Evropska poslanka Romana Tomc: Pomembno je, da otroci spoznajo kulturo zdrave in doma pridelane hrane

Romana Tomc

“Glede na to, da so otroci vsak dan na udaru reklam, ki spodbujajo uživanje predelanih in sladkih izdelkov, je še posebej pomembno, da spoznajo tudi kulturo zdrave in doma pridelane hrane. Vrtci in šole so za spodbujanje te kulture primerno mesto, lepo pa bi bilo, če bi z enako kulturo nadaljevali tudi doma in bi bili med in jabolka večkrat na jedilnikih. Seveda je na izbiro še veliko drugih zdravih jedi,” je ob dnevu slovenske hrane povedala evropska poslanka.

Vsak tretji petek v novembru obeležujemo dan slovenske hrane, v okviru katerega po vsej Sloveniji že več let poteka projekt “Tradicionalni slovenski zajtrk”. Na ta dan imajo otroci v osnovnih šolah in vrtcih na mizi zdrav zajtrk z živili, pridelanimi v lokalnem okolju.

Evropska poslanka Romana Tomc se je letos ponovno priključila projektu, tokrat med otroci v vrtcu Sončki žarek v Škofji Loki: “Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je eden izmed pozitivnih projektov. Dobro je, da se krepi zavedanje o tem, kako pomemben je zajtrk v naši prehrani. Še vedno je veliko ljudi, ki zajtrk preskoči, največkrat zaradi jutranjega pomanjkanja časa.”

Spoznavanje zdrave in doma pridelane hrane je zelo pomembno
Otroci iz vrtca Sončni žarek so tokrat postregli s prav posebnim zajtrkom, sestavljenim iz kruha, medu, mleka in jabolka. “Glede na to, da so otroci vsak dan na udaru reklam, ki spodbujajo uživanje predelanih in sladkih izdelkov, je še posebej pomembno, da spoznajo tudi kulturo zdrave in doma pridelane hrane. Vrtci in šole so za spodbujanje te kulture primerno mesto, lepo pa bi bilo, če bi z enako kulturo nadaljevali tudi doma in bi bili med in jabolka večkrat na jedilnikih. Seveda je na izbiro še veliko drugih zdravih jedi,” dodaja evropska poslanka.

Foto: iStock

“Zelenjava, ki prepotuje tisoče kilometrov, preden pride na naše krožnike, prav gotovi izgubi svojo hranilno vrednost, da ne govorimo o tem, da je zaradi poti obdelana s preparati, ki zadržijo njeno svežino. Solata z njive bližnjega kmeta je prav gotovo bolj zdrava. Pa ne le to. S kupovanjem izdelkov od lokalnih proizvajalcev podpiramo tudi lokalne dobavitelje in samooskrbo,” zaključuje evropska poslanka Romana Tomc.

C. Š.

 • kraljica vesolja

  ZDrava hrana pa to, da smo sužnji EU preprosto ne gre skup, Romana. TKo da laž ti koga druzga.

  • Kataklizma

   Na pesticidih od 1950ih

  • Andrej

   Kaj ti brani, da, če imač možnost, doma posadiš solato, korenje…?

 • večni srb

  Eh, Slovenija, gnila dežela, tako bodo spoznali samo ecoli bakterijo in strupeno plesen.

 • Andrej

  Kje pa imajo najboljšo doma pridelano hrano? V Lidlu, Hoferju, Merkatorju, Šparu….?
  Večina staršev, ki imajo osnovnošolske otroke, ne ve več kako solata raste. Pojma nimajo, da je treba vrt gnojiti. S hlevskim gnojem. Ki smrdi. Gabi se jim delo z zemljo.

  • večni srb

   Samo v Slo eniji boš videl novo bajto sredi nahubših rovt in celo v najbolj gnilh grabnih, pred katero so parkirani novi nemški avtomobili, par mterov stran od vhoda imajo pa postavljeno smrdljivo štalo, v kateri redijo par svinj.
   Pa si ne pridejo gor, da bolj kmetavzar ne moreš biti, zarukani vaščani bodrijo eden drugega, da jim je lepo in je živeti sredi gnoja zdravo, kpćo imajo pa celo šekasto in umirajo madi za rakom, pa še veliki kmeti potem ne morejo pokupiti vso zemljo in organizirati pravo kmetijo.
   Samo v Sloveniji se špricajo travniki z gnojem, normalni kmetje na zahodu vse najprej razstrupijo in kompostirajo, amapak našim zahojenim opicam se ne da nič dopovedat. Mesta se pa posledično ne morejo razviti, ker gre vse za preživetje zarukancev, ta narod bo retardiran, zahojen in usran še stoletja.
   Vztrajajo pa samo zato, ker jim idioti neprestano perejo možgane z neko kmečko idillo, ki ke itak nikoli ni bilo in je tudi nikjer ni več. Korist ima od tega edino nato soldateska, to so vojaške karavle in postojanke, kakšne kmetije neki, ta goveda sploh niso normaln ljudje.

 • večni srb

  Slovenija pridela komaj čegrtino vse hrane, ki jo pojemo čez leto, kar pomeni, da je jabolk pri nas dovolj komaj za četrtino otrok.
  V naši ulici, smo vsi otroci rabutali, neprestano smo bili zunaj in lačni, ampak to včasih ni bil problem, ker so povsod rasla sadna drevesa in je sadke raslo povsod. Potem se je ljudem zmešalo in so skoraj vse posekali, namesto sadja in zelenjave, se je začelo saditi eksotične in napol strupene okrasne rastline, otrok pa itak ni več zunaj.
  Največji idioti pa so tisti, ki so šli posekat brajdo, vino iz tistih kvintonov, izabel in šmarnic je polnoma zanič, pa so se nekateri zelo trudili in celo tekmovali med sabo kdo bo sprešal boljšo fukolo, ampak sok iz tistega divjaka je pa absolutno nekaj najboljšega kar sploh obstaja, šol groznega sladkorja in vitaminov, pa še diši odlično.
  Taki smo, nekdo je rekel, da so domači zvarki zanič in tega na razvitem zahodu nimajo nikjer, pa so zarukanci posekali svoje zaloge zdravja in začeli kupovati najbolj zanič zvarke v trgovini. Pazite, nekdo je rekel, da je brez veze in so,skoraj vsi posekali drevesa, grme in divjo trto, ki so celm generacijam slovencev omogočile zdravo preživetje, tako zavoženega in zarukanega naroda še nisem videl nikjer drugje na svetu..
  Obstaja še ena možnost, nekdo ve, da je naš narod retardiran in je zato sprožil to norost, zanič hrano kupujemo pa zdaj predvsem od hrvatov.

 • Osti jarej

  …s čim se ta ženska ukvarja….zdrava ,doma pridelana hrana,zalita s strupeno strupenim glifosatom,za katerega uporabo je glasovala…pejd,no,nekam

 • Lea Pralines

  KAKO JE NAŠA ROMANA TOMC MODRA…JA BRAVO A ZA TAKO IZJAVO MORAŠ BITI EVROPSKI POSLANEC….PA TO je zapop….t,