[FOTO IN VIDEO] Nekdaj ponos Slovenije, danes pa le še jabolko spora

Foto: Twitter

V zgodbi o najbolj pestrem slovenskem akvariju – Akvariju M –, ki propada, so po mnenju lastnikov tamkajšnjega penziona v ospredju politični interesi županovega kabineta. Občina jim namreč akvarija ni zaupala v oskrbo. Jezni lastniki napovedujejo celo referendum, Center za idrijsko dediščino pa vztraja pri svojem: akvarija takšnim ljudem ne zaupamo.

Lastniki Penziona Rožica v Idriji so prepričani, da je občina politično in nezakonito posegla v poslovanje z akvarijem, ki že lep čas dobesedno sameva. Za oskrbo akvarija se namreč zanimajo sami. Prepričani so, da so pripravili popolno ponudbo in pravočasno podali prijavo. “Zato bi moral po vseh pravilih razpis za izbiro drugega oskrbnika uspeti,” so prepričani v penzionu, ki se nahaja v bližini akvarija. Kot pravijo, gre za zaroto župana Bojana Severja in direktorice Centra za idrijsko dediščino Sanje Marije Pellis.

Akvarij M Idrija je namreč za občino postal preveliko finančno breme, zato je idrijski občinski svet na lanski seji sprejel sklep, da Center za idrijsko dediščino, ki s tem javnim akvarijem upravlja, v roku šestih mesecev izpelje postopke za pridobitev novega oskrbnika, sicer bodo pričeli s postopki odprodaje akvarija in organizmov.

Akvarij M je včasih veljal za ponos Idrije in cele Slovenije. Izredno pestra zbirka podvodnega življenja in številnih vrst rib je privabljala številne radovedne obiskovalce. Poleg akvarijev z ribami za prodajo so bili na voljo še drstni akvariji, akvarij za avtohtone ribe in dva morska akvarija. Skupno je bilo v akvariju mogoče videti 130 različnih vrst rib.

Prisilni upravitelj bo od občine izterjal večji del kupnine
Lastniki penziona v pismu pojasnjujejo, da krije Občina Idrija minimalne stroške vzdrževanja – okoli 25 tisoč evrov letno – in se še hvali s prejemom kupnine (osem tisoč evrov) kupca v prisilni poravnavi, ki ponuja upnikom poplačilo v višini štirih odstotkov. “To pomeni, da bo prisilni upravitelj slej ko prej v imenu upnikov pravni posel izpodbijal in od občine uspešno izterjal 96 odstotkov zneska kupnine. V vsem tem času Občina Idrija ni pridobila niti enega centa prihodkov,” so lastniki omenjenega penziona pojasnili v odprtem pismu občini Idrija.

Občina domnevnemu kupcu ni izstavila računa za hrambo stvari
Domnevnemu kupcu (ki po mnenju lastnikov penziona to ni, saj očitno ne kaže interesa niti ga ni mogoče priklicati) ni občina izstavila nobenega računa za hrambo stvari (170 vrst ribjega življa v okoli 40 akvarijih) v višini, ki nedvomno presega prejeti znesek. “Že samo najemnina za najem prostora presega vrednost prejetega zneska, kaj šele stroški hranjenja in oskrbovanja stvari. Gre za precejšnjo nesposobnost vodilnih na občini, ki kaže tudi na znižano sposobnost občinskega sveta,” so še kritični v pismu.

Idrijski župan Bojan Sever (foto: STA).

Idrijski župan Bojan Sever (foto: STA).

“Če bi le obstajala politična volja ali zdrava kmečka pamet, ki pravi, da se v grunt vlaga, ne pa, da se ga razprodaja in podarja,” so jasni lastniki penziona.

Na idrijsko občino smo poslali vprašanja, kaj se dogaja z akvarijem ter zakaj Penzion Rožica ni izpolnjeval pogojev za oskrbnika. “Na razpis za oskrbnika sta se prijavila dva prijavitelja, od katerih nobeden ni izpolnjeval pogojev. Penzion Rožica se je na ‘neizbiro’ pritožil,” so pojasnili na Centru za idrijsko dediščino. Bolj kot z besedami pa so bili zgovorni s fotografijami, ki so nam jih posredovali:

“Si predstavljate, da oseba, ki tako skrbi za svoje stanovanje oziroma za stanovanje, ki ga oddaja gostom, skrbi za občutljive žive organizme v akvariju?” so ob zgornjih fotografijah pripisali na Centru za idrijsko dediščino.

Jezni prijavitelj napovedal referendum
Lastniki penziona Rožica so napovedali, da bodo zbirali podpise za razpis občinskega referenduma o tem, ali so krajani za to, da se akvarij dodeli prijavljenemu ponudniku Penzionu Rožica iz Idrije pod objavljenimi razpisnimi pogoji iz aprila 2015 in se ga ne razproda oziroma podari komurkoli drugemu.

Nina Knapič