Dr. Helena Jaklitsch: Imena niso nobena skrivnost. Kardelj, Kidrič, Maček, Ribičič, Leskošek idr. Žalostno je, da se po največjih krvnikih še danes v Sloveniji imenujejo ulice, trgi!

Vnuk Edvarda Kardelja Igor Šoltes se nikoli ni zavzel za dostojen pokop izvensodno pobitih Romov, ki so jih pobili partizani.

Pogovarjali smo se z zgodovinarko in s sociologinjo dr. Heleno Jaklitsch, ki je doktorirala iz zgodovine na temo Slovensko begunsko šolstvo v taboriščih v Avstriji in Italiji od leta 1945 do 1950. Z njo smo govorili o komunistični revoluciji, protirevoluciji, povojnih pobojih in slovenskih političnih beguncih, ki so morali zapustiti svojo rodno grudo spomladi 1945, ko je nacistični totalitarizem zamenjal komunistični.

Doktorica Jaklitscheva, poleg slovenske raziskujete tudi zgodovino kočevskih Nemcev, se pravi Kočevarjev. Za začetek me zanima, kako gledate na usodo Kočevarjev glede na to, da izhajate iz kočevarsko-slovenske družine?
Kočevarske korenine imam po očetu, enem redkih Kočevarjev, ki svoj materni jezik, kočevarščino, še govori. Doma smo vedno živeli z zavedanjem, da smo tako Slovenci kot Kočevarji.

Kočevarji so se na Kočevsko preselili pred skoraj sedemsto leti in tu tako kot sosedje Slovenci, s katerimi so se lepo razumeli, trdo delali za preživetje. Njihova usoda ob koncu druge svetovne vojne je zato posebej tragična. Oče pravi, da so Kočevarji plačali najvišjo ceno, saj so kot skupnost izginili. Njihovo odločitev za preselitev je mogoče razumeti le v luči pospešene slovenizacije po prvi vojni, ko jim je bila praktično vzeta pravica do lastne samobitnosti, velike revščine teh krajev, zaradi katere so mnogi že prej zapustili svoje domačije in odšli s trebuhom za kruhom, pa tudi zaslepljenosti z velikim rajhom, ki jim je predstavljal obljubljeno deželo. Ko so se ob koncu vojne želeli vrniti na svoje domove, jim tega nova oblast ni dovolila, zato so delili usodo mnogih Slovencev. Nekateri so končali v jarkih, drugi v koncentracijskih taboriščih, večina pa se je znašla v taboriščih v Avstriji. Danes me seveda boli, ko pomislim na opustošene kraje, kjer so moji predniki toliko stoletij živeli, po vojni pa so postali še grob tolikim Slovencem. Spomin nanje, tudi materialen, saj je povojna oblast z zemljo zravnala celo nekatera njihova pokopališča, pa je praktično izbrisan.

Kako je danes s Kočevarji?
Razseljeni so po vsem svetu, največ jih je v ZDA in Nemčiji, kjer ohranjajo običaje in navade, ki so jih njihovi starši in stari starši prinesli s seboj, toda njihov jezik sporazumevanja je (vedno bolj) angleščina in nemščina. Unesco kočevarščino uvršča med kritično ogrožene jezike na svetu. V Sloveniji je nekaj društev, ki se trudijo ohranjati dediščino in zavest o večstoletni navzočnosti Kočevarjev pri nas, toda “avtohtonih” Kočevarjev, sredi 19. stoletja jih je bilo okoli 25 tisoč, praktično ni več.

V petek, 23. avgusta, je bil evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Morda bi rekli kakšno besedo, zakaj je bil na evropski ravni izbran prav ta dan.
23. avgust je bil izbran, ker je bil na ta dan leta 1939 sklenjen pakt med Hitlerjem in Stalinom o nenapadanju. Na ta dan sta nacionalsocializem in komunizem tudi uradno postala zaveznika. Toda ko se zlo poveže z drugim zlom, trpijo nedolžni. In oba totalitarna režima sta se podpisala pod milijone nedolžnih žrtev. Prvi v imenu rase, drugi, ki je trajal mnogo dlje in v svoje anale vpisuje še mnogo več zločinov, v imenu razreda. Glede na to, da ne le naša oblast, temveč tudi svet še vedno ne zmore nedvoumne obsodbe komunizma, je dan prav izbran.

Ob 70. obletnici konca vojne in začetka totalitarnega režima ste za zbornik Temelj prihodnosti napisali prispevek z naslovom Seznam žrtev revolucionarnega nasilja pred ustanovitvijo prve vaške straže. Se pravi seznam ljudi, ki so bili žrtve partizanskega oziroma komunističnega nasilja v Ljubljanski pokrajini, še preden je nastala prva vaška straža.
Poimenski seznam skoraj sedemsto ljudi, umorjenih v prvem letu okupacije, pretresljivo in zelo zgovorno priča o tem, kako so komunisti zlorabili upor proti okupatorju za svojo revolucijo. Takrat ni bilo ne duha ne sluha o kakšni “kolaboraciji”, zaradi katere naj bi bili upravičeni moriti lastnega brata. Povejte mi, česa naj bila kriva deklica, ki ni bila stara niti dve leti, ali petletni fantek, da sta si zaslužila smrt? Tu se vidi, da so komunisti potrebovali strah ljudi in njihov upor proti revoluciji, da bi lahko prišli na oblast. Žrtev komunističnega nasilja je bilo v prvem letu seveda še več, vendar je težko najti zanesljive podatke. Temeljitejši seznam pomorjenih med vojno in po njej, financiran s proračunskimi sredstvi, je sicer pripravil tudi INZ, vendar do njega ni mogoče priti, kar je nesprejemljivo. Težko sprejem argument varovanja osebnih podatkov, če pomislim na javno dostopne sezname Judov, ki so bili med vojno odpeljani v koncentracijska taborišča.

