fbpx

[EKSKLUZIVNO] Pričevanje preživele planinke: Ko udari strela, tako močno boli, da misliš, da boš umrl

Slika je simbolična. Vir: Wikicommons

Ko je udarila strela, smo vsi popadali po tleh. Nekateri so padli v nezavest. Ko smo se začeli zavedati, kaj se je zgodilo, nekateri več nismo čutili delov svojih teles, udar strele je bil tako močan, da nam je potrgal oblačila, ki smo jih nosili.” Tako včerajšnjo nesrečo na Triglavu ekskluzivno komentira preživela planinka H. P. Pravi, da so imeli vsi izredno srečo, da so preživeli – smrti jih je obvaroval prijatelj, ki se je pred pol leta smrtno ponesrečil v gorah. 

Malo je manjkalo, pa bi se včeraj na Triglavu pripetila ena najhujših planinskih nesreč v zgodovini Slovenije. Malo po tretji uri je vsaj dvakrat udarila strela, ki je pri spustu s Triglava ujela skupino 18 planincev. Udara ni nihče pričakoval, prišel je povsem iznenada. “Ni deževalo, morda je malo rosilo. Nato je sledila huda panika,” pove preživela.

Potem ko je udarila prva strela, se je skupina začela pospešeno premikati v dolino. Nato je ponovno udarilo. Veliko huje kot prvič. “Druga strela je bila tako močna, da je večina pohodnikov popadala po tleh, z mano vred, trije so v trenutku izgubili zavest za vsaj 30 sekund,” pretreseno pove H. P.

Povsem brez energije si. Takoj potem ko je udarila strela, so vsi začeli pozivati, da naj gremo čim prej v dolino, jaz pa v tistem trenutku nisem mogla hoditi. Morali so me dvigniti, celotno telo.”

Če je to konec, naj čim prej mine
Tistih trenutkov se slabo spominja, tudi si jih več ne želi, saj je tako zelo bolelo. “Bil je zelo grozen občutek, tega ne znam opisati. Če je to to, če je to konec, naj čim prej mine. Tako huda je bila bolečina.”

Težaven spust proti Kredarici
Ko so se planinci pobrali po drugi streli, se je začel težaven spust proti Kredarici. H. P. izpove, da najmanj štirje niso mogli več hoditi in da so jih morali vleči v dolino. Za vsakega, ki ni večzmogel hoditi, sta morala skrbeti dva, ki sta mu pomagala premikati noge. Teh več niso čutili. Zaradi tega so se premikali zelo počasi. “Levo nogo in desno roko sem čutila, medtem ko je bila desna noga kot žvečilni gumi. Kot da ni moja, ampak od nekoga drugega.”

Niso je vsi planinci enako skupili. Nekateri so jo odnesli skoraj brez praske, drugi pa so dobili globoke rane. Eden izmed planincev ima po izpovedi srečno preživele na telesu globoke rane na mestih, kjer je elektrika vstopila in izstopila iz telesa.

Posredovanje gorske reševalne službe
Reševalci so jih dosegli proti koncu spusta. Nemudoma so jim začeli pomagati, nato pa so jih odpeljali na kočo na Kredarici, kjer so jih preoblekli in zdravniško oskrbeli. Kasneje je prispela na Kredarico tudi policija, ki jih je temeljito izprašala o nesreči.

Helikoptersko reševanje je zaradi slabega vremena steklo šele proti večeru. (Foto: STA)

H. P. je šele na Kredarici lahko spet samostojno stala na nogah, med hojo pa še dan po nesreči šepa. Zaradi nevarnosti ponovnega udara se niso smeli dotikati jeklenice, saj so se bali ponovnega udara. Telo je polno modric, saj se niso mogli drugače spustiti v dolino, kot da so se valili in kotalili navzdol.

Varoval nas je pokojni prijatelj
H. P. je bila na Triglavu z večjo skupino planincev. Z njo je bila tudi njena prijateljica N. B. Ko sta se vrnili na Kredarico, sta se objeli in zajokali.

“Ko se vzpenjaš proti vrhu, te številne table spominjajo na vse pohodnike, ki so umrli prav zaradi strel. Imeli smo veliko srečo, da smo preživeli. Varoval nas je naš prijatelj, ki se je letos januarja smrtno ponesrečil v gorah,” še pove H. P. 

Andrej Žitnik