Dva otroka sta se ga napila, Štajerci pa trezni?

Fotografija je simbolična (foto: epa).

Na UKC v Ljubljani in Mariboru so imeli sicer polne roke dela, vendar veliko manj kot v enakem času lani. Bolnikov je bilo manj; nekaj – med njimi tudi dva otroka – jih je zaužilo preveč alkohola in so potrebovali zdravstveno pomoč oz. so ostali v bolnišnici. Na UKC Maribor je bilo sinoči mirno.

Na interni kliniki UKC Ljubljana so v noči s četrtka na danes obravnavali 18 bolnikov, v sprejemno-triažni ambulanti Pediatrične klinike pa 8 otrok in mladostnikov. Reševalci so od četrtka od 19. ure do danes do 7. ure opravili 86 prevozov. V primerjavi z lanskim letom je bilo bolnikov sicer manj. V UKC Maribor je noč medtem minila dokaj mirno.

Preveč spili, vendar niso bili življenjsko ogroženi
Na internistični prvi pomoči interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so v preteklih 24 urah obravnavali 57 bolnikov, od tega 18 ponoči. Po polnoči so sprejeli 9 bolnikov, od tega 5 takšnih, ki so zaužili preveč alkohola, a ni bil nihče življenjsko ogrožen. Pred letom dni so v enakem obdobju obravnavali precej več bolnikov – kar 82.

Od obravnavanih otrok v sprejemno-triažni ambulanti Pediatrične klinike UKC Ljubljana jih je v bolnišnični oskrbi ostalo šest, od tega dva zaradi preveč zaužitega alkohola.

Poleg bolezni še poškodbe in zastrupitve
Od 86 prevozov, ki so jih opravili reševalci, jih je bilo 16 zaradi poškodb, 14 zaradi zastrupitev, 46 zaradi internističnih bolezni, 1 prevoz nosečnice in 9 prevozov krvi, so sporočili iz UKC Ljubljana.

Štajerci na silvestrovo niso pretiravali z alkoholom
V urgentnem centru UKC Maribor od četrtka od 20. ure do danes do 7. ure niso obravnavali poškodb s pirotehničnimi izdelki, na opazovanje zaradi vinjenosti pa niso sprejeli nobenega bolnika. Prav tako ni bilo smrtnih poškodb ali življenjsko ogroženih bolnikov, so sporočili iz UKC Maribor.

V. V., STA