fbpx

[Ekskluzivno] Dosje država plačuje Kosa: Novinarji na poroki, sorodnice v mreži

Drago Kos (Foto: STA)

Drago Kos, ki je kot kriminalist leta 1999 novinarju Tomažu Rancu kršil človekove pravice, je leta 2012, ko je njegovo podjetje R.U.R. delalo za afganistansko vlado, imel še čas, da se je poročil s svojo dolgoletno spremljevalko, v informativnem programu komercialne Pop TV kot urednico oddaje 24ur zaposleno Tjašo Slokar.

Danes Tjaša Slokar Kos je leto po poroki postala direktorica in odgovorna urednica informativnega in športnega programa Pop TV. O poroki se je v rubriki Trači za revijo Story razpisal nekdanji sodelavec Pop TV Nejc Simšič, ki so ga čustva očitno zanesla ob opisovanju “sanjske poroke” in okraševanju zapisa s pridevniki pravljično, magično in veselo, pri čemer mu je Popovska šefica Tjaša Slokar Kos pomagala z informacijo, ki jo je citiral: “Vse skupaj se je začelo z zaroko, ki se je na moje veliko presenečenje zgodila pred meseci med obiskom bosanske prestolnice. Sarajevo si bom po novem zapomnila po lepem presenečenju, zaroki.”

Simšič je izvedel še, da so bili na poroki tudi voditeljica Petra Kerčmar, katere sestra je našla službo na NLB, Denis Oštir, ki si je moral, ko je spletna stran 24ur.com padla s prvega mesta najbolj branih portalov na Mossovi lestvici, službo poiskati v Gorenju, in nekdanja novinarka Pop TV, kasneje pa odgovorna urednica štajerskega dnevnika Večer Katja Šeruga, ki se je letos neuspešno potegovala za funkcijo direktorice nacionalne televizije. Kos je za pričo iz Sveta Evrope na poroko pripeljal Manuela Lezertuo, čigar vloga pri njegovem afganistanskem poslu iz leta 2012 v tem trenutku še ni znana.

Poroka z žensko s hčerkinim imenom
Kosova hči Tjaša in soproga Tjaša Slokar Kos pa nista edini ženski iz druščine. Soproga uslužbenca NLB Roka Praprotnika, nekdanjega podpredsednika KPK, ki je po poročanju medijev v NLB odgovoren za sodelovanjem z Dragom Kosom oziroma njegovim podjetjem R.U.R., je bila do lanskega oktobra solastnica podjetja Propiar, na spletni strani katerega najdemo med referencami tudi NLB-jev produkt Enka, ki je bil sicer leta 2013 ukinjen. Med referencami na spletni strani Kosovega podjetja R.U.R. pa najdemo Deloitte, kjer je bila še lani v službi za odnose z javnostmi zaposlena Zala Praprotnik, ki naj bi bila po informacijah naših virov poročena v družino Roka Praprotnika. Kosovo podjetje je z družbo Deloitte sodeloval v letih 2012 in 2015, Zala Praprotnik pa je letos že v novi službi, v državni družbi Sava Turizem, d.d., meki banksterja Mateja Narata, ki je v upravi NLB sedel od leta 2002 do konca leta 2009.

Rok Praprotnik (Foto: STA)

In kot je v preteklem mandatu državnega zbora ugotovila preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu, ki jo je vodil Anže Logar, so na NLB-ju v letih 2009 in 2010 izvajali plačilni promet s tujino za komitenta Iraja Farrokhzadeha po modelu, ki je tipičen za pranje denarja in financiranje terorizma. Drago Kos je takrat sedel v fotelju šefa KPK. Iz NLB do danes o uspešno opravljenem delu podjetja R.U.R., ki je upravi svetovalo pri iskanju odgovornih za bančno luknjo (tako so pojasnjevali medijem) za 765.923 evrov v desetih mesecih oziroma sprva za 250, potem pa za 218 evrov na uro, nikoli niso poročali. Ne pozabimo, za Kosov posel v NLB je odgovoren Rok Praprotnik, ki je prišel za podpredsednika na KPK v mandatu po Kosovem. Menda je bil od ponudnikov edini, ki je bil za NLB kot naročnika pripravljen hoditi na sodišče. O kakšni obravnavi pa doslej ne duha, ne sluha.

Dosje bomo nadaljevali z razkritji sodelavcev podjetja R.U.R., ki mu je državna NLB plačevala tudi po 250 evrov na uro: od lovskega inšpektorja, do vahabita, ki je napadel ministra.

Andrej Žitnik