fbpx

Evropo in tudi naše kraje zajel polarni mraz

Foto: epa

Pogled na temperature po Evropi razkriva neverjetne številke, ki so padle do -50 na severozahodu Rusije in severu Skandinavije. Na območju Baltika in Belorusije pa so bile temperature med -20 in -40 stopinj Celzija. 

Zračne mase polarnega zraka so že dosegle osrednjo Evropo in Balkan, prav tako pa bodo temperature globoko pod ničlo v Sloveniji. V notranjosti države in tudi na Primorskem v krajih brez burje, kot je Goriška, se vse do nedelje temperature ves dan ne bodo dvignile nad ledišče. Jutranje temperature bodo bodo večinoma pod -10 stopinj Celzija. Občutek mraza bo do -20 stopinj Celzija.

V sredogorju in visokogorju bodo vremenske razmere zaradi izrazitejšega občutka mraza ekstremne. Temperature se bodo gibale od -15 do -22 stopinj Celzija, občutek mraza pa bo od -30 do -38 stopinj Celzija.

Vremenska slike Evrope

Vremenska slike Evrope

Hladen val zajel tudi sosednjo Hrvaško in Bosno
Mraz je zajel jugovzhod celine, močan veter in sneg ovirata promet na Hrvaškem, Bosni in Hercegovini ter v Makedoniji. Jutro je bilo povsod mrzlo s temperaturami globoko pod ničlo. Na Bjelašnici v BiH so namerili -22 stopinj Celzija, na Velebitu in na Biokovu na Hrvaškem pa -17 stopinj.

Zimski rekord v Švici in Nemčiji
Sibirski mraz ni dosegel le Rusije, ampak so ga začutili tudi v švicarski dolini La Brevine, ki je znana kot švicarska Sibirija. Tu so danes izmerili skoraj -30 stopinj Celzija. Najhladneje pa je bilo v La Brevine 12. januarja 1987, ko so izmerili -41,8 stopinje.

V Nemčiji so danes izmerili najnižje temperature letošnje zime. Najhladneje je bilo na Bavarskem, kjer so v kar nekaj mestih izmerili temperature, nižje od -20 stopinj Celzija, na najvišjem nemškem vrhu Zugspitze pa kar -26 stopinj.

M. P., STA