Z dr. Heleno Jaklitsch smo govorili o komunistični revoluciji, protirevoluciji, povojnih pobojih in slovenskih političnih beguncih. Foto: Veronika Savnik

Kdo so bili glavni pobudniki, arhitekti komunistične revolucije na Slovenskem? Glavni odgovorni za vse te strašne zločine, ki so se iz leta v leto samo še stopnjevali. Danes veliko vemo o tem, a morda bi nekatere ključne akterje kljub temu izpostavili …
Imena niso nobena skrivnost. Kardelj, Kidrič, Maček, Ribičič, Leskošek idr. Žalostno je, da se po največjih krvnikih še danes v Sloveniji imenujejo ulice, trgi, …

Celoten intervju preberite v reviji Demokracija!

 • Franc Šink

  Toliko genocida in etnocida kot ga pozna komunizem, ne pozna nobena politična opcija.

  • Steiermark

   Nacisti in fašisti so s svojimi zločini, ki so jih zagrešili, proti komunistom pravi nedolžni šolarčki in vajenci! Rdeči komunistični red je satanistični red, pripadniki te sekte pa nam še vedno gospodarijo! Fuj!!!!

   • E moj Šarko

    Samo zlo premaga zlo kakršna si ti Meduza.

    • Steiermark

     jugos, sem te v svojem komentarju morda omenila? Kaj te je tako prizadelo, to, da spada k rdečim satanistom oz. da si njihov potomec?

     • E moj Šarko

      Meduza ti umivaš kurce rdečim satanistom.

     • centurion

      Dobro je rekla, Svetlanovićććć ka…
      JEBOTIPASMATER,
      Da te je povrgla čez par mesecev.
      Lajaš v stilu garjavega potepuškega mešanćka.
      (sa ulice na Baščaršiji)…
      Prostor in v kot, pseto levuharsko!

     • E moj Šarko

      S kje si ti prlezla pićka…

     • Steiermark

      podgana kurčanistična, da se ne znaš kulturno izražati je poznano, vendar ti podganjek, niti enega stavka, slovnično pravilnega neznaš sestaviti!

     • Steiermark

      ćefurski debil, preberi si odgovor na tvoje balkanske blodnje in mokre sanje…. Centurion ti je že odgovoril, jaz ne rabim dodati ničesar, odgovor je popoln!

     • E moj Šarko

      Cvandra nacistična umazana okoli ust od partizanskga moćefita.

     • Steiermark

      Šarko, lepo si opisal svojo mater in sestro……ti pa si verjetno po istem kopitu, le da ti ne tako kot tvoja mati in sestra, opravljaš vse to usluge “partizaom in vsem rdečim fašistom” iz čiste ljubezni do nih, zastonj!

 • Anton

  ma te komunajzerje itak ni jemati resno, saj niti tega ne vedo kdaj je počil prvi partizanski strel, kako pa naj vedo, če so se pa gošarji ves čas skrival po “gmajnah”

  sarkazem press

  • jakob kovač

   po pički pa so le vam dali!

 • Imperial Commando

  Poscijem se kardelju, soltesu in kordisu v prazno lobanjsko votlino. Ce ze drugega ni not, bo pa scanje. Mars komunisti retardirani

 • Amerikanc

  Ko pa so volitve, Kočevarji po Svetu, v veliki večini volijo šefa gošarjevega Frante – Šarkota. Bog jih razumi, nič jih ne izuči.

  • jakob kovač

   Kočevarji so si sami krivi,ne pa mi!

   • centurion

    Kot pesi v garaži..
    Barićeviććć pres. Jebać od jakob kovać.

    • jakob kovač

     si pač nerazgledano teslo!

 • Mademoiselle Ava

  Še najbolj zastrašujoče pa je, da se gojišče bodočih ‘intelektualcev’ imenuje: Kardeljeva ploščad!

  • E moj Šarko

   Po tebi se ne bo nikoli oz tvojem rodu.

   • centurion

    PO tebi pa-BULMASTIFFFFSSTRASSSE!
    (hehehehe)

    • E moj Šarko

     Jebo ti bulterier mater.

  • Janez Kepic-Kern

   Ja seveda.
   Poimenovanja po ex KP STALINISTIH E. Kardelju, B. Kidriču itd. je treba umakniti iz javnosti.
   Še
   dobro, da ni komu prišlo na misel- kaj poimenovati – po ex OZNA I. MAČKU.
   Sam sem bil dolga leta
   “primorano” živel na KIDRIČEVI cesti. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

   • Janez Kepic-Kern

    Moja direktna “debata”
    – z “fake ex KP;ZK LEVICA” FDV – DR- … s KARDELJEVE PLOŠČADI.
    PONAVLJAM.

    Cca teden ni nazaj sem se vsedel h kavi in soku pri zunanjih mizah
    ZNANEGA lokala PLATANA.
    Pri sosednji mizi – je sedel in debatiral s kolegom EDEN OD DVEH FDV DR. POSLANCEV
    iz – za mene – “FAKE=PONAREJENA=NEDELAVSKA” stranke “LEVICA”
    – poslanec, dr. FDV – je imel pred seboj MALO PIVO, ki ga je pil.
    – jaz sem ga, tega dr. FDV – POZDRAVIL, MU POVEDAL

    – KDO SEM
    in
    sem mu prijazno ZASTAVIL NEPRIJETNO VPRAŠANJE:

    1.KDAJ BOSTE PA UKINILI – FDV, tak kot je sedaj, poln “marxizma”,

    2. ALI NE VESTE KAKO HUD POLITIČNI ZLOČINEC JE BIL J,V, S T A L I N
    in po njem se zgledujoči
    KPJ, KPS STALINISTI-KOMUNISTI. T.I. .B. TITO, E. KARDELJ, I. MAČEK ITD.

