[Ekskluzivno] Bogovi vojne so Dražgošane zapustili, ni pa jih v najtežjih časih zapustil nemški duhovnik

Nemški duhovnik Rudolf Besel sedi na sliki desno. (Foto: Loški razgledi, Rozalija Čuk)

Nemški duhovnik Rudolf Besel sedi na sliki desno. (Foto: Loški razgledi, Rozalija Čuk)

V nadaljevanju naših zgodovinskih resnic o Dražgošah bomo predstavili zgodbe o številnih udeležencih dražgoške bitke, katerih se partijski režim nikoli ni spominjal. Predstavili pa bomo tudi zgodbo nemškega duhovnika Rudolfa Besla, ki je v tistih usodnih trenutkih dražgoške bitke pomagal vaščanom Dražgoš. “Če gre povedat na Gestapo, potem ne bo več mogel hoditi po farah, ki so vse po hribih, če pa ne gre in izve Gestapo, da je bil v Dražgošah, kaj je videl in ne povedal, ga sigurno zapro. Odločil se je, da ne bo povedal, naj bo kar hoče. To je bilo dva ali tri dni pred napadom,” se spominja Antonija Šifrer.

V Dražgošah se je v usodnih prvih dneh leta 1942 s partizani spopadlo 2500 nemških vojakov. Partizanska enota Cankarjevega bataljona je sestavljalo 217 partizanov. Po dveh dneh hudih bojev so v noči 11. januarja pobegnili. Naslednji dan se je zgodilo krvavo nemško maščevanje. V njem je umrlo 41 nedolžnih vaščanov Dražgoš, vas so požgali do tal. V tej tragediji je pomembno vlogo odigral nemški duhovnik Rudolf Besel. ” Partizani so Dražgošanom obljubili, da jih bodo branili pred napadalci. Niso jih obranili, ker jih niti niso mogli. Umaknili so se zaradi vojaške premoči napadalca. Izmed tistih, ki so ostali doma ali hoteli zavarovati svoje domove, jih je štirideset postalo žrtev spopada in represalij. Bogovi vojne so Dražgošane zapustili”, je zapisal Alojzij Pavel Florjančič.

Janez Šifrer, Antonija Šifrer in Rozalija Čuk. (Foto: Loški razgledi, Antonija Šifrer)

V spopadu za Dražgoše je padlo devet partizanov in sedemindvajset okupacijskih policistov. Med partizani je bilo enajst ranjencev, napadalci pa so jih imeli dvainštirideset. V mraku 11. januarja so partizani Dražgoše zapustili. Skupaj je bilo v Dražgošah januarja 1942, zaradi represalij napadalcev in posledic spopada, 41 civilnih žrtev. Vaščani so bili razseljeni. V enem mesecu in pol so okupacijske minerske skupine v Dražgošah sistematično porušile vse hiše, hleve, šolo, prosvetni dom, sokolski dom, kapelice, župnišče, mrtvašnico, cerkev.

Vaščani so vedeli, da so dobili dobrega duhovnika, ki se je zavzemal za ljudi
Rudolfa Besla so nemške okupatorske sile postavile za duhovnika 18. decembra 1941. Pod seboj je imel 29 župnij. Njegovo delovanje v vojnem času opiše prispevek Antonije Šifrer. “Župni upravitelj za vso dekanijo od 18. 12. 1941 do 10. 1. 1947. Tako je dobil ključar Žabniške fare obvestilo, da bo 26. decembra 1941 popoldne ob 3-uri, prišel maševat ta “novi duhovnik”. Tako pride k meni hčerka od ključarja, vsa zaskrbljena, kaj je za storiti. Ali gaje za sprejeti. Rekla je, kdo ve, kakšnega krivoverca nam je poslal Hitler. Pomirila sem jo, da bomo že pri maši videli, kako bo maševal. No, mašo je enako izvršil kot “naši duhovniki”, zato smo vsi vedeli, daje katoliški duhovnik. “

