fbpx

Evropska komisija graja Avstrijo zaradi uvedbe kvot, a Avstrijci vztrajajo pri svojem

Foto: epa

Vodje policij Avstrije, Slovenije, Hrvaške, Srbije in Makedonije so v Zagrebu podpisali izjavo o skupnem načinu profiliranja, registracije ter organiziranega prevoza beguncev in migrantov od makedonsko-grške meje do ciljnih držav Avstrije ali Nemčije. Evropska komisija pa je Avstrijo opozorila, da je uvedba kvot za prebežnike v nasprotju z mednarodnim pravom.

Direktor slovenske policije Marjan Fank je na novinarski konferenci v Zagrebu izpostavil, da ima vsaka država svoje nacionalne interese, a da so se z današnjim dogovorom približali skupnemu cilju – regulaciji in zmanjšanju migrantskega toka. Pojasnil je, da obstajajo tudi trije načini zavračanja migrantov – zavračanje, vračanje in odstranjevanje.

Temeljita selekcija že na makedonsko-grški meji
Kot je na novinarski konferenci v Zagrebu izpostavil načelnik hrvaške policije Vlado Dominić, bodo dogovor začeli izvajati takoj. Po obravnavi migrantov na podlagi intervjuja oziroma t. i. profilaciji ter po njihovi registraciji na makedonsko-grški meji bodo do organiziranega prevoza proti Avstriji in Nemčiji upravičeni le tisti, ki prihajajo z območij, na katerih poteka vojna.

Avstrija bi po mnenju komisije morala sprejeti vse prošnje za azil
Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos je danes v pismu avstrijski notranji ministrici Johanni Mikl-Leitner opozoril, da so načrtovane avstrijske dnevne in letne kvote za begunce v nasprotju z evropskim in mednarodnim pravnim redom. Avstrija ima po navedbah komisije pravno dolžnost sprejeti vsako prošnjo za azil, ki je vložena na njenem ozemlju ali na njeni meji. Vprašanje, ali bo nato ostala odgovorna za obravnavo določene prošnje, pa bo odločeno v skladu z zakonodajo unije, zlasti dublinsko uredbo.

Avstrijski kancler Werner Faymann je zavrnil kritike EU zaradi odločitve o zaostrovanju nadzora na meji. Glede opozorila Bruslja, da so avstrijske kvote za begunce v nasprotju z evropskim in mednarodnim pravnim redom, je dejal, da je to vprašanje za pravnike, a politično vztrajajo pri napovedanem.

N. K., STA