fbpx

Evropska poslanka Patricija Šulin obiskala Fundacijo Vincenca Drakslerja, ki pomaga odvisnikom do novega življenja

Evropska poslanka Patricija Šulin je na povabilo Fundacije Vincenca Drakslerja obiskala Kranj in v spremstvu generalnega sekretarja in vodje socialnega podjetja Gregorja Tomšeta ter predsednice uprave Nade Bogataj Kržan obiskala dve trgovini socialnega podjetništva: trgovino ponovne rabe Kr’Štacuna, kjer so rabljeni in obnovljeni izdelki naprodaj po simboličnih cenah, in Štacuno Rokodelec, kjer so naprodaj ročno izdelani tekstilni in leseni izdelki. Trgovini sta priljubljeni tudi med turisti. V sklopu socialnega podjetja Fundacije Vincenca Drakslerja pa deluje tudi šiviljska delavnica.

Fundacija Vincenca Drakslerja, ki ima svoje delavnice tudi v Pristavi pri Tržiču in v Radovljici, je usmerjena v štiri dejavnosti: socialno podjetništvo, programe preprečevanja in obravnave odvisnosti, lokalno razvojno fundacijo Gorenjske, na podlagi uspešne prijave na razpis ministrstva za javno upravo pa fundacija opravlja tudi funkcijo regionalnega stičišča za nevladni sektor na območju gorenjske regije.

“Fundacijo, ki deluje že 17 let, sta ustanovila Vincenc Draksler, rojen v Kranju, in Mestna občina Kranj,” sta poslanki v Evropskem parlamentu pojasnila Tomše in Bogataj Kržanovova, in dodala, da fundacija, ki zaposluje 24 ljudi, od tega je tri četrtine zaposlenih invalidov, zaradi sprememb v zakonodaji žal ni več upravičena do statusa javnega delavca. “Fundacija je že večkrat kandidirala na razpisih za pridobitev sredstev, uspešna je bila tudi na razpisu Evropskega socialnega sklada,” je še dejal Tomše.

Fundacija Vincenca Drakslerja izvaja tudi programe za preprečevanje in obravnave odvisnosti. K njim pridejo nekdanji odvisniki, stari okoli 35 let, ki jim svetujejo, pomagajo, da se vpišejo med iskalce zaposlitve in jim kolikor je mogoče nudijo tudi zaposlitev.

Fundacija invalidom nudi zaposlitev in finančno samostojnost
Patricija Šulin
se je med obiskom srečala tudi z zaposlenimi v trgovinah, ki delujejo v okviru fundacije. “Sem invalid in fundacija mi omogoča, da sem zaposlen in sem finančno samostojen,” je dejal eden izmed zaposlenih v trgovini z ročno izdelanimi lesenimi izdelki. Šulinova je dodala, da kljub številnim ukrepom na področju invalidskega varstva invalidom še vedno ni omogočeno življenje pod enakimi pogoji kot neinvalidom. “Kot evropska poslanka se zavzemam za sprejetje čim boljše zakonodaje, ki bo invalidom omogočila kar se da neodvisno življenje, zavedam pa se, da ta samostojnost ne sme biti omejena zgolj na dom in bližnjo sosesko. Deležni morajo biti vseh pravic in ugodnosti, ki jih prinaša državljanstvo EU, k temu pa stremi tudi Evropska strategija za invalidnost 2010–2020,” je bila jasna poslanka, ki je dodala, da se omenjena strategija nanaša na področja dostopnosti, udejstvovanja, enakosti, zaposlovanja, izobraževanja in usposabljanja, socialne varnosti ter zdravstva.

C. Š.