    3. ALI RES NE VESTE, DA JE BIL PRAV MOTIV – J.V. STALINA za napad na Španijo, leta 1936

    500 ton – španskega državnega zlata, ki ga je STALINOV NKVD oficir A. ORLOV
    IZ ŠPANIJE PRIPELJAL – J. V. STALINU – v Moskvo.

    O tem TRANSPORTU OZ. “STALINOVEM ROPU” ŠPANSKEGA ZLATA
    ta FDV DR. sploh NI NIČ vedel, oz. je od mene PRVIČ ZA TA “ROP” slišal.
    In se je – “čudil”

    4. JAZ SEM REKEL, DA
    – FDV-ja – prav UKINITI – spet – NI TREBA, samo MOČNO POSODOBIJO – NAJ GA.

    5. FDV DR. JE ŠE REKEL, DA BO S HITRO “PRENOVO” EX KP, ZK – “LEVIČARJEV”
    “težko kaj

    – dokler bo “SLOVENSKA DESNICA – TAKA KOT JE”. Njegove besede.

    Skratka, kar pomembno – srečanje – je bilo..
    Za konec sem poudaril, da OK sodobno družboslovje
    – v naši Sloveniji ŽE POTREBUJEMO, zloglasnega in NEZNANOST MARXIZMA
    – PA NE !
    Tak je bil ta naključni “SHOD” dveh ljudi.L.R.. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA
    P.S,
    AJA: kolega “LEVICA FDV DR.-JA
    JE TISTE DNI – ZAPUŠČAL – FDV.
    O
    “STALINOVEM ROPU ZLATA”, vtikajte
    “moscow gold”

    https://en.wikipedia.org/wi

    IZ MOJE REVIJE “SLOVENIANA”
    moj zapis o tem v naši
    Sloveniji – zamolčanem, a po vsem svetu znanem
    in dokazanem ZELO VELIKEM “ROPU”
    KAR 500 TON ŠPANSKEGA DRŽ. ZLATA, LETA 1936.
    vtipkajte v Google: sloveniana.si

    https://sloveniana.si/izdel

 • jakob kovač

  Pa Kočevarje je preselil Hitler,in jim obljubljal zemljo izgnanih Slovencev,zakaj pa se ni ženska oglasila ko so bili še ti ljudje živi in jih obsodila-mislim Kardelja .Mačka itd!

  • centurion

   Boš dobil obvestilo, iz prve roke,
   na Oražnovo.
   Direkt k gazdi jezdi v garažo.
   BULMASTIFFFF PRESSSSSSSSSSSS.

 • Branislav Valter

  Nemcurji kot Steiermark so izgubili vojno.
  DOLETELA JIH JE PRAVICNA KAZEN TAKSNA KOT DOLETI IZDAJALCE VEDNO IN POVSOD.
  Lajanje v luno vam ne bo pomagalo. Ste bili pac porazeni…. JEBI GA, LIFE IS A BITCH, ALSO IN THE USA….
  POSLE JEBANJA NEMA KAJANJA.
  STE PAC LUZERJI.. WHO DA FUCK CARES….

  • Janez Kepic-Kern

   ZA V ARHIV !
   KOT
   DOKAZ “KULTURE” EX KP. ZK STALINISOV,
   KI OČITNO “ŽIIVI” ŠE DANES . LETA 2019. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

  • Iztok Kresnik

   Nehaj lagat podgana smrdljiva budasta

   • Branislav Valter

    A si tud ti …..nemcur?

   • Branislav Valter
   • Branislav Valter

    Kva je budala?
    Si spet kolonjsko pil?
    Se ti tresejo roke?

 • Branislav Valter
  • Janez Kepic-Kern

   POVEJ NAM RAJE ŠE KAJ
   O
   “BAJE TVOJEM NESODNO POLIT ZLOČINSKEM “STRIČKU”
   VKP/B STALINISTU
   – IVANU MAČKU !
   S kakšnim “uspehom” jeopravil izpite
   na NKVD – “AKADEMIJI DŽERDŽINSKEGA”
   V
   MOSKVI, v 1930. leth.
   Kdo mu je plačal – “šolanje” ? L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

   • Branislav Valter

    Z odlicnim uspehom.
    Solanje placala KP SZ.

   • Branislav Valter

    Solal se je skupaj z Marjeto: Zdenko Kidric roj Armic.
    Zdenka je bila izrazito pozitiven clovek, poln zivljenje radosti. No cudno da je umrla v 100. Letu.
    Vecna SLAVA marsalu SFRJ nesmrtnemu JOSIPU Brozu TITU.

 • Janez Kepic-Kern

  Z gospo dr. Heleno
  smo bili cca 2 leti nazaj na obisku
  ex t.i. “kočevarskih vasi”
  Tudi v Kočevski Reki smo bili.
  Domačini so nam vedeli povedati veliko zanimivega,
  GROZLJIVEGA O EX KP STALINISTU, OZNOVCU ITD. I. MAČKU npr.
  kako je hodil naokrog s pištolo v škornju itd.
  Pa kako so t.i. KP STALIN T.I. PARTIZANI – na Kočevskem
  poskrbeli
  za svojo – prehrano.
  Kako?
  “Enostavno so si izbrali kako samotno kmetijo,
  pobili domače , odpeljali živino – in jo potem pekli,
  skriti v kočevskih gozdovih”
  Citat pripovedi – nekega domačina. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

