fbpx

Dr. Anton Korošec – Slovencem v ponos!

Dr. Anton Korošec (Vir: Zaveza)

Podpredsednik SLS in direktor Inštituta dr. Antona Korošca Primož Jelševar se je danes udeležil slovesnosti ob 75. obletnici smrti dr. Antona Korošca. Pojasnil je, da je današnji dogodek še posebej pomemben, saj je bil v tem tednu registriran tudi novi “think-tank” inštitut, poimenovan po enem največjih slovenskih politikov dvajsetega stoletja.

Inštitut dr. Antona Korošca, ki je bil ustanovljen 2. septembra 2015, je bil ravno v dneh pred obletnico Koroščeve smrti vpisan tudi v sodni register. “Kot direktor inštituta sem zelo vesel in ponosen, da smo dočakali ta trenutek in da se bom lahko poklonil enemu največjih Slovencev vseh časov,” je dejal Jelševar.

Generator premišljevanj in idej na najvišji ravni
Inštitut dr. Antona Korošca je prvi politični “think-tank” Slovenske ljudske stranke. Deloval bo kot generator premišljevanja in idej na najvišji ravni, ki bo v politiki iskal skupne imenovalce z namenom doseganja višje ravni kakovosti življenja v Sloveniji. Sodeloval bo tudi z inštituti sestrskih strank v Sloveniji in tujini.

Inštitut dr. Antona Korošca so ob 75. obletnici smrti v poklon njegovemu delu ustanovili vodja Strokovnega sveta pri predsedniku SLS dr. Andrej Umek, ki je nekdanji minister za znanost in tehnologijo (od leta 1993 do leta 1997) ter za okolje in prostor (2000), podpredsednik SLS Primož Jelševar in direktorica SLS Tadeja Romih.

Foto: SLS

Foto: SLS

Inštitut dr. Antona Korošca je 9. decembra 2015 Okrožno sodišče v Ljubljani vpisalo v sodni register z imenom slovitega politika in teologa, ki je vodil zgodovinsko Slovensko ljudsko stranko, v imenu južnoslovanskih poslancev v avstro-ogrskem parlamentu prebral Majniško deklaracijo in storil prvi korak k samostojnosti Slovenije.

Dr. Korošec je vodil zgodovinsko Slovensko ljudsko stranko v časih, ki so bili za slovenski narod prelomni, na nek način celo podobni današnjim. Takrat je naredil prve korake, ki so Slovenijo pripeljali do dolgo pričakovane samostojnosti, zato se ga je prijelo tudi poimenovanje “oče slovenskega naroda”.

“V čast nam je, da se naš inštitut imenuje po njem. S tem smo ustanovitelji želeli pokazati, da SLS ni le pravnoformalna naslednica zgodovinske SLS, pač pa iz svojih korenin črpa moč za novo rast v sodobno stranko, ki je v koraku s časom in dela za dobro slovenskih državljanov,” je izpostavil Primož Jelševar in poudaril, da iz bogate zapuščine naukov in drže dr. Korošca ne bo težko črpati navdiha za delo in uresničevanje projektov z vizijo.

Za krepitev slovenske civilne družbe
Po Jelševarjevih besedah je civilna družba v Sloveniji še vedno prešibka, “zato nameravamo z ustanovitvijo Inštituta dr. Antona Korošca in serijo Koroščevih večerov poživiti slovensko civilnodružbeno, pa tudi povsem politično razpravo o najaktualnejših in razvojno najpomembnejših vprašanjih naše družbe. Da zgodovinski spomin in pozitivno politično izročilo dr. Korošca in njegove zgodovinske ljudske stranke ne bo zamrlo, pa razmišljamo o odprtju posebne spominske sobe SLS, nekakšnega minimuzeja materialne in politične dediščine stranke, na katere pozitivno tradicijo smo zelo ponosni.”

Predsednik SLS Marko Zidanšek ob tej priložnosti sporoča: “V svoje politično delo uvajamo nove elemente družbene in politične dinamike, s katero želimo še aktivneje širiti desno-sredinski prostor k vsem tistim, ki želijo skupaj z nami svoje potenciale končno posvetiti razvoju Slovenije v državo, ki ljudem omogoča visoko kakovost življenja.” Ustanovitev Inštituta dr. Antona Korošca je po njegovih besedah nadaljevanje razvoja SLS v močno sodobno, evropsko krščansko demokratsko stranko, ki se je pokazal že v rezultatih dela preteklega leta in na nedavnem statutarnem in programskem kongresu SLS.

V. V.