fbpx

Drama na slovenski meji: iz avtobusa vrgli Sirca, zagrebški šolarji jokali

Fotografija je simbolična (foto: iStock).

Izlet zagrebških šolarjev se je pred dnevi spremenil v pravo dramo, saj so slovenski policisti njihovemu prijatelju, ki je sicer sirski državljan, prepovedali prehod. Fant sicer že pet let živi v Zagrebu, ima urejeno prebivališče in hrvaški potni list za tujce.

Otroci so, kot poroča hrvaški medij net.hr, v noči na nedeljo odšli na organizirano potovanje po Italiji, vendar jih je nato presenetilo ravnanje slovenske policije na meji, ki se je odločila, da prepove vstop v schengenski prostor dečku iz Sirije, čeprav je imel hrvaški potni list za tujce.

Pred očmi zgroženih srednješolcev, ki niso obremenjeni s svetovnimi politični razmerami, so slovenski policisti Sirca izvlekli iz avtobusa. “Vsi so kričali, saj jim ni bilo jasno, kaj se dogaja. Bili so obupani, ker njihov prijatelj ni mogel iti z njimi,” je za medij povedal eden izmed svojcev otrok, ki so šli na šolsko ekskurzijo.

Na Hrvaškem že od leta 2012, zna tudi hrvaško
Oče dečka, ki so mu prepovedali vstop, je sicer ortoped v Zagrebu. Leta 2012 se je preselil na Hrvaško, zgodnje otroštvo pa je preživel v sirskem Homsu. Zelo hitro se je naučil tudi hrvaško. Njegovi prijatelji in učitelji o njem govorijo v samih superlativih. Opisujejo ga kot super dečka, ki se je odlično vključil v novo okolje.

Del dečkove družine je ostal v Siriji, del pa se je preselil v Rusijo. Fant je sicer zelo srečen, da je prišel na Hrvaško. Kot ji sam pravi, v mirno in lepo deželo. Na sirskem konzulatu v Zagrebu so tudi pojasnili, da jih dejanje slovenske policije ne preseneča, saj ljudje iz Sirije nimajo več vstopa v schengenski prostor.

Za pojasnila v zvezi z dogodkom smo se obrnili tudi na policijo. Odgovorili so nam, da so policisti na mejnem prehodu Obrežje v soboto okoli 22.30 ure zavrnili vstop v schengensko območje državljanu Sirije, ki je potoval z avtobusom hrvaških registrskih tablic. Pri mejni kontroli se je izkazal s potnim listom za tujca, ki ga je izdala Republika Hrvaška, v katerem je imel dovoljenje za bivanje Republike Hrvaške, kot namen bivanja pa je bila navedena “subsidiarna zaščita”. Ob tem so pojasnili, da je potni list za tujca javna listina, ki se izda tujcu, kateremu je dovoljeno bivanje v državi, nima pa in si ne more priskrbeti veljavne potne listine svoje matične države.

Za vstop v Slovenijo morajo vsi tujci, ki se izkažejo s potnim listom za tujce, izdanim v drugi državi, pridobiti tudi vizum. Vizum se pred vstopom pridobi na diplomatsko-konzularnem predstavništvu v tujini. Državljan Sirije v potnem listu za tujca ni imel vizuma za vstop v schengensko območje.

Dodali so, da policisti mejne kontrole niso opravljali na avtobusu, ampak v prostorih policijske postaje, namenjenih opravljanju mejne kontrole potnikov, in v postopku niso uporabili prisilnih sredstev. Po zaključenem postopku je voznik avtobusa državljana Sirije zapeljal na hrvaško ozemlje, kjer naj bi ga prevzeli svojci. Po vrnitvi je avtobus s potniki nadaljeval pot.

B. O.