  • Janez Kepic-Kern

   TO JE BOLJ VESELO !
   ŠALA

   VESELA NOVICA – RESNO – VESELA NOVICA
   Ta
   Ok e- portal NOVE24TV – DOKONČNO – Z A P U Š Č A – F.TUNEK !
   Več v nadaljevanju.
   Razlog za njegov – DOKONČNI – ODHOD – F. TUNEKA
   IZ TEH komentarjev
   je
   – njegova POSTARANOST
   in ker
   – MU NIČ NE PLAČUJEJO .
   Dobil pa je – dobro POSLOVNO idejo !
   Baje
   bo ustanovil

   – društvo “ex KP, ZK JAMRALNICA”

   za penzionirane ex KP, ZK – je, ki jih je kot vemo “žal” veliko.
   NJEGOVA POSLOVNA IDEJA
   – SE MENI OSEBNO – ZDI – ZELO – OK. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
   P.S.
   KONEC ŠALE

 • montyamp

  RANKOVIĆ —– WIKIPEDIA
  Ranković u svom izlaganju u jugoslavenskoj skupštini g. 1951rekao : “Likvidirali smo 568.000 narodnih neprijatelja, a kroz logore od 1945. do 1951. prošlo je 3.777.776 zatvorenika”. (Politika«, Beograd, 1. veljače 1951). Najveći dio pobijenih su bili Hrvati.

  Zato imamo danes golazen na oblasti in murglosrbsko krivosodje ki drži štango kurćanističnemu kokakartelu .

 • montyamp

  VIR ::: časopis ——– AMERIŠKA DOMOVINA , OCTOBER 10 , 1944

  ”Takoj bo dan znak za upor, morajo stopiti v akcije vse UHZ (Ulična in Hišna Zaščita). Dolžnost vseh komandantov je, da spravijo na noge svoje pripadnike. Vsak mora imeti pripravljeno svoje orožje. / V kolikor ni mogoče dati strelnega orožja, mora vsak sam skrbeti za druge predmete, tako n. pr. nože, sekire, krampe, kladiva in slično. / Napad na stanovanja likvidirancev mora biti hiter, odločen in temeljit. Dela se po spiskih ter je vsak ”zaščitnik” osebno odgovoren za event. /…/ Vsako usmiljenje ali oklevanje pomeni toliko kot izdajo! Pri likvidaciji se mora zato paziti na to, da nihče ne uide, zato naj se najskrbneje postavijo straže in zasede. Družine, ki so na spisku, se likvidira totalno, t. j. vse do zadnjega. Družina, ki ima v svoji sredi samo enega izrazitega protikomunista, zapade vsa likvidaciji. Brezpogojno morajo biti pobiti sledeči:

  1.) Znani voditelji protikomunističnega oz. protiofarskega pokreta, voditelji izrazitih nacionalnih organizacij, kot Sokol, Četniki, biv. Orjunaši, člani Strelskih družin in slični. Za te so že odbrani posebni oddelki, katerih prva naloga je, da uničijo te tipe. Seveda pa s tem ni rečeno, da likvidacije ne bi zmogli tudi navadni ”zaščitniki”.
  2.) Vsi duhovniki, člani raznih katol. redov ter njihovi najožji sodelavci. Ker se iz taktičnih razlogov nekaj duhovnikov ne bo likvidiralo, je treba paziti, da se iz dotične respektira oz. se jih spravi namesto, ki je za to že v naprej določeno.
  3.) Likvidirana mora biti vsa inteligenca, ki ni 100 % navezana na KPS oz. ki ni v njej včlanjena. Tu ne more biti merodajno samo platonično simpatiziranje z OF. Toleriranje takih neodločnih elementov bi znalo imeti za uvod, da se v novi sovjetski državi tvorijo prvi kadri nergačev in nezadovoljnežev.
  4.) Likvidirati je tudi vse predstavnike tkzv. meščanske buržoazije kot trgovce, večje obrtnike, državne uradnike, zasebne nameščence in hišne posestnike.
  5.) Razume se, da morajo izginiti tudi vsi rentniki, bogataši, indistrialci in slično.
  6.) Končno zapadejo pod likvidacijo tudi vsi mali predstavniki dosedanjega meščanskega reda, t. j. oficirji, podoficirji, orožniki, policaji, financaji itd. Izvzeti so samo oni, ki so pravi člani KPS od. ki se udejstvujejo v vrstah partizanske vojske. Ne more biti usmiljenja za te, četudi majhne ljudi, ako so vidni člani tkzv. rodoljubarskih nacijonalnih društev.
  7.) Pobijejo se vsi veliki kmetje, tkzv. kulaki in njihove družine. Kar se tiče onih bogatincev, trgovcev in industrijalcev, ki so prispevali denar za OF, velja isto načelo kot že zgoraj navedeno. S tem, da so dajali prispevke, so hoteli varovati samo svojo lastno kožo …”

  • SIMON ROZIC

   Strah me je bodočnosti, ker s preteklostjo nismo opravili !

   • jakob kovač

    Kar beri domobranske zločine,pa boš videl kakšni nedolžneži ste bili in zopet me je groza ko berem vaše poste,toliko mržnje ne bereš nikjer-resnično ste bolani!

    • JANEZ GUS

     Toliko,kot je imaš ti rdečuh,je nima nobeden na tem portalu.Na tvojem mestu bi bil tiho kot riba.Pajdi budala nosit ranjence danes na Vojsko.

     • jakob kovač

      Za razliko od tebe in tvojega šefa nikoli nisem bil rdečuh,pa jih vseeno ne žalim kot vi koloborantska drhal!