Dejan Židan, Borut Pahor, Alenka Bratušek, Karl Erjavec, Zoran Jankovič in Karel Lipič. (Foto: bralec Nova24tv)

Dejan Židan, Borut Pahor, Alenka Bratušek, Karl Erjavec, Zoran Jankovič se niso spomnili umrlih 41 vaščanov Dražgoš. (Foto: Marjanca Scheicher)

Zaradi zelo dobrega odnosa z vaščani je vedel, da se bo znašel v nemilosti Gestapa. Situacija je bila toliko bolj težja za njega, ko so v prvih dneh novega leta 1942 v vas prišli partizani Cankarjevega bataljona. “Takoj po maši so ga čakali z sanmi iz Dražgoš, če bi šel pokopal priletno žensko. On je privolil in se odpeljal. Ko je prišel v Dražgoše, je videl polno moških, različno oblečenih ter oboroženih. Ko je šel pogreb iz cerkve, so ti možje naredili špalir do pokopališča. Po pogrebu so ga zopet odpeljali v Železnike. Z nikomer se ni mogel nič pogovoriti. Vešče nemščine pa ni upal vprašati. Tako je rekel, da to prvo noč ni nič zaspal, ker je bil v dvomih. Če gre povedat na Gestapo, potem ne bo več mogel hoditi po farah, ki so vse po hribih, če pa ne gre in izve Gestapo, da je bil v Dražgošah, kaj je videl in ne povedal, ga sigurno zapro. Odločil se je, da ne bo povedal, naj bo kar hoče. To je bilo dva ali tri dni pred napadom. “

Duhovnik Besel je opravil pogrebno slovesnost v tajnosti štirinajst dni po dražgoški tragediji
V raziskovanju njegovih rokopisov se je ohranilo zelo malo. Toda eden izmed zapisov se je le ohranil. Tam Piše: “V začetku januarja 1942, ob nekem pogrebu v Dražgošah sem imel prvo srečanje s partizani, ki so me častitljivo pozdravili. Štirinajst dni kasneje pa skriven pogreb več kot 40 zoglenelih trupel iz Dražgoš, ki so jih porušili Nemci. Naknadno je bila razstreljena tudi cerkev, “za kazen”, ker so ljudje dali partizanom zatočišče. Vsepovsod so imeli prva obhajila, pouk je bil v tajnosti, ker ga je gestapo prepovedal.” Besel je v težkih časih po dražgoški bitki skrbel za duhovno pomoč lokalnega prebivalstva. Vaščani so ga imeli zelo radi, tako, da je v Sloveniji ostal do leta 1947. Umrl je leta 1977. Prebivalce Dražgoš ni nikoli pozabil, saj je z njimi ohranjal stik preko dopisovanja.

Članek temelji na zapisih Alojzija Pavla Florjančiča. Svoj prispevek je objavil v Loških razgledih. Naslov poglavja je Rudolf Besel in Dražgoše 1942. Celotno pismo Antonije Šifrer si lahko preberete spodaj. Na četrti strani priloženega besedila lahko vidite pravo resnico o smrtnih žrtvah v Dražgošah.

Luka Perš

 • karpelec

  Vsaj ena svetla točka v temnem rovu si zasluži pozornost.

 • Jan Kovalski

  Je bilo pa žrtev več kot piše tukaj, namreč:
  Ko so se partizani umaknili iz Dražgoš so Nemci naredili pogon za njimi in pri tem je bilo ubitih še 12 in ranjenih 5 partizanov. Tako da je ta norost zahtevala mnogo previsok davek zaradi ošabnosti gošarjev.

  • JANEZ GUS

   Vse do zadnjega bi morali pomlatit.

 • karlo lopata

  Vsi u partizane, na juriš

  • Anton

   Ne hvala, se izogibam spolno prenosljivih bolezni.

   • karlo lopata

    TI si se s sifilisom že rodil

  • JANEZ GUS

   Karlo,tebe so pa po glavi tolkli v otroštvu.Škoda.Zajebali so te.

