fbpx

[FOTO in VIDEO] Prvomajski mlaj krasila velikanska rdeča zvezda

Foto: U. N.

V Moravi na Kočevskem v času prvomajskih praznikov stoji mlaj, na katerem je obešena rdeča zvezda, ki sveti tudi ponoči. Po pričevanju prebivalcev naj bi bila celo večja od zastav Slovenije in Evropske unije. Postavila ga je tamkajšnja vaška skupnost.

Na Preži pri Moravi v bližini Kočevske Reke je 27. aprila potekala osrednja prireditev ob praznovanju 75. obletnice ustanovitve OF in 74. obletnice ustanovitve prvega Kočevskega bataljona, ki sta jo organizirala Združenje borcev za vrednote NOB Kočevje in Občina Kočevje.

Pohodniki so se zbrali na avtobusni postaji v Moravi, kjer stoji tudi prvomajski mlaj, ki ga je postavila tamkajšnja vaška skupnost. “Na mlaju je – očitno v duhu revolucije in proslave – tudi velikanska rdeča zvezda, večja od zastav Slovenije in EU, ki je celo ponoči osvetljena,” je sporočil tamkajšnji prebivalec.

Proslava v spomin zgodovinskim dogodkom
16. aprila 1942 je bil v Preži ustanovljen I. Kočevski partizanski bataljon, 27. aprila pa je italijanska vojska iz maščevanja pobila 16 domačinov. V spomin na dogodke, ki so zaznamovali zgodovino teh krajev, vsako leto organizirajo proslavo in pohod. Slavnostni govornik na prireditvi je bil Milan Gorjanc, član predsedstva Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije.

N. K.