fbpx

Eugenija Carl v Mladini napadla slovenske novinarje, da so politično opredeljeni, zase pravi, da je nevtralna in braniteljica demokracije. Twitter jo zasmehuje: “Glej, kdo se oglaša!”

Eugenija Carl Foto: Nova24TV.

Režimski tednik Mladina, ki že vrsto let brez sramu obračunava s Slovensko demokratsko stranko in njenim predsednikom Janezom Janšo, na socialnih omrežjih na veliko promovira intervju z novinarko Televizije Slovenija, Eugenijo Carl, objavljen v aktualni številki, v katerem Carlova svojim novinarskim kolegom očita, da v svojem poročanju na skrivaj občinstvu prodajajo svoje politično prepričanje, in dodaja, da je takšno početje nedopustno in da o tem niti približno ne namerava več molčati. Njen “tvit” je sprožil buren odziv na Twitterju, številni novinarji, uredniki, politični analitiki in nekdanji politiki Carlovi očitajo, da je pravzaprav, glede na njeno burno preteklost, zadnja, ki bi lahko pamet solila drugim. Kot je znano, se je namreč Carlova v preteklosti že spravila tako na novinarje drugih medijev (v primeru Nova24TV na novinarko Marjanco Scheicher) kot tudi na svoje lastne sodelavce iz javne medijske hiše. A ker so, za razliko od preostalih medijev, uslužbenci RTV Slovenija pregovorno zaščiteni kot kočevski medvedi, za svoje napade še ni odgovarjala.

“Nedopustno je, da nekateri kolegi svoje politične preference brezsramno vtkejo v na videz nevtralno poročanje. O tem ne želim molčati, saj je že dovolj drugih, ki ali se pretvarjajo, da je vse v redu, ali pa se bojijo oglasiti,” sporoča v zadnjem intervjuju za režimski tednik Mladina Eugenija Carl, ki brez sramu obračunava s t. i. slovensko desnico in pod pretvezo liberalno usmerjenega medija širi svoje sovraštvo do nasproti mislečih, nekritično poroča o vladi Mira Cerarja in celo promovira stranke, kar je pred junijskimi predčasnimi državnozborskimi volitvami počela v primeru Levice, češ da naj si ne bi zaslužila posmeha političnih tekmecev in medijev, čeprav so analitiki eden za drugim ocenjevali, da so ideje Luke Mesca in druščine skregane z vsakršno logiko. Že sam nastop Eugenije Carl v tedniku Mladina torej postavlja njeno tezo o neodvisni novinarki, ki poroča nevtralno, na laž.

A če se Mladina iz leta v leto prodaja slabše, njeno spletno stran pa po podatkih raziskave Alexa najdemo šele na 58. mestu med vsemi internetnimi portali, tokrat poskušajo svojo branost reševati z intervjujem s kontroverzno novinarko s Primorske, saj menijo, “da je to intervju, ki ga pač ne smete izpustiti. Eugenija Carl, primorska dopisnica RTV Slovenija, v njem odkrito, a seveda tudi premišljeno spregovori o svojem delu na nacionalki”. Mladina se je z njo bojda srečala v Izoli, na Bernardinu, bojda se je v pogovoru najbolj razživela, ko je pogovor tekel o Televiziji Slovenija in njenih sodelavcih.

Carlova spet buri duhove, Twitter pa se smeji njenim izjavam. (Foto: Mladina)

V Mladini se hvali s tisto serijo lažnivih prispevkov o dr. Zimmermannu, s katerimi je RTV nakopala milijonske tožbe
“Sem velika in goreča zagovornica nujnosti obstoja javne televizije kot branika demokratičnih vrednot ter promotorja odprte, strpne in solidarne družbe. Strankarski škornji ne morejo lomastiti po njej, še bolj nedopustno pa je, da si to pravico jemljejo nekateri kolegi, ki svoje politične preference brezsramno vtkejo v na videz nevtralno poročanje,”
v intervjuju za Mladino pravi Eugenija Carl.  Še več, tokrat naj bi Carlova celo razkrila, od kod izvirajo razlogi za njeno pogosto nesramno, ali pa celo agresivno obračunavanje z novinarskimi kolegi in drugimi državljani Republike Slovenije, čemur v Mladini zdaj pravijo “temperamentnost”.

V intervjuju za Mladino Eugenija Carl, tako navaja režimski tednik, tudi pojasnjuje, koliko truda je s svojo ekipo vložila v zgodbo o kirurgu dr. Janezu Zimmermannu, kateremu je novinarka s svojim lažnivim poročanjem (zdravnik toži Carlovo in nacionalko za več milijonov evrov zaradi razžalitve in poskusa uničenja dobrega imena) skoraj uničila kariero. Kot smo na Nova24TV že poročali, se je RTV na dr. Zimmermanna spravil s pravo medijsko srhljivko, saj je pripravil kar 30 televizijskih oddaj, v katerih je na smrt prestrašil svoje gledalce pred kirurškimi posegi v tujini, češ da je doma bolje. Frontmanka te srhljivke, Carlova, se je na Zimmermana spravila s kopico laži, neresnic in žaljivk, ki so jih kasneje potrdili tako na Razsodišču I. stopnje Zdravniške zbornice Slovenije kot tudi na Okrajnem sodišču v Ljubljani.