   • karlo lopata

    Tebe je pa stara zajebanega že ven prdnila

 • karlo lopata

  Kje so bili takrat “POGUMNI DOMOSRANCI”, “BORCI ZA SVOBODO” ??????……J***m vas u usta

  • Anton

   Gledal so kako tunnek fuka kozo.

   • karlo lopata

    A pol si jo pa še ti hahahahaha

  • janko

   Očitno ne veš NIČ. Naši pošastni komunisti so imeli pol stoletja VSO podporo Beograda, big brotherja. Neovirano so počeli karkoli. In tudi so!

  • BananaNjam

   Domobranci niso doma branili -> pomagali so ga uničevat.

   • JANEZ GUS

    Domobranci so branili vasi pred zločinskimi Komunajzli.Dolgo so komunarji lagali,zdaj pa jim je končno pretekel rok trajanja.Prej ko se boste rdečuhi sprijaznili z resnicio,bolje bo za vas,manj bo boleče.

    • karlo lopata

     Tudi tebi je rok potekel že pošteno zaudarjas

  • Gren

   Pogumni lopatnik za drek kidat

   • karlo lopata

    Za tebe škoda je lopata premalo,:zate in tvoje iztrebke bi še bager komaj zadostoval.

  • sloven

   Borili so se s krtaco v roki ko so makaronarjem pucali cevlje, ki so bili cisto blatni od bezanja pred partizani.zanimivo je kako naj bi bili domobranci domoljubi ni pa jih motila okupacija domovine in teror nad slovenci.bolj so jih motili neki ideoloski nasprotniki

  • fon johan

   Na toplem, doma

 • janko

  To je bil komunizem, nevzgojeni faloti, ateisti, Brezvestneži.
  Današnji levičarji so njihovi ponosni nasledniki… Vedno so same težave z njimi, nikoli nobene koristi!
  Še veliko več – v 80 letih njihovega teroriziranja lastnega prebivalstva so naredili neizmerno veliko hudega in strašnega! Kot nikjer v svetu. Danes smo že eksistenčno ogroženi!

 • JANEZ GUS

  Včerajšnji in današnji članek je prispevek k dogajanju v Dražglšah.To razmnožit in drugo leto delit bebavim rdečuhom ob vstopu v Dražgoše.Da bo mogoče ušiva gamad vedela,kaj hodi slavit.

  • Steiermark

   Oni se dobro zavedajo, čeprav so psihopati in zato nimajo vesti, da častijo zločin in zločince! V strahu, da bodo pa , v kolikor se uradno prizna, deležni linča ljudi, predvsem tistih, v Dražgošah….

 • montyamp

  Banditstvo je naredilo iz Slovenije , sramoto času in prostoru .
  Resnico o lažgošah varujejo laži ušivih in garjavih primitivcev .
  Če bi to bili ljudje , se ne bi 1991 spet klali med seboj .
  Izdajalci , so nas porinili v naročje nemški industriji .
  GORJE NARODU , KO PRIDEJO HITLERJEVI IN STALINOVI HLAPCI , MORILCI SLOVENCEV , NA OBLAST

  • Steiermark

   Predvsem staliovi hlapci, morilci Slvencev….

 • WISKY 1000

  In ti rdečuhi sedaj hodijo v Dražgoše dnevnice nabirat,domačini bi jih morali nagnat,cesto zablokirat.

 • Steiermark

  Po vseh teh resničnih zgodbah, smo se lahko naučili, da so gošarji – banditi, uporablji “tehnike” bojevanja, kot to počnejo musliji – za talce vzamejo cele vasi oz. otroke in ženske, v upanju, da se jih potem, ko so izvršili nešteto zločinov, nihče nebo upal dotakiti, ravno zaradi prisotnosti civilov – talcev!
  Reso so in so bili “hrabri” – bastardi z rdečo zvezdo ali pa kar alahom!

