[Ekskluzivno] Porscheji, BMW-ji, audiji – ne samo v Mariboru, tudi na Dolenjskem nekateri Romi živijo razkošno in bremenijo socialni sistem!

Foto: Facebook

Na dan prihaja vse več novih razkritij mlajših romskih moških, ki se na socialnih omrežjih postavljajo z lagodnim načinom življenja in se bahajo z velikimi količinami denarja, ki je po vsej verjetnosti rezultat dejavnosti na črnem trgu, saj mnogi niso zaposleni ali pa opravljajo nizko kvalificirana dela. Na nas so se obrnili tudi iz drugih krajev Slovenije, konkretno iz Šentjerneja, in nam razkrili, da primer mariborskih Romov nikakor ni osamljen, saj povsem enaka situacija vlada tudi pri Romih v Šentjerneju. 

V svojem sporočilu se je bralec navezal na Rome v Mariboru, za katere nam je vir zaupal, kako ti ne poznajo sramu, saj so se ob delu na črno obesijo tudi na socialni sistem in prejemajo vse vrste možnih socialnih transferjev. Zaradi velikega števila otrok so jim dodeljena tudi skoraj vsa socialna stanovanja, o katerih lahko pošteni davkoplačevalci večinoma le sanjajo. “No, na Dolenjskem je isto. V Šentjerneju Romi prav tako na Facebooku objavljajo slike denarja in avtov.”

Vsi imajo nove avtomobile
“Eden od njih je kupil nov porsche. Vsi pa imajo nove avtomobile. Denar naj bi prišel iz Italije, ko so januarja oropali blindo denarja na avtocesti. V glavnem, daš 10.000 evrov, dobiš pa 15.000 evrov tistega denarja, ki je bil tam ukraden, saj so serijske številke vpisane in ga tako zdaj ‘perejo’,” trdi naš bralec iz Šentjerneja. Pri tem nas je opozoril na primer dveh Romov, ki se veselo fotografirata z dragimi avtomobili, kako sta prišla do luksuznega načina življenja, pa očitno nikogar ne zanima. Eden od njiju sicer dela v Revozu, a je vsakomur jasno, da si le s takšno plačo ne bi mogel zagotoviti luksuznega načina življenja. Slike govorijo same zase.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Kako je mogoče, da državni organi – od finančne uprave, policije do socialnih služb – preprosto spregledajo tovrstne očitne nesorazmernosti med bogastvom in dejanskimi prihodki, pri čemer vse javno objavljajo na socialnih omrežjih. Zato smo glede Romov poslali vprašanja na policijo in jih povprašali o preiskavah in nezakonitih aktivnostih v letošnjem letu. Na odgovore še čakamo in jih bomo objavili, ko jih prejmemo.

Odgovor Policijske uprave Ljubljana: “Policijska uprava Ljubljana v letu 2019 beleži upad premoženjske kakor tudi druge kriminalitete. Enako tudi na območju Policijske postaje Kočevje. Varnostna situacija za območje Policijske postaje Kočevje in Policijske uprave Ljubljana je dobra in zanikamo navedbe, da je kriminal in vandalizem ušel izpod nadzora. Policija preiskuje vsa zaznana kazniva dejanja in obravnava storilce teh dejanj. Poudarjamo, da obravnave ali statistike ne vodimo na način, ki bi opredeljeval rasno, narodnostno ali versko pripadnost posameznih storilcev.”

V Mariboru nastajajo no-go območja
Že v prejšnjem članku smo poročali, da postajajo razmere v Mariboru nevzdržne, posamezna območja štajerske prestolnice pa so postala popolnoma getoizirana, kot je na primer Preradovičeva ulica. Iz relativno novih blokov so že odtujili vse, kar se je dalo odtujiti. Posledično ni več vtičnic in stikal, vrstijo se intervencije policije, ki pa, kot kaže, nimajo nikakršnega učinka.

Foto: Facebook

Veliko Slovencev jezi, da si lahko Romi privoščijo vse, tudi dejanja na drugi strani zakona, pa vseeno zanje ni enakih posledic kot za preostale državljane, saj na drugi strani nekoga zaradi poštenega dela doleti globa zaradi pomoči pri delu na strehi. Seveda je to mogoče tudi zato, ker se marsikdo boji spregovoriti glede težav z Romi, saj je za Rome značilno krvno maščevanje. Toda zakaj se jih bojijo organi pregona in zakaj jih ščitijo? Če smo na podlagi Ustave RS vsi enaki, bi bilo prav, da bi to veljalo tudi v praksi. Ne pa, da nekateri živijo na račun socialnih transferjev, potem pa se javno hvalijo, kako živijo na visoki nogi. To je naravnost v posmeh vsem drugim poštenim ljudem, ki morajo vsak mesec plačevati položnice in striktno slediti vsem zakonom. Si bo mar kdo upal zarezati v gordijski vozel?

Hana Murn