbrali približno 6000 podpisov za peticijo, ki jo nameravajo posredovati vladi.

N. K., STA