  • AlternativaZaSlovenijo

   Tehnike bojevanje??? teh pri gošarjih ni bilo. Strateško je to popolni polom. Partizanskega komdanta bi bilo potrebno postaviti pred zid. Cilj poveljstva je ohraniti čim več svojega in uničiti čim več nasprotnega. Retorično vprašanje je tole: Če bi partizanski komandant imel v vasi svojo familijo, svoje najbližje, bi jo verjetno ucvrl v hosto, svoje najbližje pa pustil na milost in nemilost okupatorju. Malo bolj vulgarno: lahko je mlatit s tujim k…em po koprivah

   • freedomfighter

    Torej tebi se zdi gverilsko vojskovanje polom…pa vojaske taktike tudi zgleda ne poznas…pripravi da sovraznik stori zlocin nad civilnim prebivalstvom in tebi naraste podpora…ne vem kaj je tu tezko razumeti in po mojem mnenju so drazgose najvecji vojaski pr uspeh na slovenskih tleh…vojne se ne zmaguje na frontah ampak v tovarnah in na ulicah…ce ni podpore se ne mores iti vojne

    • AlternativaZaSlovenijo

     Tvoje mnenje bazira na megli. To kar opisuješ je pa zgolj samo revolucija. In odgovori mi na preprosto vprašanje brez ovinkarjenja. Bi ti pustil svoje najbližje v vasi sam pa bi jo ucvrl v hosto v imenu visokih ciljev. Bo šlo?
     Malo si poglej literaturo okoli Eisenhoverja kako je švical ko je poslal zaveznike v Normandijo. Ali pa poglej literaturo glede nemšega generala Dietrich von Choltitz. (zadnji poveljnik wermacha v okupiranem Parizu) ko ni slepo poslušal idiota hitlerja in zminiral cel Pariz. Še celo film je o tem posnet (Francozi so ga posneli)
     General je prvo hotel zminirat Pariz, ker je prišel zakon (nacistični) da tisti poveljniki, predvsem generali, ki ne bodo poslušni, da jim bodo nacisti pobili najbližje. TOREJ NAJBLIŽJI In bi to skoraj storil, če nebi vmes posegel švedski diplomat in ga prepričeval čisto na preprost človeški način (nedolžne žrtve…)
     Le oglej si ga. Potem pametuj kaj je vojskovanje. Govorim o ljudeh z dravo pametjo ne o revolucionarnih idiotih, ki jim življenj ne pomeni nič.
     Koga so imeli gošarji kot usposobljene vojaške poveljnike. Če ne bi bilo Rusov in Zahodnih zaveznikov bi bili še danes v hosti. Še ene domobranske vojske niso mogli uničit. Pobili so jih ko so jih Angleži vrnili razorožene. Daj ne bluzi.
     Danes je pa moderno vojskovanje čisto drugačno. Zahvaljujoč tehnologiji so cilji izbrani s čim manj koleteralne škode. To lahko seveda storijo samo USA. Ostali lahko pa še naprej v luft pošiljajo civile, z terorističnim akcijami

     • freedomfighter

      nemski pokol civilistov je del komunisticne revolucije…ta je pa res vrhunska haha glede na to da komunisticna revolucija nima veze z nemci in bi jo komunisti izvedli v vsakem primeru…razlozi mi kako bi se lahko zgodile drazgose brez nemskega okupatorja?…kar si povedal nima prav nobene veze z nicemer…to da von choltitz ni raztrelil pariza je povsem druga zadeva…a so partizani postrelili civiliste v drazgosah ali so jih nemci…
      In ne svojih najblizjih nebi pustil v vasi..bi pa vse ostale ce bi to pomagalo pri borbi (pravi domoljub pa bi moral zrtvovati tudi svoje bliznje ce bi to pripomoglo h zmagi)
      Kaj ima eisenhoverjevo svicanje z drazgosami veste tudi samo alternativci…eisenhover je svical tako kot je svical churchill ker sta oba vedela da je njuna karjerja in vojna odvisna od izkrcanja v normandiji…churchill je bil pripravljen zrtvovati polovico britancev za dosego svojih ciljev kar je dokazal ze pri galipoliju v prvi svetovni vojni…da ne govorimo o zlocinih kot je bombandiranje hamburga ki ni imel nobenih vojaskih ciljev ampak ok tu so pac napadali sovraznika…za generala patona tudi najbrz se nisi slisal kaj ne…ta je bil pripravljen storiti vse za zmago…
      Ali pa preberi si malo o vojskovanju v vietnamu kako so komunisti skorajda prisilili americane da so delali zlocine nad civilisti in na tak nacin je stricek ho pridobival na podpori med tem ko je bila vsaka pozgana vas dodaten zebelj v krsti ameriakih sil
      Ti zivis v neki hudi megli…tako kot ti najbrz nihce ni povedal da so ameriski vojaki posilili od pol miljona do miljona nemk in francozinj sigurno si pa ze miljonkrat slisal kako so sovjeti posiljevali

