fbpx

[FOTO] Poglejte grozljivo razdejanje, ki so ga povzročili migranti na slovenskih vlakih, in izračun stroškov, ki temu sledi

Vir: EPA

Umazani sedeži, odvečna obutev, odpadna embalaža na sedežih in na tleh, biološki odpadki in zamašena stranišča, tako so videti vagoni Slovenskih železnic, potem ko z njimi prepeljejo migrante. Stanje bi verjetno še najbolje opisali kot razdejanje, ki ima za posledico tudi strošek – ta je verjetno veliko večji, kot nam pripoveduje vlada Mira Cerarja.

V javnost bo počasi pricurljal natančen izračun, ki bo Sloveniji izstavljen zaradi migrantske krize. Del tega računa bodo poleg stroškov procesiranja in sedaj že skoraj gotove nastanitve migrantov predstavljali tudi prevozi z vlaki in avtobusi, h katerim bo v vsakem primeru potrebno prišteti stroške čiščenja in nujno potrebne prenove.

Samo stroški prevozov in čiščenja naj bi znašali 15 milijonov in 300 tisoč evrov, nam je sporočil neimenovani vir s Slovenskih železnic. Ta cenitev stroškov pa bržčas postavlja na laž oceno stroškov celotne migrantske krize, ki jo je posredovala vlada Mira Cerarja. Ta naj bi namreč do tega trenutka za reševanje migrantske krize zapravila okoli 26 milijonov evrov.

400 tisoč evrov samo za čiščenje
Naš vir navaja, da je migrante do 25. januarja prevažalo 388 polnih vlakov, ki so uspeli prepeljati približno 201.000 migrantov. Slovenske železnice naj bi državi izstavile za 4,9 milijona faktur, kar pa ne vključuje čiščenja vagonov. Strošek čiščenja vagonov, ki so vozili do 18. februarja, naj bi znašal 400 tisoč evrov z vključenim DDV. Vlaki bodo morali prestati tudi temeljito obnovo, ki bo verjetno stala okoli 8 milijonov evrov.

Vir prav tako navaja, da sicer zadnje dni levji delež prevozov migrantov opravijo avtobusi. Strošek avtobusnih prevozov naj bi do sedaj znašal 1,9 milijona evrov, temu strošku pa bi bilo potrebno prišteti še dodatnih 100 tisoč evrov, kolikor je stalo čiščenje avtobusov v obdobju med 17. oktobrom 2015 in 31. januarjem 2016.

Ž. K.