Ekspertna skupina o pozivu k ustavitvi cepljenja otrok: Želijo prestrašiti starše, vsebina pa izraža tipične proticepilske teze

Datum:

Zdravniška zbornica Slovenije je objavila strokovno mnenje o pozivu Iniciative slovenskih zdravnikov k takojšnji ustavitvi cepljenja otrok in mladostnikov s covid-19 cepivi v Sloveniji. Strokovnjaki ekspertne skupine ocenjujejo, da avtorji v besedilu izkazujejo izrazito pomanjkljivo znanstveno utemeljevanje trditev, v besedilu pa gre pretežno za slovenske povzetke tipičnih proticepilskih tez, ki so iz proticepilskih revij v valovih lansirane na splet.

Odbor za pravno etična vprašanja (OPEV) je na seji 25. novembra 2021 obravnaval javno objavo Iniciative Slovenskih zdravnikov (ISZ) z naslovom “Poziv k takojšnji ustavitvi cepljenja otrok in mladostnikov s covid-19 cepivi v Sloveniji”. V zvezi z navedenim je bil na omenjeni seji sprejet sklep o imenovanju ekspertne skupine v sestavi prof. dr. Alojza Ihana, dr. med., prof. dr. Tadeja Avčina, dr. med. in prof. dr. Janeza Tomažiča, dr. med, ki so pripravili strokovno mnenje o omenjenem pozivu.

OPEV je pripravljeno strokovno mnenje ekspertne skupine obravnaval na svoji seji 16. decembra 2021. Kot so poudarili strokovnjaki, je poziv ISZ strokovno nepravilen, zavajajoč in nepošteno ocenjuje, da bi cepljenje povzročilo sto smrti na en milijon cepljenih otrok, kar bi v Sloveniji pomenilo nekaj deset mrtvih otrok. “Ocena, ki ima očiten namen prestrašiti starše, ima videz statističnega preračuna, ki pa je s strokovnega vidika v celoti izmišljen in zavajajoč,” so zapisali v strokovnem mnenju.

Foto: Pixabay

ISZ po njihovem strokovnem mnenju nepravilno ocenjuje, da covid-19 za otroke in mladostnike ni nevarna bolezen. “Drži, da otroci bolj redko zbolijo zaradi covida-19 in je pri njih najhujših zapletov in smrti relativno malo. Vendar covid-19 za otroke in mladostnike ni nenevarna bolezen,” opozarjajo zdravniki. Pri ISZ naj bi prav tako nepravilno ocenili, da otroci ne morejo biti superprenašalci virusa.

Kot pravijo, okuženi otroci lahko z virusom okužijo druge, še posebej, ker okužba pri otrocih pogosto mine brez resnejših simptomov. “Znani so dobro dokumentirani primeri, ko so otroci, mlajši od 12 let, okužili večje število sošolcev, ki so nato okužili svoje bližnje. V enem primeru sta se dva otroka nalezla od očeta, nato okužbo prenesla na 23 sošolcev, preko katerih se je nato okužba razširila na člane družine ter krog bližnjih stikov, na skupno 226 ljudi,” so še dodali.

Cepivo za covid-19 (Foto: epa)

Ekspertna skupina prav tako zavrača trditev, da so mRNA in vektorska cepiva v tretji fazi kliničnih raziskav in (morebitnih) srednjeročnih in dolgoročnih zapletov po cepljenju še ne poznamo. Testiranje cepiv v 3. fazi se je uspešno končalo konec leta 2020 oz. v začetku leta 2021 in cepiva so bila odobrena. Sočasno poteka več kliničnih raziskav v različnih vrstah populacije, zdaj na primer pri otrocih in za kombinacije z drugimi cepivi. Tudi po zbranih rezultatih se nadaljuje spremljanje ljudi, ki so sodelovali v kliničnem testiranju. Poročilo o zaključku 3. faze enega od testov cepiva Pfizer/Biontech je na primer na voljo tukaj.

Na zapis ISZ se je doslej odzvalo tudi že veliko strokovnjakov, strokovnih združenj in strokovnih institucij, ki so jasno ugotovili neskladnost trditev v zapisu ISZ s trenutnimi strokovnimi/znanstvenimi dejstvi. Med prvimi so se odzvali Zdravniška zbornica Slovenije, Kemijski inštitut, Medicinska fakulteta UL, Univerza v Ljubljani in Komisija RS za medicinsko etiko.

V nadaljevanju tudi opozarjajo na nepravilno oceno, da je natančna sestava cepiva poslovna skrivnost in ni javno znana. Natančna sestavina cepiv je bila podana v dokumentih za registracijo in do zapisa o sestavinah cepiva in celotnega nukleotidnega zaporedja cepiv mRNK ima dostop tudi javnost. Opis sestavin mRNK-cepiva je na kratko dostopen tukaj in bolj obširno tukaj.

