Evropska poslanka Romana Tomc pri Slovencih v Kanadi: Želijo si več stikov s Slovenijo in svojega predstavnika v Državnem zboru RS

Evropska poslanka Romana Tomc je obiskala slovensko skupnost v Torontu. (Foto: M.P.)

Evropska poslanka Slovenske demokratske stranke Romana Tomc je te dni obiskala kanadske Slovence, ki živijo v Torontu in okolici. S slovensko skupnostjo se je pogovarjala o njihovem življenju in delu, spregovorili pa so tudi o tem, kaj lahko matična država Slovenija naredi zanje oziroma kaj od Slovenije pričakujejo.

Romana Tomc se je srečala s predstavniki Vseslovenskega kulturnega odbora, ki je krovna organizacija Slovencev v kanadskem Ontariu in povezuje več različnih organizacij, ki ohranjajo slovensko kulturo in slovenski jezik. Na srečanju, ki je potekalo v prostorih slovenske župnije Brezmadežne, se je zbralo okoli 30 predstavnikov teh društev in organizacij, pogovor in druženje pa je trajalo krepko preko predvidenih časovnih okvirov.

Želijo si poslanca v slovenskem parlamentu
Kanadski Slovenci so ponovno izrazili željo, da bi v Državnem zboru Republike Slovenije dobili poslansko mesto tudi Slovenci, ki živijo na tujem. Romana Tomc jim je povedala, da je ravno to tudi del volilne zaveze in programa Slovenske demokratske stranke, to je poslansko mesto za predstavnika slovenske manjšine in Slovencev po svetu. SDS se namreč zaveda pomena in velikega bogastva okoli pol milijona Slovencev, ki živijo zunaj meja Republike Slovenije.
Slovence v Kanadi zanima dogajanje v Sloveniji, kljub temu, da so preko svetovnega spleta v stiku z domovino, pa si želijo več osebnih stikov in vsak obisk iz Slovenije jih razveseli. Ko spremljajo politično dogajanje v Sloveniji v tem času po volitvah, ne morejo razumeti, kako stranka, ki je zmagala na volitvah, ne more sestaviti vlade, prav tako ne morejo dobro razumeti slovenskega volilnega sistema. V Kanadi so politične razmere bolj čiste in transparentne, tri glavne politične stranke se izmenjujejo v raznih koalicijskih oblikah na oblasti in takšnih težav, kot jih imamo sedaj v Sloveniji, Kanadčani ne poznajo.

Slovenci v Kanadi si želijo, da bi tudi Slovenci zunaj meja Republike Slovenije v slovenskem parlamentu dobili svojega predstavnika. (Foto: M.P.)

Slovenci v Kanadi s svojim radijskim programom
Romana Tomc je bila tudi gostja na Radiu Glas kanadskih Slovencev v Torontu. Tudi tam je spregovorila o aktualnem dogajanju v Sloveniji in Evropski uniji, o sporazumu CETA, migracijah, staranju prebivalstva v Sloveniji in demografskih trendih v naši državi. Ta slovenski radio deluje od leta 1991 v okviru multikulturnega radia CHIN Toronto, ki oddaja v 30 jezikih in je zelo pomemben medij pri obveščanju Slovencev v Kanadi, preko spleta pa ga lahko poslušamo tudi v Sloveniji.

Dan po pogovorih s predstavniki slovenske skupnosti je evropska poslanka Romana Tomc obiskala tudi dom Lipa, slovenski dom starejših občanov, ki so ga z lastnimi prispevki zgradili Slovenci, ki živijo v Kanadi. Izjemno lepo urejen dom kaže na odgovornost slovenskega življa v tej oddaljeni državi, ki je s postavitvijo tega doma v osemdesetih letih prejšnjega stoletja razmišljal tudi o preživljanju starosti. Dom vzdržujejo Slovenci sami, tudi s pomočjo raznih donacij.

Na vhodu v dom Lipa vihrata slovenska in kanadska zastava. (Foto: M.P.)

V celotni Kanadi živi okoli 11 tisoč Slovencev. Prisotni so v večjih mestih na vzhodu in zahodu države, značilna je precej razpršena poselitev, največ Slovencev pa je v Torontu, Hamiltonu, Montrealu in Winnipegu. Prvi val priseljevanja Slovencev v Kanado je bil v 90. letih 19. stoletja, drugi val med obema vojnama, v času gospodarske krize v letih od 1924 do 1930, tretji val pa od 1958 do 1970. Mladi Slovenci se tudi danes preseljujejo v Kanado in mnoga slovenska društva, ki predstavljajo steber socialnega in društvenega življenja, jim pri teh novih izzivih tudi pomagajo.

Demokracija.si

 • RATATA

  Cvička ni v Kanadi vsej,
  pivo pijem evridej.

 • KAPIBARA

  Žal so izseljenci večjo domoljubi, kot pa marsikdo v SDLOVENIJI

  Res pa je, da imamo, mi na račun komujnjara-levičarjev PREVEČ južnih poturica !!

 • Osti jarej

  …kaj pa imamo od teh 11000,da bi morali imeti svoje predstavnika v dz….v albaniji tudi živijo slovenci

  • šmentanamuha

   Gre za predstavnika Slovencev, ki živijo v tujini. Meni se zdi dobra ideja. Navsezadnje, kaj pa imamo od Balkancev, ki živijo v Sloveniji in rovarijo proti naši državi in celo nekaj naših je med njimi.

 • Šobar Davorin

  A poklej ga bomo tudi mi, tukajšnji domorodci, imeli v kanadskem parlamentu?

 • xtc

  Pravilno takobi morali imeti še predstavnika Slovencev iz ZDA,Argentine in Avstralije,kamor je bilo prisiljeno pobegniti največ zavednih Slovencev na komunuističnih antikristov.

 • jovan jovan

  Vsak naj dobi svojega “ercegovca”!? Domov si jih vzemite! Še bolje, če vas Kanadčani posvojijo! Bo doma mir.

 • janko

  Človek je zahtevno bitje. Mora pripadati nekomu, ljubi svoj rod. In svojo očetnjavo – če živi izven nje, trpi, nostalgija. Še en primer, da vsakomur pripada njegova domovina in rod. Tudi današnjim imigrantom v EU. Pomagati jim bi morali pri njih doma in vse poslati nazaj, sesuti njihove vlade ter vsakomur omogočiti svobodno in vredno življenje. Potem pa naj se tudi sami trudijo….

 • Miha

  Zakaj bi odločali o nas če ne živijo tukaj. A zdaj bo imel en argentinc mnogo večjo moč odločanja o naši usodi kot povprečen slovenec. Vi ste res nori.

  • slosin

   a jugosi, ki masovno prihajajo k nam in nam krojijo usode, te pa nič ne motijo?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!