fbpx

[Ekskluzivno] Tako je tajkun Odlazek pred leti opeharil male delničarje Lepenke in jih skušal odpraviti z drobižem, enega kar s kmetijo na Dolenjskem!

Martin Odlazek in njegova kmetija (Foto: Nova24TV)

Medijski in tiskarski tajkun Martin Odlazek je za seboj pustil celo vrsto propadlih podjetij, poročali pa smo že tudi, kako je opeharil številne zaposlene, med drugim je grdo izkoristil tudi invalide. A ogoljufani so bili tudi mali delničarji, med drugim Lepenke, ki jo je Odlazek popolnoma izčrpal. Naročal je namreč domnevno fiktivne storitve, stroški zanje so znašali do skoraj 50 odstotkov prihodkov Lepenke, prav tako pa je kar prek svojega Salomonovega oglasnika odprodajal premoženje, ki so si ga nato pod ceno prilastile druge družbe njegovega imperija. Male delničarje, ki so posedovali nekaj več kot 10 odstotkov Lepenke, je skušal odpraviti z drobižem, za delnico jim je ponujal pičlih 8 evrov, medtem ko so sami pričakovali 50 evrov za delnico. Odlazek je enega od malih delničarjev skušal odsloviti celo s kmetijo na Dolenjskem, katere fotografije prilagamo v članku!

Kot je že dolgo znano, je medijski tajkun Martin Odlazek v svoji neslavni karieri za seboj pustil celo vrsto podjetij v stečajih, pri tem pa je opeharil številne zaposlene, med drugim tudi invalide, kot smo na Nova24TV že poročali, prav tako pa so ostajali ogoljufani tudi solastniki. Tako je bilo v primeru družbe Lepenka, kjer je Odlazek opeharil male delničarje te družbe, sam pa je imel skoraj 90-odstotno lastništvo v družbi, ki jo je popolnoma izčrpal.

Celotno proizvodnjo Lepenke je Odlazek preselil v Papir servis
Premoženje te družbe je popolnoma razprodal, hkrati pa je celotno proizvodnjo preselil v drugo družbo v svojem imperiju, Papir servis. Tej in drugim družbam je v celoti razprodal stroje, zaloge in blagovne znamke Lepenke, prav tako pa tudi zemljišča in poslovno stavbo v Tržiču. Nepremičnine je prodal kar prek svojega Salomonovega oglasnika, da je zadeva bolj bizarna, pa je pri tem zbiral ponudbe, pri čemer je zmagal kar Papir servis, ki je moral plačati le 3,2 milijona evrov, in sicer za zemljišče s kar 30 tisoč kvadratnimi metri površine.

Martin Odlazek, levo (Foto: STA)

Odlazek Lepenko izčrpaval z odprodajo premoženja in z domnevno fiktivnimi storitvami
Odlazek in Andrej Repinc, s katerim je skupaj vodil Lepenko, sta do zadnjega skušala preprečiti začetek revizije, ki so jo zahtevali mali delničarji. A Lepenka ni bila izčrpana zgolj z razprodajanjem premoženja, pač pa tudi s storitvami; kot je poročal Dnevnik, je Lepenka plačala za kar 4,6 milijona evrov stroškov storitev, kar je predstavljalo polovico prihodkov od prodaje. Sredstva od razprodaje premoženja niso končala v Lepenki, pač pa so poniknila v preostalih Odlazkovih družbah, prav tako pa so bili izvajalci storitev nadvse skrivnostni. Odlazek naj bi sredstva namenil slamnatemu podjetju Algas, ki je služilo predvsem vzdrževanju njegovega imperija, s posojili ga je med drugim financirala družba Papir servis, najprej pa je posojalo sredstva družbi Eurofit, ki je tedaj služila kot krovna družba skupine Krater.

Finančna hobotnica Odlazek (Vir: Gvin)

Male delničarje Odlazek skušal odpraviti z drobižem, enemu skušal vsiliti celo zanemarjeno kmetijo
Malim delničarjem je Odlazek nato ponudil odkup delnic po ceni 8 evrov za delnico, kar bi skupaj naneslo okrog 200 tisoč evrov, to pa je predstavljalo zgolj 50 odstotkov knjigovodske vrednosti delnice. Po takrat znanih informacijah so delničarji sicer želeli 50 evrov za delnico, kar bi naneslo 1,36 milijona evrov. Po ekskluzivnih informacijah, ki jih je pridobilo uredništvo spletnega portala Nova24TV, je enemu izmed malih delničarjev Odlazek kot “odpravnino” skušal vsiliti kar kmetijo v Sobračah na Dolenjskem, ki pa je neprimerno manjše vrednosti v primerjavi z vrednostjo deleža Lepenke.

Odlazkova kmetija v kraju Sobrače pri Šentvidu pri Stični, ki jo je ponujal v zameno za oškodovanje enega izmed delničarjev v Lepenki.(Foto: Nova24TV)

Zaradi Lepenke si je Odlazek nakopal ovadbo kriminalistov
Ker je Odlazek v Lepenki povzročil za milijon evrov škode, si je v začetku leta 2013 nakopal tudi kazensko ovadbo, prav tako pa so mu v tistem času že sodili zaradi spornega nakupa Gorenjskega tiska, zaradi česar je bil obsojen na šestmesečno zaporno kazen, a mu je nato sodišče ugodilo in je kazen lahko preživel doma, v hišnem priporu, od koder je nadaljeval z naklepanjem prihodnjih spornih poslov …

Rok Krajnc