[VIDEO] Protest levičarjev pred vlado: Res žalostno, radi bi bili strpni, pa zmerjajo drug drugega.

Foto: Nova24TV

Levičarji zopet protestirajo proti “fašizmu in rasizmu”. Pozivajo k ustavitvi rasističnih napadov na begunce, muslimane, Jude in migrantske delavce. Na današnjem “antifašističnem” protestu so se zbrali le nekaj dni po tem, ko so s sovražnimi grafiti porisali ljubljanske cerkve in druge stavbe ter s tem napadli tiste, ki mislijo drugače kot oni.

Protestniki so se začeli zbirati ob 16. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani. Protest so nadaljevali pred parlamentom, potem pa so se odpravili po Čopovi nazaj, v center Ljubljane. Med potjo so skandirali: “Opeka za opeko, zid za zidom, pade naj trdnjava Evropa!”

Množico je nagovoril poslanec ZL Matjaž Hanžek: obregnil se je nad “desnico, ki je na oblasti” in pozval k nasprotovanju politiki Mira Cerarja. Aktivisti so pozivali tudi k nadaljnjim protestom “proti fašizmu in rasizmu”, stranko Mira Cerarja pa označili za “stranko modernega fašizma”.

“Antifašistični protestniki” so se lotili tudi domoljubov na podeželju in jih označili za “revanšistične fašiste”.

Med drugimi sta množico nagovorila tudi dva migranta, ki sta pristala v Sloveniji: eden iz Sirije, drugi iz Afganistana. Ker sta zelo slabo govorila angleško, njuno sporočilo ni bilo povsem jasno. Enega smo slišali reči: “Zelo sem vesel, da smo se zbrali tukaj, da lahko podpiramo drug drugega”, drugi pa je ekstatično vzklikal: “Nimam rad denarja, rad pa imam ljudi!”

“Slovensko sodišče je klerofašistična ustanova”
Pred parlamentom so govorili pripadniki skrajnih levičarskih skupin, ki so ponovno pozivali k ukinitvi kapitalizma. Ena izmed govornic, samodeklarirana lezbijka, je “ugotovila”, da je “slovensko ustavno sodišče klerofašistična ustanova”, predstavnica Puntarjev – prav tako levičarske skupine – pa, da “bi bilo potrebno zapreti vrata za tuj kapital in odpreti vrata ljudem”. 

Levičarski shod je zaznamoval množičen ples protestnikov na sodobne orientalske ritme iz diskotek. Plesali so v zanosu, obdajal jih je vonj po marihuani. Tu in tam so si zapeli: “Cela Ljubljana sovraži naciste, cela Ljubljana sovraži naciste!”

Foto: Nova24TV

Foto: Nova24TV

Prenehanje vračanja migrantov in spodbujanje večkulturnosti
Protestniki med drugim zahtevajo umik vojske z meje, razveljavitev spremembe Zakona o obrambi, ki daje vojski policijska pooblastila, umik ograje z meje in prenehanje vračanja migrantov. Vse to pod krovno idejo “spodbujanja večkulturnega značaja slovenske družbe”.

Organizacije, kolektive in posameznike so pozvali, naj pristopijo k pozivu in se aktivno vključijo v priprave demonstracij. To so med drugim storili v Združeni levici, Študentski Iskri in Protirasistični fronti brez meja. Slednja je organizirala tudi shod na Kotnikovi ulici v Ljubljani.

Strpni samo do izbrancev
Sovražno akcijo z napisi “Cerkev, marš iz moje maternice” in “RKC, ven iz naših vagin!” so odkrito in z veseljem podprli ter spodbudili v levičarski organizaciji Iskra. Od tod je mogoče sklepati, da strpnost za protestnike ni univerzalen pojem, temveč je odvisen od prepričanja, ki ga zastopajo drugače misleči.

Na shodu je bilo tudi nekaj znanih Slovencev: nekdanji predsednik države Milan Kučan s Špelo, LGBT-aktivist Mitja Blažič ter psihologinja in skrajna feministka Gabi Vogrinčič.

Kdo je v resnici nasilen?
Protestniki so prepričani, da je glavni fašistični akter v Sloveniji prav največja opozicijska stranka. “Klimo sovraštva še razpihuje največja opozicijska stranka SDS z odkrito rasističnimi pozivi proti beguncem in migrantom in ki je na nedavnem shodu njenih simpatizerjev in vidnih politikov v Šenčurju izrazila svoj pravi revanšistično-fašističen značaj,” so zapisali v pozivu na udeležbo protesta.

Pozabili pa so omeniti, da je le dva tedna po protestu v Šenčurju na Kotnikovi v Ljubljani potekal nasilni protestni shod levičarjev v podporo migrantom. Na Kotnikovo so prišli tudi slovenski domoljubi, ki pa so jih protestniki z zakritimi obrazi in rdečimi zastavami označili za “fašiste in rasiste”. Fizično in verbalno so napadli tudi novinarja Nove24TV, ki mu je eden od protestnikov zabrusil: “Marš, golazen fašistična!”

Nina Knapič, Žiga Korsika