fbpx

Forum 21 karavana gre dalje: Sin tajkuna Hermana Rigelnika je novi vodja hotelov Union

Herman Rigelnik (Foto: STA)

Družba Union hoteli je pred kratkim sprejela spremembo statuta, s katero so ukinili upravo in nadzorni svet, vpeljali pa so enotirni sistem, po katerem bo predsednik upravnega odbora Matej Rigelnik, sin bolj znanega nekdanjega politika in tajkuna Hermana Rigelnika. 

Skupščina družbe Union hoteli je za člane upravnega odbora, ki so predstavniki delničarjev za šestletno mandatno obdobje, imenovala: Tadejo Čelar, Miro Šetina, Petra Krivca in Mateja Rigelnika. Rigelnik bo tako predsednik upravnega odbora, Čelarjeva pa bo njegova namestnica.

Matej Rigelnik ima tudi svoje podjetje MTV za svetovanje in podjetniške storitve, lansko leto pa je prevzel tudi očetovo podjetje HMR podjetniško in poslovno svetovanje, kar pomeni, da mu vse bolj prepušča svoj imperij. Herman Rigelnik je bil kot priča zaslišan tudi pred Logarjevo preiskovalno komisijo, kjer mu je bilo očitano, da so on in družbeniki izčrpavali podjetje ACH zaradi izplačila milijonskih dividend njegovi družbi Protej. Družba ACH je bila tudi pomembna lastnica Factor banke, tako imenovane “žepne banke” tajkunov okoli Foruma 21 in Milana Kučana, ki smo jo davkoplačevalci skupaj s Probanko morali sanirati s 448 milijoni evrov.

Od centralnega komiteja zveze komunistov do turbokapitalističnega tajkuna
Rigelnik je v gospodarstvo prišel z dveh političnih položajev. Bil je minister za gospodarstvo v 80-letih prejšnjega stoletja pod socialistično vlado Janeza Zemljariča in nato pod Janezom Drnovškom. V letih 1982 in 1983 je bil minister za industrijo, gradbeništvo in energetiko Vlade Republike Slovenije. V drugi polovici osemdesetih let 20. stoletja je bil član Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije.

Leta 1992 je bil imenovan za podpredsednika Vlade Republike Slovenije. Decembra istega leta je bil izvoljen v 1. državni zbor Republike Slovenije in v tem mandatu postal 1. predsednik Državnega zbora Republike Slovenije(do 14. septembra 1994) ter član naslednjih delovnih teles: Odbor za gospodarstvo (do 29. oktobra 1993) in Odbor za finance in kreditno-monetarno politiko (do 14. septembra 1994).

Milan Kučan, Herman Rigelnik in nekdanji danski premier Poul Nyrup Rasmussen (Foto: STA)

Leta 1994 je prevzel mesto generalnega direktorja ACH, družbe za gospodarjenje z naložbami, d.d., (bivši Autocommerce, d.d.), kmalu za tem pa tudi vodenje predstavništva DaimlerChrysler AG za Slovenijo. Leta 2004 je soustanovil kontroverzno društvo Forum 21. 

C. Š.