[Foto] Makedonski domoljubi za ohranitev imena Makedonija, s prstom so pokazali na škodljivca in bruseljskega plačanca Samuela Žbogarja

Zbrani na današnjem mirnem shodu pod naslovom “Mi smo Makedonija – samo eno ime imamo” so pozvali slovenske politike, ki imajo moč odločanja v Bruslju, naj podprejo Makedonce, ne Grke. Opozorili so na prizadevanja za ohranitev in zaščito imena Makedonija, ki ga določene strukture (od Slovencev so s prstom pokazali na Samuela Žbogarja) želijo na vsak način izbrisati.

V nedeljo opoldne se je zbralo med 400 in 500 ljudi. Prevladovali so v Sloveniji živeči Makedonci, veliko je bilo slovenskih patriotov s slovenskimi zastavami, ki razumejo makedonske domoljube v njihovem boju za ohranitev nacionalne identitete, ki jo očitno bruseljski plačanci s pomočjo makedonskega predsednika vlade in levičarja Zorana Zaeva (podpira ga Tanja Fajon, ena od ljubljenk škodljivca Georgea Sorosa) želijo izbrisati.

Zbrani so pozvali slovenske politike v Bruslju, naj poslušajo slovenski narod, ki stoji na strani Makedoncev, in naj ne nasedajo škodljivim parazitom v Bruslju. Shod Makedoncev v Ljubljani je bil poleg frankfurtskega, kjer se je zbralo 1.000 ljudi, največji v EU. Civilna pobuda slovensko-makedonskega prijateljstva, ki je shod organizirala, pravi: “Makedonija ni od včeraj. Makedonci nismo od včeraj. Čeprav si zgodovino in ime Makedonije želijo lastiti mnogi, ta pripada makedonskemu narodu. Te pravice nam ne more in ne sme vzeti nihče.”

Dodajajo, da gre za genocid nad makedonskim narodom, ki mu želijo s spremembo imena izbrisati njegovo zgodovino, kulturo in obstoj. V civilni pobudi so spomnili, da so se priprave na to začele pred 23 leti, ko so Makedonce na zahtevo Grčije in po več letih sankcij prisilili, da so sprejeli žaljiv in poniževalen dogovor, po katerem so morali pristati na uporabo začasne kratice FYROM v mednarodnih odnosih.

Samuel Žbogar, ki so ga na shodu omenjali, je sicer trenutno na položaju posebnega predstavnika EU na Kosovu in vodja njene pisarne. Pred leti so tamkajšnji mediji pisali, da Žbogar ljubimka s takratno kosovsko ministrico za evropsko integracijo Vloro Çitaku. Žbogar je govorice zanikal.

 

Več si lahko preberete TUKAJ.