Cepiva nimajo reproduktivne toksičnosti
Kot strokovno nepravilno ocenjujejo tudi to, da niso bile opravljane študije genotoksičnosti in kancerogenosti, kljub navajanju potencialno kancerogene substance v mRNA cepivu. “Študije toksičnosti so bile opravljene in priložene registraciji cepiv, prav tako so preverili, da cepiva nimajo reproduktivne toksičnosti,” so poudarili strokovnjaki. Tudi to ne drži, da gre pri tehnologiji mRNK in vektorskih cepiv za gensko terapijo in prvo masovno izvajanje takšne terapije v zgodovini človeštva, ki nikoli doslej ni bila odobrena v preventivne namene niti za manjše število ljudi, kaj šele za masovno uporabo. “Cepljenje s cepivi mRNK ni genska terapija,” so opozorili.

Foto: Pixabay

Po besedah strokovnjakov tudi ISZ strokovno nepravilno ocenjuje, da imajo cepiva le pogojno dovoljenje za promet in da proizvajalci mRNA. Vsa cepiva, ki jih uporabljamo, imajo odobritev regulatornih agencij na osnovi zelo strogih standardov in podrobnega pregleda. Pri Evropski agenciji za zdravila (EMA) imajo cepiva pogojno odobritev, kar pa pomeni, da so cepiva prestala zelo strogo preverjanje glede varnosti in učinkovitosti. EMA vsa nova zdravila najprej odobri za eno leto, odobritev pa se po enem letu lahko podaljša. Cepivo Pfizer/BNT ima od avgusta 2021 polno odobritev pri FDA.

Proizvajalci cepiv polno odgovarjajo za kvaliteto svojih proizvodov, so pa precej dobro zaščiteni pred tožbami
Strokovnjaki tudi zanikajo trditve, da proizvajalci mRNA in vektorskih cepiv ne nosijo kazenske in odškodninske odgovornosti za potencialne zaplete po cepljenju, ki imajo za posledico smrt ali trajno škodo ter da tudi država in zdravstveni sistem nimata odgovornosti za potencialne zaplete po cepljenju, ki imajo za posledico smrt ali trajno škodo. Proizvajalci cepiv v enaki meri kot proizvajalci vseh drugih farmacevtskih in tudi drugih industrijskih proizvodov polno odgovarjajo za kvaliteto svojih proizvodov v skladu s proizvodnimi standardi. “Drži pa, da so proizvajalci cepiv precej dobro zaščiteni pred tožbami zaradi neželenih odzivov na sicer korektno izdelana cepiva,” so še dodali. 

Foto: epa

Nepravilno pa med drugim tudi ocenjujejo, da narašča število prijav smrti in hudih neželenih učinkov po cepljenju z mRNA in vektorskimi cepivi . “Z večanjem števila uporabljenih odmerkov cepiva – doslej okrog osem milijard – seveda raste število primerov neželenih učinkov, še bolj pa pada delež števila težkih potekov in raste število življenj, ki so jih cepiva rešila,” so pojasnili.

V boju z epidemijo je potrebna kombinacija cepljenja skupaj z zaščitnimi ukrepi
Na koncu strokovnjaki še zavračajo trditev, da je učinkovitost covid-19 cepiv za preprečitev okužbe in prenosa bolezni nezadostna za ustavitev epidemije. Kot pravijo zdravniki je za učinkovito omejevanje epidemije potrebna kombinacija cepljenja in drugih zaščitnih ukrepov. Zanesljivi podatki jasno kažejo učinkovitost cepiv pri preprečevanju okužbe, prenosu težkega poteka bolezni in pri omejevanju epidemije. Pokazalo se je, da po več mesecih učinkovitost cepiv pri preprečevanju okužb z bolj kužno različico delta pade na 50 ali manj odstotkov, še vedno pa je ostala visoka zaščita pred težkim potekom bolezni. “Dodaten odmerek cepiva je pokazal znatno izboljšanje zaščite tako pred okužbo kot tudi pred težkim potekom bolezni,” so še sklenili.

Eksperti v strokovnem mnenju o avtorjih “Poziva k takojšnji ustavitvi cepljenja otrok in mladostnikov s covid-19 cepivi v Sloveniji” so še zapisali,  da avtorji v tekstu izkazujejo izrazito pomanjkljivo znanstveno utemeljevanje trditev, v tekstu pa gre pretežno za slovenske povzetke tipičnih proticepilskih tez, ki so iz proticepilskih revij (zlasti the Defender) v valovih lansirane na splet, kjer jih na socialnih omrežjih povzemajo in delijo proticepilski aktivisti, kamor lahko glede na njihovo aktivnost štejejo tudi nekatere podpisnike poziva. Vse ugotovitve ekspertne skupne so v strokovnem mnenju obrazložene in strokovno utemeljene. Celotno mnenje ekspertne skupine pa si lahko preberete tukaj.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Soros s 50-milijonsko fundacijo v času prihajajočih volitev v ZDA

Soroseva organizacija Open Society Foundations bo vložila 50 milijonov...

Golob znova prekršil dano obljubo, v SDS mu dali še eno priložnost

Na današnji izredni seji je bil na dnevnem redu...

Dejan Vunjak postal očka

V družini Vunjak je veselo. Pevec Dejan Vunjak je...