    • SIMON ROZIC

     Le beri Delo , Mladino, pa Večer, pa Sl. Novice…samo
     sovraštvo in negiranje pravic državljanov!
     Ti pa le pojdi recitirat kakšno hvalnico zezebe-ju in njihovim
     simpatizerjem in sinovom koljačev !

 • Antonius

  V Ljubljani bo treba narediti prvi korak, da bodo po celi Sloveniji padla poimenovanja, ulic, trgov in šol po revolucionarnih morilcih. Tudi Kidričevemu bo treba vrniti staro ime Strnišče pri Ptuju.
  V Ljubljani bomo morali sanitarno pospraviti grobnico zveličanih morilcev poleg državnega parlamenta, kjer se še vedno nesmrten, posmrtno šopiri morilski Edvard Kardelj.
  Tudi v Bežigradu bo treba tistemu travniku v izmeri 190 x 290m odvzeti Kardeljevo ime, ker bo na njem slej, ko prej, zrasla poslovno stanovanjska soseska.
  V živo sem poslušal pričevanje Kočevarja, gospoda Jaklitscha, očeta dr. Helene Jaklitsch, ko nam je pripovedoval njihovo krvavo zgodovino, ki so jim jo priredili slovenski revolucionarni Kardeljevi komunisti v II. svetovni vojni. Barabe morilskega maziljenca Ambrožič Novljana iz baze 20, so z eksplozivom pospravili svoje partizanske ranjence, ki so ležali v leseni baraki na obrobju Kočevja, nam je pripovedoval še enkrat podoživeto.
  Gospod Jaklitsch in njegov še živeči brat sta edina, ki še govorita, se pogovarjata v njunem materinem jeziku, starem 600 let, ki so ga kot pregnani Avstrijci prinesli na takratno ozemlje današnjih kočevskih gozdov v Sloveniji. Avstrijci in Nemci staroavstrijskega jezika ne razumejo.
  Naj k vsemu skupaj dodam, da so nemško poreklo Kočevarjem pripisali Kardeljevi revolucionarji. Bolj prikladno jim je bilo, da so jih povsem nedolžne, povezali in ozmerjali z okupatorskim nacizmom in Hitlerjem.
  Na štajersko so bili iz kočevskih gozdov in domačij preseljeni proti svoji volji, ker je njihovo preselitev zahteval Heinrich Himmler, skliceval se je pa na Hitlerja.

 • me

  Albanci so carji za slovencelne.

  • jakob kovač

   ja še kaj bolj norega si zmisli!

 • črnaovca

  Omen is nomen

 • Janez Kepic-Kern

  PONAVLJAM.
  Je pomembno.
  Z gospo dr. Heleno
  smo bili cca 2 leti nazaj na obisku
  ex t.i. “kočevarskih vasi”
  Tudi v Kočevski Reki smo bili.
  Domačini so nam vedeli povedati veliko zanimivega,
  GROZLJIVEGA O EX KP STALINISTU, OZNOVCU ITD. I. MAČKU npr.
  kako je hodil naokrog s pištolo v škornju itd.
  Pa kako so t.i. KP STALIN T.I. PARTIZANI – na Kočevskem
  poskrbeli
  za svojo – prehrano.
  Kako?
  “Enostavno so si izbrali kako samotno kmetijo,
  pobili domače , odpeljali živino – in jo potem pekli,
  skriti v kočevskih gozdovih”
  Citat pripovedi – nekega domačina. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

  • Janez Kepic-Kern

   PONAVLJAM.
   Tudi
   t.i. KP STALINISTIČNI=PARTIJA=T.I.. “PARTIZANI”,
   T.I VOS, OZA, KNOJ T.I. “HEROJI – zdaj leta 2019. večinoma trohnijo
   podobno
   kot njihove – protistalinistične žrtve
   v
   NEOZNAČENI ALI “SKRITIH” GROBOVIH !
   razloge – naj napiše – kdor jih – ve. L.R. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA

   PONAVLJAM.
   Je pomembno.
   “LJUBITI DOM – ŽIVLJENJE DATI,
   ZA BOLEČINO VE LE ZEMLJA – MATI”

   To je napis na obzidju pokopališča v Komendi
   – namenjen zamolčanim
   – v glavnem s strani ex KP STALINISTIČNIH T.I. “PARTIJA-PARTiZANOV, VOSA, OZNE, KNOJA” ITD.
   nesodno polit pomorjenim Slovencem, ji so bili domačini iz okoliša Komenda.
   In ki so bili v veliki večini pošteni in delovni ljudje, ki niso želelii nič drugega kot normalno živeti, biti kmetje, obrtniki, podjetniki, trgovci itd.
   – nekaterim je uspelo priti v Kanado, v ZDA, v Brazilijo in v Argentino – kjer so bili v veliki večini priznani, pozitivni, delovno in življenjsko uspešni ljudje.

   Njih “bolečine” in smrti ljudje iz okoliša Komende
   – seveda – ne bomo – nikoli – pozabili !

   Zanimivo pa je,
   da so zelo poskrbeli
   ZA TO, DA BI BILI “POZABLJENI” – EX KPS, KPS “MAČKOVCI”, VOSOVCI ITD., ki so nesodno morili nasprotnike nam Slovencem vsiljevanega
   – baje
   “svetloprihodnostnega” – STALINIZMA-KOMUNIZMA”.
   Danes na internetu in verjetno v arhivih zainteresirani
   – ŽE RES TEŽKO NAJDE OSNOVNE PODATKE O OSEBAH –
   – kot so bili – t.i. KP, OF – VOSOVCI
   in razni medvojni in povojni “lokalni, samohvalni – “stalinistični heroji”.
   Za nekatere “STALINISTIČNE HEROJE”
   so njih potomci – celo tako zelo poskrbeli,
   DA SE NE VE, KJE SO NJIH GROBOVI !
   Pred kratkIm sem bil
   prav
   presenečen,
   DA SO Z INTERNETA UMAKNJENI PRAV VSI PODATKI,
   O POKOJNIH EX KP STALINISTIH, ki so bili po 2. vojni strah in trepet – svojih okolišev.
   Ki sem jih nekatere – zelo dobro
   – OSEBNO POZNAL.
   Zdaj pa
   podobno kot njih žrtve – trohnijo
   POZABLJENI IN NESPOŠTOVANI
   V
   NEOZNAČENIH — GROBOVIH. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

  • neuralinkn1

   Tisto ni bil Maček ampak neki Machek, saj ni važno.

