[Foto + Video] Janša, Fiala in Moraweicki prispeli v Kijev; Ukrajinski premier Šmihal: To je pogum pravih prijateljev Ukrajine!

Morawiecki, Fiala in Janša

Premier Janez Janša je prispel v Kijev z vlakom, kamor naj bi prispeli med 18. in 19. uro, nato sledi srečanje z Zelenskim. Predsednik vlade Ukrajine Denis Šmihal je zapisal: “Pogum pravih prijateljev Ukrajine!” O pogumu in solidarnosti, ki ju premorejo predstavniki, da so se odpravili v vojno območje, pišejo vsi svetovni mediji. Obisk je organiziran po posvetovanju s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Namen obiska je potrditev nedvoumne podpore celotne Evropske unije suverenosti in neodvisnosti Ukrajine. Cilj obiska je tudi predstavitev širokega paketa podpore Ukrajini in Ukrajincem. Mednarodna skupnost, tudi Bela hiša in generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg, so bili  z obiskom seznanjeni, med drugim s strani Združenih narodov. 

Janez Janša se je s predsednikom poljske vlade Mateuszom Morawieckim, predsednikom češke vlade Petrom Fialo, namestnikom predsednika vlade Poljske in predsednikom odbora za nacionalno varnost in obrambo Poljske Jaroslawom Kaczyńskim odpravil v Kijev, kjer se se bodo srečali s predsednikom Ukrajine Volodimirjem Zelenskim in predsednikom vlade Ukrajine Denisom Shmyhalom. Z obiskom hočejo predsedniki vlad izkazati popolno podporo Ukrajini in njeni suverenosti v trenutni vojni z Rusijo.

Predsednik vlade Ukrajine Denis Šmihal je sporočil, da je trojica prispela v Kijev. Pogum pravih prijateljev Ukrajine!

https://twitter.com/vladaRS/status/1503768838663548929

Na obisk se je danes v Berlinu že odzval nemški kancler Olaf Scholz, ki ga je pozdravil in menil, da “je v tej situaciji dobro poskušati in pomagati na različne načine”, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Vsi smo vključeni na različne načine in tako je tudi prav,” je dejal. Kot je še poudaril Scholz, mednarodna skupnost pri pomoči Ukrajini sledi jasni politični strategiji, pri čemer je pomembno, da se nadaljujejo pogovori tako z Zelenskim kot tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Kot je danes dejal Stoltenberg, je pomembno, da voditelji držav Nata in članic EU tesno sodelujejo z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. “Pomembno je, da na vseh ravneh in v različnih formatih sodelujemo in se srečujemo z ukrajinskim političnim vodstvom,” je na novinarsko vprašanje glede obiska treh premierjev v Kijevu povedal Stoltenberg na novinarski konferenci pred sredinim izrednim zasedanjem obrambnih ministrov Nata v Bruslju. Na njem bo prek video povezave sodeloval tudi ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov, je dejal.

Sara Kovač