      Za konec se enkrat..najlazji nacin za pridobitev podpore javnosti je pripraviti sovraznika da stori zlocine nad civilnim prebivalstvom.
      Kriviti nekoga da je sprovuciral okupatorja v delanje vojnih zlocinov je pa enostavno norost…a ves da so za vsakega ubitega vojaka v parizu ubili deset civilistov torej po tvoje se nihce nebi smel upirati nemcem ker je to pomenilo da bodo nemci stresali jezo nad civilno prebivalstvo…ce bi vsi razmisljali tako kot ti bi pomenilo da ko nekdo okupira drzavo morajo vsi pridno gledati in storiti nic…s to mentaliteto je okupacija drzav enostavna…cudno da nisi rekel da morajo okupirani narod iz srca pomagati okupatorju da le nebi ta storil kaj groznega…po tej logiki bi morala biti produktivnost v okupiranih drzavah visja kot v svobodnih ker v svobodni drzavi ne bos dobil metka v glavo ce se ne bos trudil

      Ps. Sem preprican da so zate pravi heroji druge svetovne vojne kolaboratorji ki so prijavljali nemcem v kateri vasi se nahajajo partizani…ampak te pa sigurno niso krivi da so nemci pozigali vasi kaj ne? Sigurno so krivi partizani sa so nekateri izdajali tuji okupacijski sili za take in drugacne ugodnosti…recimo moj praded je bil poslan v dachau ker je eden od zavednih slovenskih domobrancev dal informacijo da se v vasi nahaja partizan…no vsi moski iz vasi so koncali na istem mestu

      Nikakor ne bom opraviceval revolucije ampak za vsak metek istreljen proti nemcem in njihovim kolaborantom ali pa za vsak meter zeleznice in moatu ki so ga rastrelili partizani si pa zasluzijo pohvalo in cel svet jim priznava to edino alternativci se se vedno ne.morete sprijazniti da so se vasi heroji bojevali na napacni strani druge svetovne vojne…kolaboracija bo vedno prezirana boj proti nacistom pa bo vedno opevan…in prav je tako.

      Aja pa se to primerjati amerisko vojsko z gverilkimi partizani nima nobenega smisla ker gre za popolnoma razlicne vrste vojskovanja…americani niso gverilska vojska

 • milanček

  Dober dan zavedni Slovenci! A je komunistični stvor, kućan še živ?

  • fon johan

   Danes je pojedel 3 kremsnite…

 • murgl

  Ta usodni dogodek v Dražgošah l. 1942 me spominja na Izraelce okrog l. 70 ad. Takrat je frakcija prenapetežev zanetila upor proti Rimljanov, ki so bili takrat na višku svoje moči. Posledice: Izraelci so več kot 1900 let bili brez države, raztepeni po celem svetu. Zgodovina je učiteljica življenja, problem pa je, da jo nekateri ne marajo.

 • Ježek Teka Teka

  Dejstvo je, da so partizani pobili več Slovencev kot Nemci !!!

 • freedomfighter

  Haha torej bal se je gestapa zato je izdajal…pravi heroj ni kaj hahah res zanimivo kaksne zadeve se vam na novi 24 zdijo herojske…heroj bi bil ce bi dal svoje zivljenje za obrambo civilistov ne pa ce je za lastno prezivetje potunkal druge