Sebastjan Jeretič pravi, da bi morala javna televizija že zdavnaj odpustiti zloglasno novinarko. (Foto: Nova24TV)

Intervju kot nagrada za promoviranje neučinkovitega slovenskega zdravstva, kateremu kradejo tudi lastniki Mladine?
Naj spomnimo. Družba KB 1909, ki je imela v delni lasti tudi tednik Mladina, se je s svojim podjetjem Marc Medical bogato oplemenitila še tako, da so s preplačanimi žilnimi opornicami ropali slovensko zdravstvo. Zaradi tega je bilo naše zdravstvo bistveno dražje, bile so daljše čakalne dobe, za mnoge slovenske paciente tudi predolge. Solastnik in vodilni mož KB 1909 Boris Peric je bil v obdobju, ko se je v zdravstvu najbolj ropalo, hkrati predsednik nadzornega sveta v Mladini in Marc Medicalu. Veliko več kot 200 milijonov evrov javnih sredstev, namenjenih zdravstvu, je v zadnjih letih pristalo v tej družbi. Zato pravzaprav ne čudi, da si je Carlova, zagovornica slovenskega zdravstva in slovenskih zdravnikov, kjer naj bi bilo vse bolje, pa čeprav nekajkrat predrago in manj kvalitetno narejeno, zaslužila intervju v Mladini.

Znano je, da je Carlova v mesecu juniju nazadnje burila duhove v slovenski javnosti, ko je kritizirala svojega lastnega delodajalca, RTV Slovenija, ker vodstvo ni stopilo v bran novinarki, ampak je obsodilo njeno ravnanje na družabnem omrežju zaradi nerazumnega povezovanja plakatov z nacistično vsebino s stranko SDS. Ta je na svojem Facebook profilu takrat objavila daljši sestavek, v katerem je zapisala, “da sem upala, da se bom zbudila iz najbolj morastih sanj”. Odziv vodstva je označila za sramoten in nedojemljiv za nacionalno hišo. Po njenem mnenju bi RTV Slovenija morala stopiti v bran novinarki, čeprav je slednja na spletu neposredno izražala svojo nestrpnost do največje slovenske stranke in s tem povsem porušila svojo podobo “nevtralne novinarke”. Carlova se je sicer večkrat spravila tudi na voditeljico Rosvito Pesek, ker je v večerni oddaji Odmevi v studijo povabila goste, ki tradicionalno pripadajo t. i. politični desnici.

Politični analitik Jeretič: “Ta ženska bi morala dobiti odpoved, ne pa da terorizira sodelavce in lastno televizijo!”
Znani politični analitik s Primorske, Sebastjan Jeretič, se je na izjave Carlove v Mladini odzval s posmehom: Kdo se oglaša? (smeh). V svojem blogu pa je že pred tedni zapisal, da so mu kolegi z RTV večkrat tiho povedali, da si ga želijo in vendarle ne upajo povabiti na televizijo, saj, čeprav mu priznavajo kvalitete, so zelo hitro deležni brutalnih pritiskov Eugenije Carl, ki poskuša večkrat doseči celo medijsko blokado tistih, s katerimi se ne strinja. “Eugenija Carl je javna uslužbenka, ki zlorablja svoj položaj. Morala bi dobiti odpoved, ne pa da se ji dopušča teroriziranje javne institucije,” je zapisal Jeretič.

Res je nedopustno, da se trudijo ustvarjati vtis nevtralnosti, namesto da bi jasno demonstrirali svojo pripadnost,” pa je s kančkom ironije na Mladinin tvit pripomnil nekdanji šolski minister iz Janševe vlade, Žiga Turk. Kako odkrito pa v svoje poročanje vpleta politično prepričanje Eugenija Carl, pa je pred časom na Twitterju zapisal že Reporterjev novinar Nenad Glücks: “Tako gnusen agitprop zoper SDS in druge stranke, ki opozarjajo na varnostna vprašanja v zvezi z migranti, kot si ga je danes v Dnevniku privoščila Eugenija Carl, je nezaslišan celo za nizke standarde na TVS. Najbolj grobo kršenje zakona o RTV tik pred državnimi volitvami!”

Res je, premarsikateri slovenski novinar politične preference brezsramno vtika v na videz nevtralno poročanje, a je večina med njimi vsaj modro tiho. Carlova pa je tako brez sramu, da skuša svoje podlosti podtakniti drugim.

T. F.