 • Tomaž Mlakar

  Kdaj bo tudi RKC priznala zrtve svojega režima? Ta je pomoril mnogo vec kot fašizem, nacizem, kapitalizem in komunizem. In ravno ti se gredo neke maše za žrtve. Hinavci

  • Branislav Valter

   Tako je!!!

   • Tomaž Mlakar

    Branislav Valter, glej zdaj kako se bodo vsuli vsi zasljepljenci in zadetki z strani Velikega vodje

    • JANEZ GUS

     S katerega si pa ti vica.

    • Branislav Valter

     Veliki Jajo je tako lezel marsalu Titu v rit, da je bila Jovanka vsa iz sebe. Bala se je namrec da jo bo Jajo nadomestil v marsalski spalnici.
     NO JOSIP BROZ, NA JAJOTOVO RAZOCARANJE, NI KAZAL PRAV NOBENEGA INTERESA DO MOSKIH…
     Zanimale so ga le prsate zenske….

    • neuralinkn1

     Prej lobotomiziranci iz FDV, ki naj bi bili usposobljeni za kritiko zgodovine in ideologije, pa vedo samo, da jih plačujejo nemci, ki nočejo vlagati denar v dežele poganov in heretikov.

  • neuralinkn1

   Kaj jim pa pustimo, naši šalabajzerji so se učili samo NOB ter samoupravljamje s temelji marksizma, oni se ne morejo kregati s katoliškimi vrači.

  • Andrej

   Pod HINAVCI najbrž misliš malega moža iz Murgelj, ki je na Spravni maši pod Kreljem držal figo v žepu. Vedel je, da tam nispo pokopani Slovenci, a je molčal. Sicer se pa ne hvali preveč z zgodovino, da se ti ne bomo preveč smejali.

   • Tomaž Mlakar

    Zal sem največ hinavščine, lopovov, lažnivcev ter perverznjakov srečal ravno.med tistimi ki vodijo maše, pa naj bodo spravne ali kakršne že.
    Na lastni koži.

    • Andrej

     Lahko tudi, da nakladaš. Internet marsikaj prenese. Kočanova figa v žepu je dokazana, tvoje teorije pa ne.

     • Tomaž Mlakar

      Če bi nakladal, misliš da se bi oglašal z pravim imenom, priimkom in celo sliko?!?! Nic lažjega kot trositi gnoj po unternetu pod nicki in avatarji?!?
      Številke o spolnih zloravah v RKC ne lažejo. Da ne govorimo o drugih aferah in mahinacijah te mafije.
      Drugace pa. Predvidevam da ste tukaj vecina kleni slovenci, katoliki…. Eno vprašanje si postavite, a je to sovraštvo ki ga širite v svojih komentarjih v skladu kar uči JK?
      Ali raje sledite JJ ?

     • Andrej

      Še malo, pa se boš samega sebe prepričal. Mene boš malo težje. Spreobračaš zločine komunizma in jih pripisuješ drugim. Spolne zlorabe v RKC so in tudi zaprejo kakega perverzneža. Zdaj pa mi povej, koliko narodnih izdajalcev, ki so se med okupacijo, ko je bilo narodu najtežje, šli revolucijo in pobijali lasten narod, je bilo kaznovanih? In kdo je pred zadnjimi volitvami širil sovraštvo?

     • Tomaž Mlakar

      Andrej ( ce to sploh si) si sovraštva je tukaj na tej strani dovolj, za izvoz, skoraj toliko kot laži.
      Obebem pa mi nisi odgovoril na vprasanje ki sem ga zastavil o vaši krscanski ljubezni.
      Do takrat pa se mi zdi škoda izgubljati časa.
      Srecno in vse dobro ter mir v srcu, če ga imaš.

 • Branislav Valter

  …Vnuk Edvarda Kardelja Igor Šoltes se nikoli ni zavzel za dostojen pokop izvensodno pobitih Romov, ki so jih pobili partizani…
  A VI NA NOVI PA IMASTE RADI ROME, PA ISTOSPOLNE, PA SRBE???

  • tohuvabohu

   Leta 1985 je nekdo na javnem kraju zavpil, da je treba postreliti komuniste in pedre. Navzoči v en glas: “Zakaj pa pedre?”

   • neuralinkn1

    Kje so se pa to drli, verjetno na paradi ponosa.

    • tohuvabohu

     To sicer ne, imaš pa zanimivo razmišljanje.

 • Argentinske dog(m)e

  Jaklicheva je družinsko obrememjena z zgodovino. Njeno raziskovanje zgodovinskih dogodkov je subjektivno , nič kaj objektivno.

  • JANEZ GUS

   Rdečuhi ste zgodovino pisali kar po svoje.To pa Argentinc ne gre.Gre samo določen čas,potem pa bruhne na svetlo.

 • JANEZ GUS

  Dakler murglar ne bo krasil kakšen kandelabr bo tako.

 • Janez Kepic-Kern

  MALO ODDIHA.

