fbpx

dr. Ludvik Toplak je prejel državno odlikovanje Zlati red za zasluge

Dr. Ludvik Toplak je prejemnik državnega odlikovanja Zlati red za zasluge.

Dr. Ludvik Toplak, ugledni pravnik, profesor ter predsednik Strokovnega sveta Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD), je prejel državno odlikovanje Zlati red za zasluge. Ob Dnevu državnosti ga je prejel od Predsednika Republike Slovenije, Boruta Pahorja, in sicer za izjemen prispevek k demokratizaciji in osamosvojitvi Slovenije ter njeni mednarodni in akademski uveljavitvi.

“Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) čestita dr. Ludviku Toplaku, Predsedniku Strokovnega sveta VZMD, za državno odlikovanje Zlati red za zasluge,” so zapisali v izjavi za javnost. Državno odlikovanje je dr. Toplaku ob dnevu državnosti podelil predsednik Republike Slovenije, Borut Pahorin sicer za izjemen prispevek k demokratizaciji in osamosvojitvi Slovenije ter njeni mednarodni in akademski uveljavitvi. Kot rektor mariborske univerze je s svojo vizijo in odločnostjo jasno začrtal razvoj univerze ter ji pridobil ugled doma in v tujini. S tujino je vzpostavil pomembne mednarodne vezi in ob tem tudi sam postal predsednik Podonavske rektorske konference, Rektorske konference Alpe-Jadran in član Evropske akademije znanosti in umetnosti (EASA), so zapisali v utemeljitvi. V zadnjih desetletjih se je usmerjal v dejavnosti, ki so bile za nastajajočo državo pomembne, in dosegel uspehe, ki so vidni še danes.

Prof. dr. Ludvik Toplak, ugledni pravnik, profesor, ustanovitelj in predsednik Alma Mater Europaea – ECM, nekdanji rektor Univerze v Mariboru, nekdanji veleposlanik RS pri Svetem sedežu Vatikan ter poslanec prvega sklica Državnega zbora RS, predhodno pa predsednik Družbenopolitičnega zbora, je v delovanje in prizadevanja VZMD dejavno vključen vse od nastanka pred 17 leti, za kar se mu tudi ob tej priložnosti v VZMD posebej zahvaljujejo.

V življenjepisu prof. dr. Toplaka lahko preberemo, da je od leta 1973 predaval na Višji pravni šoli v Mariboru. Leta 1974 je magistriral in mednarodnega trgovinskega prava na New York University, leta 1980 pa je doktoriral iz primerjalnega gospodarskega prava. Leta 1990 je bil na prvih večstrankarskih volitvah izvoljen v Skupščino Republike Slovenije in postal predsednik Družbenopolitičnega zbora Skupščine. Kot eden vidnejših članov Slovenske kmečke zveze in Demosa je bil aktiven v obdobju osamosvojitve in demokratizacije Slovenije. Na volitvah v družbenopolitični zbor leta 1990 je kandidiral na listi Slovenske kmečke zveze ter bil tudi izvoljen v Skupščino Republike Slovenije. Leta 1992 je bil izvoljen v 1. državni zbor Republike Slovenije kot kandidat Slovenske ljudske stranke; novembra 1993 je odstopil kot poslanec, saj je bil imenovan za rektorja Univerze v Mariboru. Med drugim je tudi redni član Evropske akademije znanosti in umetnosti s sedežem v Salzburgu ter  častni občan Mestne občine Maribor.

Sara Kovač