Društvo DOOR opozarja na nedopustno diskriminacijo staršev iz ločenih družin

Datum:

“Obravnavana problematika je aktualna in pozdravljamo njeno obravnavo. V Društvu staršev DOOR pa izražamo protest, ker organizatorji na konferenco niso povabili tudi staršev. Vsaj nenavadno je, da DOOR-u kot edini slovenski NVO, ki zastopa starše in otroke, vključene v ločitvene postopke, in celo deluje v javnem interesu, niso dodelili niti stola na eni od okroglih miz. Kaj šele ponudili udeležbo kot panelistu,” so v javnem pismu protestno zapisali v Društvu DOOR. 

Temeljno poslanstvo Društva DOOR je borba za otroke iz ločenih družin, da bi jim bilo omogočeno celostno in zdravo odraščanje, za kar pa potrebujejo uravnotežen stik z obema staršema. Predsednik Društva Iztok Ivančič je ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami sporočil, da je danes v Kongresnem centru Brdo organizirana druga nacionalna konferenca z naslovom Starševstvo in stiki v primeru nasilja v družini. “Obravnavana problematika je aktualna in pozdravljamo njeno obravnavo. V Društvu staršev DOOR pa izražamo protest, ker organizatorji na konferenco niso povabili tudi staršev,” pojasni Ivančič.

“Vsaj nenavadno je, da DOOR-u kot edini slovenski NVO, ki zastopa starše in otroke, vključene v ločitvene postopke, in celo deluje v javnem interesu, niso dodelili niti stola na eni od okroglih miz. Kaj šele ponudili udeležbo kot panelistu.” Starši so praviloma udeleženi v nepravdnih ločitvenih postopkih, kjer ni ne krivih ne nedolžnih, so zgolj stranke v postopkih. Zaradi več tisoč ločitev letno so zato v DOOR-u zbrane nenadomestljive uporabniške izkušnje, katerim se odgovorni nerazumno odpovedujejo.

Ravno v okviru ločitvenih postopkov so namreč najpogostejši pojavi nasilja v družini: nasilja nad otroci, nad ženskami, nad moškimi. Med seboj so praviloma povezani. Ena oblika spodbuja drugo. Tudi zanikanje ene, povečuje drugo. V DOOR-u obsojajo vse oblike nasilja. Delujejo strokovno, izkustveno, nadpolitično, inkluzivno … Povezujejo tudi sorodne NVO na področju Zahodnega Balkana (BiH, Črna Gora, Severna Makedonija, Hrvaška in Srbija). Na konferenci, ki so jo na sorodno tematiko izvedli 2021 v Ljubljani, so sodelovali strokovnjaki iz devetih držav. Res pa je, da se kljub številnim dopisom, predlogom, pozivom v okviru sedanje vlade še niso uspeli srečati s predstavniki pristojnih ministrstev.

Javni poziv zaradi nestrinjanja s tako konferenco, celo k njenemu bojkotu, je izrazilo tudi Društvo očetov Slovenije DOS (objavljen na DOOR.si). “Zavedamo se, da stališča staršev zelo verjetno niso enaka stališčem organizatorjem današnje konference.” A tako kot dr. Vesna V. Godina trdi, da vzgoja otrok poteka v coni neudobja, tako so prepričani, da ravno konfrontacija različnih mnenj lahko pelje k napredku. Še veliko prej kot izmenjava enakih mnenj med enako mislečimi.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Korupcija na korupcijo – Golobova vlada

Golobovo vlado vse od nastopa spremljajo korupcijske afere. Sodna...

Cene, ki jih plačujemo za tečaje slovenščine za migrante, so vrtoglave

Množične migracije so za Slovenijo vedno večja težava pod...

Rusija dve leti po napadu na Ukrajino

Ruska invazija na Ukrajino ni spremenila le sveta, temveč...

Podoba vladajočih se v Bruslju na ogled postavi

Peticija o pravici do pokopa in spoštljivega spomina na...