  NAPOVEDNIK – SHODOV,, prijavljenih
  in bolj neformalnih – a vseeno – pomembnih – JAVNO POMEMBNIH SHODOV
  – v naši R. SLOVENIJI.

  1. SHOD – LMŠ SHOD –
  JE ŽE MIMO: KOT VSI VEMO, JE NA NJEM “žal” premier
  – “žal” ker ga — jaz in večina Slovencev – ni volila
  M. Š.
  napovedal – “DA BO IZVAJAL TUDI SKOKE – V PRAZEN BAZEN”.

  ŠALA

  2. SHOD – današnji, neformalnim za najbolj lojalne “LMŠ” je, začne
  “LMŠ-ŠAR-KO” z molitvijo:

  ” O luba MARIJA-VNEBOVZETA
  – dej mi povej – kwa sm jest – čwovk al kon ?
  dons me tolk gwava buli
  – kukr de sm u prazn bazen – na gwavo – skoču”.
  ” pa vsi me gajžlajo
  – kukr de sm en – kon –
  kwa jzej, kwa bo zej?
  ” A me bojo kr dol z vlade vrgl? KRALA – so mi že – matiral”

  Najboj lojalni LMŠ
  “GOLUB”
  – tolažeče miri znerviranega, skoraj jokaočega LMŠ-ŠAR-KO”ta
  “ah, daj – ne pretiravaj “ŠAR-KO”, saj mi te imamo – vsi radi.
  Jaz te imam rad – ker ne bi rad spet – izpadel iz parlamenta”

  Reče “ŠAR-KO” – svoji LMŠ

  “TETI IZ IZ OZADJA:”

  “Tetka, bod no prjatna, dej mi no prnes
  ŠPEGU
  – DE VIDEM, ČE SEM ŠE – LEP.
  Pa KAMPL
  pa vodo al pa BRILJANTINO
  – mi tut – prnes,
  de se mau “sexi” NAČEŠEM – KUKR
  UN AMERIŠK IGRALC
  – KUKO SE ŽE PIŠE – ŽORŽ KLUNI ( GEORGE CLOONEY)
  – sej tok SIV – kt CLOONEY – pa jest še nism”

  KONEC ŠALE
  SE BO NADALJEVALO. L.R. JAMEZ K. KERN KOMENDA

 • Tunka Šmarjola

  psst…pustimo Kardelja, Mačka, Ribičiča… pri miru…to je bolj zanimivo: Družini Janković odpisali skoraj 29 milijonov evrov dolga… ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha …

  PS: Klerofašisti bodo spet ogorčeni :)

  • Tunka Šmarjola

   …kak se svečkarjem rola……kje bo šele 20 -tega… ko je socialna ….hahahahahahahaha…kapish?

   • tohuvabohu

    Ti že veš, kdaj je socialna, govedo klošarsko.

    • neuralinkn1

     Enako kot ti veš kje boš rigal in se pasel, da ne boš šel med klošarje, ker si čisto blizu roba.

     • tohuvabohu

      A bejž no, avtohtoni.

 • piko8

  Vse sledi v slolandiji vodijo v murgle, k Mafijskemu Botru milanu kurčanu!!

  • neuralinkn1

   Mislil sem, da je prvi odgovorni predsednik države, ki je bil tudi zadnji šef komunistov in udbe.

 • neuralinkn1

  Zakaj lažete, kočevarje so nam nažokali okupatorji, to so bili razni nemški kriminalci, cigani in barabe, ki so jih prvorazredni nemci izgnali v podalpske gulage.

  • Imperial Commando
   • neuralinkn1

    Preberi si sam kar si prilimal, lepo piše, da so jih k nam nažokali nemci, ko so hoteli kolonizirati s slovenci poseljeno Koroško. Če nek narod že živi na nekem področju, in sicer će tisoč let, ne moreš kar tako seliti svoje reveže in barabe tja, ker ti je pač uspela okupacija slovenskih dežel in mora nekdo gonit slovanske sužnje.
    Kočarji so posebni tudi zato, ker noben drug vladar ni bil tako okruten, da bi pošiljal svoje kaznjence v Slovenijo.
    Pokaži mi eno samo slovensko skupnost v kateri koli deželi na svetu, pa ne gre za slovansko zemljo in čeprav so se slovenski cigoti selili po celem planetu, je ni, samo germanom se zdi, da morajo biti povsod doma.

    • Imperial Commando

     TI resno?? A sploh veš kaj pišeš??? Nikjer ne piše to kar ti trdiš. Res si imbecil.

     • neuralinkn1

      Kaj pa potem piše, ne se delat še večjega idiota kot itak.

 • tohuvabohu

  Predlagam, da se v vseh večjih krajih Slovenije ena ulica poimenuje Ulica komunističnih klavcev. Potem lahko ukinemo vse Kardeljeve itd. ulice.

  • neuralinkn1

   Saj že imamo Titovo ulico,, posvečeno komunističnemu klavcu in posvetilo izrojenem ustaškem škofu na Kredarici, kaj še rabiš več.

  • učko

   Sanja svinja o kukuruz, oziroma magarčina o ovsu.

  • Janez Kepic-Kern

   +++++++, se strinjam. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • neuralinkn1

  Jaklitch je ponemčurjeno slovansko Jaklič, Helene pa do prišle k nam iz pravoslavja, ki vleče korenine iz stare Grčije. Ne govorim o rasah ampak o običaju, da matere poimenujejo svoje otroke z imeni svojih prednikov in kako se ta pačijo s spreminjanjem nacionalnega in kulturnega okolja.

