fbpx

Eva Irgl: Levica s skrivanjem zgodovinske resnice ohranja privilegije

Eva Irgl (Foto: STA).

“Pri nas je preprosto tako, da na desnici obsojamo vse totalitarne sisteme. Nacizem, fašizem in komunizem. Na levici pa se vedno zatakne pri zadnjem, pri obsodbi komunizma,” je v intervjuju za hrvaški spletni portal dejala Eva Irgl, poslanka SDS.

Eva Irgl, poslanka SDS,  je v odmevnem intervjuju za hrvaški “Portal Hrvatskog kulturng vijeća” ocenila odnos levice do slovenske zgodovine. Trdi, da slovenska levica prikriva zgodovinsko resnico, obenem pa kliče k pogledu v prihodnost. A ta ni možen, dokler resnica ne pride na plan.

Eden izmed razlogov, zakaj je resnica še vedno odeta v tančico skrivnosti in laži, je tudi odnos pravosodnega sistema do polpretekle zgodovine. Pred časom je pravosodnemu ministru Klemenčiču zastavila vprašanja, kako je mogoče, da odgovorni za povojne zločine še niso bili pripeljani pred roko pravice.

“Odgovor je bil seveda medel in brez prave substance, kar pa je povsem razumljivo, saj minister mora ščititi politične dediče tega zločina, saj so ga za nagrado – ker je protizakonito rušil drugo vlado Janeza Janše – postavili za ministra,” je povedala Irglova.

Irglova je opisala tudi podobnosti med Hrvaško in Slovenijo, kar se tiče odnosa do polpretekle zgodovine. Po njenem mnenju so podobnosti jasno vidne. Opaziti je namreč številne intelektualce, ki perpetuirajo mite, ki jih je osnovala Komunistična partija. Poslanka SDS trdi, da je to na nek način celo logično, saj so vezani na privilegije svojih prednikov.

Za kaj gre pri reševanju temnih poglavij naroda?
Na novinarjevo vprašanje, ali ne gre pri ukvarjanju s temnimi poglavji zgodovine nekega naroda morda celo za rehabilitacijo fašizma ali nacizma, je Eva Irgl odgovorila, da ne in da je potrebno rehabilitirati nedolžne in jim tako vrniti dostojanstvo. “Največja neumnost, ki pa jo od političnih naslednikov Komunistične partije vedno znova slišimo, pa je krilatica, da želimo rehabilitacijo kolaboracije. Nesramno podtikanje, ki je namenjeno izključno podpihovanju sovraštva v narodu in je daleč od resničnega,” je povedala Irglova.

Ž. K.