Filozofska fakulteta: Opravičevanje posilstev je nesprejemljivo in nevarno

Igor Pribac in Nataša Briški (foto: STA).

Brez težav in povsem jasni so bili na Filozofski fakulteti UL: opravičevanje napadov in posilstev je “gotovo povsem nesprejemljivo in celo nevarno, saj predpostavlja, da je uresničevanje naših strasti in skritih sanj, ne glede na to, kakšne te so, nekaj samoumevnega ali celo dopustnega”.

Filozofski fakulteti oz. predstojniku Oddelka za filozofijo Borutu Ošlaju, psihologu Borutu Pogačniku in Nataši Briški, znani aktivistki in urednici portala Metina lista, smo poslali povsem identično vprašanje: “Pripravljamo prispevek na temo spolnih napadov v Kölnu in komentarjev na te napade. Zanima nas, ali se vam zdi sprejemljivo, da nekdo opravičuje dejanja spolnih napadov in posilstev z izgovorom, da so se mladi moški pač znašli v zavetju gruče in teme in imajo na dosegu to, kar so vedno sanjali.”

Filozofska fakulteta takšno opravičevanje strogo obsoja
Odgovor predstojnika katedre za filozofijo je bil hiter in nedvoumen, četudi v vprašanju namenoma nismo zapisali, kdo je tovrstno razmišljanje objavil: “Ne vem sicer, kdo je dal to izjavo in kako se je glasila v originalu, vendar če je takšna, kot trdite, da je bila, potem je gotovo povsem nesprejemljiva in celo nevarna, saj predpostavlja, da je uresničevanje naših strasti in skritih sanj, ne glede na to, kakšne te so, nekaj samoumevnega ali celo dopustnega,” je bil jasen Borut Ošlaj.

Pogačnik: Izjava je dokaz, da želijo nekateri opravičiti množično spolno nasilje
Podobno odločen je bil tudi psiholog Borut Pogačnik, ki je komentiral, da je izjava preprosto dokaz, kako želijo nekateri opravičiti množično spolno nasilje. ”Ob tem mi pridejo na misel tudi meseci in leta služenja vojaškega roka v naši nekdanji skupni državi, kjer smo bili nekateri tam tudi po leto in pol ali celo dve leti, pa nam na misel ni prišlo, da bi se v kakšnem bosanskem mestu izživljali nad mimoidočimi dekleti in ženami,” je zapisal v svojem odgovoru.

Natašo Briški zanimalo, kdo je avtor izjave
Povsem drugače je reagirala Nataša Brški, urednica Metine liste. Na identično vprašanje, kako komentira tovrstna opravičevanja posilstev, je bila za razliko od jasnega odgovora predstojnika katedre na Filozofski fakulteti njen odgovor povsem drugačen.

 “Kdo je ta nekdo, ki naj bi to rekel? Kje je bilo objavljeno?” nam je odgovorila na naše vprašanje, če se ji zdi sprejemljivo, da nekdo opravičuje dejanja spolnih napadov in posilstev z izgovorom, da so se mladi moški pač znašli v zavetju gruče in teme in imajo na dosegu to, kar so vedno sanjali.

“Vsakršna oblika nasilja, kjerkoli in kadarkoli je povsem nesprejemljiva, ne glede na poreklo storilca oz. storilcev. Pa naj gre za nasilje nad moškimi ali nasilje nad ženskami, v družini ali na ulici,” je v svojih odgovorih še dodala Nataša Briški.


Briškijeva: ”To je le vaša interpretacija tvita dr. Pribca”
“Komentar je zapisal filozof, predavatelj na Filozofski fakulteti Igor Pribac na socialnem omrežju (Twitter) kot komentar, zakaj naj bi bili nedavni spolni napadi na ženske v Kölnu sprejemljivi (kot je dodal kasneje, je to njegova antropološka razlaga dogodka). Citiram komentar: ”Si mlad moški in imaš naenkrat na dosegu to, kar si včasih videl na TV in v sanjah. Kaj storiš v zavetju teme in gruče?”
 smo pojasnili Nataši Briški in ji razkrili ime, četudi bi pričakovali, da odziv ni odvisen od avtorja izjave.

Odgovor, ki smo ga prejeli, pa se je glasil: “To, da naj bi dr. Pribac s tvitom, ki ste ga priložili, sporočal, da so napadi na ženske v Kölnu sprejemljivi, je vaša interpretacija.”

Briškijeva pozorna na vprašaj
Dobro, lahko je to naša interpretacija, ampak aktivistko smo vprašali, kakšna je potem njena interpretacija tega tvita.

Njen odgovor: “Kaj je imel gospod v mislih, se pa pri njemu pozanimajte :). Jaz vidim vprašaj na koncu tvita, ki ste mi ga poslali, vi ste mi poslali pa trditev.”

Vprašaj, ki ga je na koncu znamenitega Pribčevega tvita poleg Nataše Briški zelo dobro videl tudi Borut Rončevič: “Si psihopat in imaš naenkrat na dosegu nemočno žrtev. Kaj storiš v zavetju teme? #pribac,” je zapisal na Twitterju.

M. G.