  Ne razumem pa kje je doštudirala zgodovino, očitno so se učili v paralelnih dimenzijah, ki niso del našega sveta.
  Vzpon nacistov je bil mogoč zaradi ogromnega vojaško policijskega aparata in birokracije nemcev, tudi ko so okupirali eno Evropsko državo za drugo, se ni nihče zganil.
  Zakaj niso potem izbrali datum praznika pakt med Hitlerjem in angleži, američani so jim vendar opremljali koncentracijska taborišča, tako je prišla do denarja tudi predsedniška družina Bush, med drugimi. Kljub trmu, nacistični ideologi do danes gonijo pakt, ki ga nista nikoli podpisala ne Hitler in ne Stalin, saj ni šlo za drugo kot za dogovor o nenapadanju, ker je v Rusiji še vedno divjala državljanska vojna.
  Aja, saj zato so evropski voditelji sodelovali z nacisti, mislili so, da jih lahko pred sovjetsko silo zaščiti samo močna združena Evropa, pod komando največjega idiota in sadističnega psihopata.
  Na Slovenijo, ni imela Evopska diplomacija nikakršnega učinka, kralj se je bal atentatov ustaških teroristov in je prepovedal tudi komuniste, nihče ni verjel, da je Hitler res tako nor in nevaren, ker so imeli nemce za kulturno gospodo, kot se je kmalu izkazalo, ko so vdrle v naš prostor razčlovečene fašistične zverine. Kočarji in nemčurji so jih bili edini veseli, so bili le njihovi zemljaki, kri ni voda, zato so bili imuni pred Zakonom o rasni higieni, o katerem se Helena ni učila. Tudi slovenske kočarje ni morali po vojni prisiliti, da bi odkopali vse žrtve nacizma in jih enega za drugim peljati na mesta zločinov, da bi de lahko prepričali o nezaslišanih zločinih svoji rojakov, na lastne oči. Potem pa izgnat v gulage, ampak najprej bi morali razumeti.

  • Janez Kepic-Kern

   Daj, daj.
   Priimek “Jaklič je iz nemščine.
   Ti nimaš pojma – o t.i. “kočevskih Nemcih”.
   Pouči se prej, preden o čem pišeš. L.R. JANEZ K.K. KOMENDA
   P.S.
   GA. DR. Helena je zelo OK.
   Ti pa si totalen nevednež – o tej temi.

   • neuralinkn1

    Tudi ti si na ić, Kepić.

 • neuralinkn1

  Zgleda bomo pri nas kmalu dobili Kaxdelevo, Kidrichevo, Machevo, Ribichichevo in Lechovshovo ulico.

  • FRANC3

   Zakaj se delaš norca iz priimka g. Helene. Ona svojih korenin ne skriva, tako kot vsi komunisti.

   • neuralinkn1

    Ne delam se norca iz nobene Helene ampak iz potujčevanja slovenskih priimkov.

 • IZBIRA

  War pigs are kominist.

 • neuralinkn1

  Nemčurji so cepljeni proti očitnemu, nič se jim ne da dopovedat. Nsjveč do krive nemške denacificirane šole, ki otroke zavajajo, da je bila 2.sv samo še ena vojna, ampak očitno zelo drugačna od prve. Druga vojna je bila TOTALNA vojna, kar je izraz, ki se uporablja pretežno v biološkem svetu, da bi lahko opisali nepopisno okruten ciklus verige življenja. Živali in rastline ne poznajo nobenega usmiljenja, ne ločijo otrok od odraslih,včasih še svoje sorte ne, kadar gre za preživetje. In nacizem je bil zgrajen okoli teh nevzdržnih dejstev, cel nemški narod so spremenili nazaj v živali. Dolžnost vseh ljudi na planetu je bila, da se ustavi nacional socialistično norost, sicer bi vse zgorelo v plamenih, človek pa bi izginil iz vesolja. Niti najmanj se ne hecam, poglejte si enkrat dokumentarce kako je zgledal vsakdanji nacizem, celo Nemčijo so spremenili v morliski Disneyland.

  Nima se smisla sprenevedati glede okupacije, uničenja slovenstva in asimilacije slovenskega naroda, saj tega niso skrivali niti fašisti in nacisti, mogoče edino ustaši. Niso prišli zmagat v vojni ampak uničiti vse slovensko in pobiti vse slovence, ki se niso rodili pravim staršem. Obdojeni na smrtno kazen in večno suženjstvo so se uprli, zsčeli so napadati prodane duše. Slovenija ni ustaška, nam so ustaši pomagali državo vzeti, uporniki in gverila se je borila proti sodelavxem in ovaduhom okupatorjev, kar je bilo tudi edino prav. Z vsemi sredstvi in na vsakem loraku, kot se za totalno vojno, li so ko agresorji začeli, tudi edino spodobi.

  Povojna morija komunistov je bila kazen za razčlovečene zverine in njihove družine, ki so se z okupacijo in nacizmom osebno okoriščali, ni je države v Evropi, pa tudi širše po planetu, kjer jih ne bi masovno morili, za vse umorjene nedolžne, ki so morali umreti zaradi gole norosti.
  Ni se moglo končati drugače, če bi se nacisti in fašisti obnašali kot normalna vojska, bi končali v delavskih zaporih, kot po prvi svetocni vojni, ampak za nacistično izrojenost preprosto ni obstajalo drugo zdravilo. Kako to vemo? Niti po skoraj 100 letih še vedno niso prišli k pameti, tako huda duševna bolezen je bil nacional socializem, da je okužil celo otroke od otrok.
  Za komunihem bomo šele videli, ko so se zavedli svoje zavoženosti in primitivnosti, so prostovoljno naredili politični harakiri, ampak zaradi aktualne nacistične sovražne vojaške propagande postaja vse bolj verjetno, da se bi lahko komunisti zaredili nazaj.

 • Branislav Valter

  Tito vrni se in nas odresi muslijev in izrojene levice