fbpx

Hude zlorabe na Fakulteti za socialno delo. Obupani študenti: Prosimo, ukrepajte!

Vesna Leskošek, dekanja fakultete za socialno delo (foto: STA)

Z ljubljanske Fakultete za socialno delo prihajajo pritožbe študentov nad profesorji, ki na predavanjih pozivajo k bojkotiranju referenduma, na izpitu pa sprašujejo o opredeljenosti študentov glede homoseksualnih partnerskih zvez. V kolikor je njihovo mnenje drugačno od profesorjevega, izpita ne naredijo. Dekanja pravi, da morajo študenti pač delovati v skladu z doktrinami stroke.

V javnost prihajajo pisma ogorčenih študentov, ki zaradi svojih prepričanj ne morejo diplomirati na Fakulteti za socialno delo Univerze v Ljubljani. Soočajo se s hudimi težavami, saj zaradi drugačnega mnenja od profesorjev glede spremembe zakona o zakonski zvezi in posvajanju otrok v homoseksualne zveze oz. skupine, ne morejo opraviti izpitov.

Vse to v imenu etičnih meril stroke
Vprašanja glede nastale situacije smo naslovili tudi na dekanjo fakultete Vesno Leskošek, ki nastalo situacijo pojasnjuje: ”Ker je socialno delo med drugim tudi stroka človekovih pravic, se v učnem procesu ukvarjamo z aktualnimi družbenimi, političnimi in kulturnimi procesi in vprašanji v družbi in v mednarodnem prostoru. Naša naloga je, da k temu pristopamo raziskovalno in teoretsko ter smo jih sposobni povezati z izkušnjami vsakdanjega življenja. Seveda se strinjamo, da ima vsak pravico do osebnega mnenja o čemerkoli, ko pa poklicno deluje in zastopa socialno delo, mora delovati v skladu z doktrinami stroke in etičnimi merili, ki so sprejeti kot mednarodni standardi na področju socialnega dela.”

Študente javno sprašujejo o tem, kdo je za in kdo proti noveli zakona o urejanju družinskih razmerij ter jih javno nagovarjajo k bojkotu referenduma. Še huje pa naj bi bilo na izpitih. Če študent ne zagovarja istega pogleda na človekove pravice kot profesor in na primer meni, da otrok in zakonska zveza nista človekovi pravici, lahko na pozitivno oceno kar pozabi.

Preberite si celotno pismo:

Če v Ljubljani nisi za homoseksualne poroke, ne narediš izpita 1

Foto: STA

Foto: STA

Na fakulteti, kakor kaže, prihaja do ideološkega nasilja in indoktrinacije študentov. Fakulteta bi morala omogočati varen prostor za demokratičen diskurz, saj gre za akademsko sfero in znanje, ne pa za oglaševanje in propagando ideoloških vsebin. Vse to pa se očitno dogaja pod pretvezo etičnih meril stroke, ki jih morajo študenti zagovarjati.

Zanimivo pa je, da tudi med strokovnjaki lahko najdemo različne poglede na zakonsko zvezo dveh oseb in posvojitve otrok homoseksualcev. Že pred nekaj leti je 7 doktorjev znanosti različnih strok, med drugimi tudi psihologi in sociologi, v pismu izrazilo nasprotovanje spremembam družinskega zakonika. Pri tem so zapisali tudi slednje: ”Potrebno je poudariti, da v demokratični, pluralni in sekularni družbi nobena nazorska ali verska skupina nima pravice, da bi svoj model zakonske zveze in družine komurkoli vsiljevala ali ga s pomočjo države zakonsko vsilila.”

Zloraba izobraževalnega sistema v ideološke namene
Fakulteta za socialno delo še zdaleč ni edina, ki predavanja izrablja v ideološke namene. Pritožbe smo dobili tudi s Filozofske fakultete, kjer morajo študenti pri predmetu, ki naj bi obravnaval slovenski roman, na izpitu govoriti o teorijah spolov, delovanju feministk in feminističnih teorijah, ki z vsebino predmeta nimajo prave povezave.

Dekanja fakultete za socialno delo, ki je prva odgovorna za tovrstne diskriminacije na tej fakulteti, je Vesna Leskošek, sicer znana feministka, ki je na fakulteti poučevala tudi predmet Socialne politike in spoli. Lani se je kot govorka udeležila konference ob 20. obletnici Pekinške deklaracije. Konferenca je minila v znamenju predavanj znanih LGBT-aktivistk in feministk, kot so Milica Antić Gaber, Angela Murko PlešSonja Lokar in Mojca Urek. 

M. G.