fbpx

Ferfila nad knjigo o Melanii Trump: Požar in Omerza pretirano poudarjata, da je bil slovenski komunizem enak sovjetskemu

Foto: Twitter

Še preden je na trg prišel slovenski prevod knjige o trenutno najbolj slavni Slovenki – Melanii Trump, ki sta jo napisala Bojan Požar in Igor Omerza, se v javnosti že krešejo burne polemike okrog same vsebine. Profesor na FDV Bogomil Ferfila tako meni, da bi avtorja Slovenijo lahko predstavila v drugačni oziroma lepši luči.

Knjigo Melania Trump – The Inside Story avtorjev Bojana Požarja in Igorja Omerze, ki je v izdaji za Kindle izšla na Amazonu, krasi slogan “From a Slovenian Communist Village into the White House” (“Iz slovenske komunistične vasice v Belo hišo”). 

Ni še znano, kaj o knjigi meni sama Melania Trump, nekoliko bolj jasni pa so odmevi nanjo v slovenskem prostoru. Za Odmeve je namreč biografijo komentiral Bogomil Ferfila, profesor na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. Prepričan je, da bi avtorja Slovenijo lahko predstavila v drugačni luči. “Tudi tisto pretirano poudarjanje, da je bil slovenski komunizem enak sovjetskemu, ni čisto točno,” je dodal.

Požar: Nikjer v knjigi ne piše, da je sovjetski komunizem enak slovenskemu
Požar poudarja, da v knjigi nikjer ne piše, da je bil sovjetski komunizem enak slovenskemu. “Glede na to, kaj je govoril, sem sklepal, da je knjigo mogoče celo prebral, ker je vedel nekatere podrobnosti, ki so v knjigi.”

Vseeno pa Požar meni, da je šel Ferfila na televizijo pač povedat svoj vtis. “Druga zgodba pa so anonimni komentatorji, ki bi knjigo “spljuvali”, tudi če bi jo napisal o Schumacherju,” je izpostavil. Ob tem je izpostavil, da je knjiga pisana za ameriški trg. “Za Ameriko je bila leta 1970 Jugoslavija oziroma Slovenija komunistična država. Ne moremo si zatiskati oči, tako pač je. To so zgodovinska dejstva,” je še pojasnil Požar.

Anonimni komentatorji pa so se spravili nad Požarja, češ, da pljuva po potencialni prvi dami v ZDA s slovenskimi koreninami. “Tisti, ki to trdi, knjige zagotovo ni prebral,” nam je glede komentarjev pojasnil Požar.

Bojan Požar je kljub vsemu prepričan, da bo knjiga velika uspešnica in bo odlična promocija za Slovenijo. Na Twitterju je objavil zapis, kjer sporoča, da pomeni biografija o Melanii večjo promocijo Slovenije v ZDA kot zadnji obisk Mira Cerarja po ameriških podjetjih.

Nina Knapič