[Foto] Janša po seji SNAV šel na teren pomagati pri odpravi posledic ujme

Tudi Janez Janša je poprijel za delo in pomagal pri sanaciji posledic ujme (foto: tw)

Ob katastrofalnih poplavah, kot jih v Sloveniji ne pomnimo, so mnogi pripravljeni pomagati. Zbiranje pomoči že poteka. Pomoč že zbirajo pri Rdečem križu in Karitasu. Na teren pa so se odpravili tudi poslanci SDS. Po seji Sveta za nacionalno varnosti pa se jim je pridružil tudi Janez Janša.

“Močna ekipa poslanske skupine SDS pomaga pri odpravljanju posledic ujme v Zgornji Savinjski dolini,” so ob slikah objavili poslanci SDS. V tem trenutku prizadetim ljudem pomagamo lahko le sami. Prošnjo po pomoči je izrazil tudi predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša. Tako je zapisal: “Poplave dobivajo razsežnost nacionalne katastrofe. Vključimo se v napore za reševanje ljudi in premoženja. Pomagajmo po svojih močeh županom, službam zaščite in reševanja v okviru CZ in predvsem gasilcem. Veliko članov GD je odsotnih zaradi dopustov v tujini ali v krajih, ki so nedostopni. Nadomestimo jih. Upoštevajmo navodila pristojnih. Pokličimo naše starejše člane in vse, ki jih poznamo in so na ogroženih območjih in organizirajmo pomoč. Nihče naj v nesreči ne ostane sam! Skupaj lahko močno omilimo posledice ujme!”

Medtem ko so mnogi prostovoljci na terenu, ni videti naših nevladnikov. Tudi sam predsednik vlade Robert Golob naj dopusta sprva ni nameraval prekiniti, poroča Požar. “Sicer pa naj bi kabinet PV šele okoli enajstih dopoldne – včeraj – začel povpraševanje za letalski prevoz Goloba, kar dokazuje, da PV dopusta sprva ni nameraval prekiniti”. Po spletu se pojavljajo tudi pozivi Tini Gaber: “Tina, pomagaj, niso pomembni le nutriji,” je zapisal Davorin Kopše ob dejstvu, da se “prva dama”  kljub stiski mnogih Slovencev še vedno namaka v morju v Grčiji.

Če želite pomagati:

Rdeči križ Slovenije je sporočil, da je s svojimi območnimi združenji, ki so marsikje po Sloveniji tudi močno prizadeta, polno aktiviran in se v koordinaciji z enotami Civilne zaščite, z razpoložljivimi kapacitetami članov in predanih prostovoljcev nemudoma odziva na pomoč.

V kolikor želite pomagati prizadetemu prebivalstvu pri sanaciji škode po neurjih in poplavah, to najhitreje storite z SMS-om s ključno besedo UJMA 5 oz. UJMA10 in ga pošljete na številko 1919 ter tako donirate 5 oz. 10 EUR, sredstva za pomoč pa lahko nakažete tudi na naš TRR račun: Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, SI56 0310 0123 4567 891 (odprt pri SKB Banka d. d.), sklic: 00 96875, Namen: Ujma 2023, BIC banke: SKBASI2X, koda namena: CHAR.

Slovenska karitas je na svoji spletni strani zapisala: “Povabljeni smo, da ponovno stopimo skupaj in pomagamo najbolj prizadetim. HVALA za vašo solidarnost, da olajšamo trpljenje številnim družinam. Zbrana sredstva z vaših darov bomo namenili za neposredno pomoč prizadetim gospodinjstvom, da bodo lažje popravila nastalo škodo in si uredila svoje domove. Vaša podpora v teh težkih časih je neprecenljiva.

Slovenska karitas Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Namen: POMOČ NEURJE, Sklic: SI 00 624 Svoj prispevek pa lahko prispevate tudi z SMS sporočilom KARITAS5 na 1919 in prispevate 5 EUR ali KARITAS10 na 1919 in prispevate 10 EUR za prizadete v neurjih. Za dodatne informacije se lahko obrnete na [email protected], 031 228 726.

Pomoč so ponudili tudi kolegi iz Rdečega križa Hrvaške, ki so poslali pomoč v obliki tovornjaka z ustekleničeno pitno vodo, ki jo bodo v naslednjih dneh dostavili na področja, kjer je preskrba s pitno vodo motena oz. otežena. V pomoč pri oskrbi prebivalstva, ki je dobesedno odrezano od sveta na področju Koroške, Rdeči križ Avstrije na pomoč pošilja 6 ekip z reševalnimi vozili, v stanju polne pripravljenosti pa so tudi njihove lastne ekipe bolničarjev. Na Zvezi združenj Rdečega križa Slovenije so vzpostavili tudi koordinacijsko skupino, ki je na elektronski naslov dosegljiva 24 ur na dan.

Sara Kovač