fbpx

Donko: Takoj po umoru njune hčerke so jima začeli s CSD groziti

Foto: Twitter/odbor2014

“Takoj po umoru njune hčerke so jima že začeli s CSD groziti, naj bosta srečna, da sta vnuka še vedno z njima,” je na današnjem shodu Odbora 2014 na stisko starih staršev, ki so jima vzeli vnuka, opozoril socialni delavec Franc Donko. Ob tem je dodal, da bodo ta primer še naprej budno spremljali in se nanj odzivali.

Vztrajniki so ob pričetku shoda Odbora 2014 ponosno zapeli slovensko in evropsko himno. Na shodu so med drugim spregovorili tudi Žan Mahnič, Petra Janša in Aleš Primc.

Petra Janša je opozorila, da je Milko Novič že leto in pol v priporu, kjer je prepuščen na milost in nemilost ter čaka na odločitev sodnice Špele Koleta. Ob tem je dodala, da je Noviča včeraj obiskala v priporu. “Prepričana sem, da bi Novič že bil obsojen na 30 let zapora, če ne bi bilo nas, ki smo ga hodili vsako sredo podpirati,” je dejala Janševa.

Odbor 2014 je v DZ vložil predlog zakona
Odbor za spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin – Odbor2014 je 1. aprila v državni zbor vložil predlog Zakona o ukrepih za zagotavljanje javnosti, preglednosti in odgovornosti v pravosodju. Vsebino zakona si lahko preberete tukaj. Potem ko bo predsednik državnega zbora določil rok, se bo pričelo tudi zbiranje podpisov na upravnih enotah.

Mahnič: Brez težav bomo zbrali dovolj podpisov
Poslanec SDS Žan Mahnič je vztrajnike spomnil, da bosta kmalu minili dve leti, odkar so se začeli zbirati pred “to hišo sramote”. Kot pravi, se bo brez težav zbralo 5.000 podpisov za referendum o zakonu, ki bo tlakoval pot za boljšo Slovenijo.


Slovenija je pri kršenju človekovih pravic v samem vrhu
V slovenskem pravosodju izjemno visok delež pravosodnih funkcionarjev na prebivalca še vedno ne odraža kakovosti, učinkovitosti in hitrosti dela pravosodnih institucij, so prepričani vztrajniki. Po njihovem je še posebej zaskrbljujoče kršenje človekovih pravic v pravosodnih postopkih. Na podlagi lanskih ugotovitev Evropskega sodišča za človekove pravice je Slovenija glede na število prebivalcev prva po številu ugotovljenih kršitev človekovih pravic med 47 državami članicami Sveta Evrope, še opozarjajo.

Takšno pravosodje zavira razvoj družbe
“Slabo delovanje pravosodnih institucij zavira razvoj družbe in države na vseh ostalih področjih, še posebej gospodarstva,” so v odboru pojasnili v izjavi za javnost. Prepričani so, da je v pravosodju potrebno vzpostaviti učinkovit sistem javnosti, preglednosti in odgovornosti, ki bo omogočil višjo kakovost dela, večjo pravno varnost ter spoštovanje človekovih pravic v pravosodnih postopkih.

N. K.