fbpx

[Foto] Šefica v Kidričevem na shodu pričakali z žvižgi; župan poudaril, da si centra ne želi

Foto: TW

Občane Kidričevega so te dni vznemirile informacije, da naj bi država pri njih načrtovala vzpostavitev nastanitvenega centra za migrante, ki bi v tamkajšnjih vojaških objektih lahko sprejel tudi do 4000 ljudi. Vodstvo občine je danes opoldne obiskal državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic, protestirajoči občani pa so okoli občine Kidričevo sklenili človeško verigo.

Župan Kidričevega Anton Leskovar je prejšnji teden na pristojno ministrstvo naslovil pismo, v katerem je zahteval pojasnila v zvezi z načrti države, pri tem pa protestiral proti načrtovanju centra v njihovem okolju brez kakršnekoli informacije občini in občanom. Dejal je, “da je občina za sprejem nekaj migrantskih družin in ne 4 tisoč migrantov”.

https://twitter.com/FrancZgur/status/687980524049162240

Vlada naj vpraša občane
Trenutne razmere, v katerih je Kidričevo in celotno območje občine, so zaskrbljujoče in nesprejemljive. Vztrajamo, da za morebitno tovrstno načrtovanje centra brez vednosti lokalne skupnosti ni opravičila in menimo, da bomo o tem, ali takšen center v Kidričevem postaviti, odločali ljudje, ki tukaj živimo,” je zapisal Leskovar in zahteval pojasnila ministrstva.

Šefic napovedal obisk
Na MNZ so se na Leskovarjevo pismo odzvali, zato je danes Kidričevo obiskal sekretar Boštjan Šefic. Za STA so pojasnili, da preučujejo več možnosti za vzpostavitev namestitvenih centrov. Pripravljajo različne podlage, ki bodo osnova za sprejem ustreznih odločitev, pred tem pa se vedno posvetujejo z vodstvi lokalnih skupnosti.

Slovenija se z Avstrijo, Nemčijo in drugimi državami še dogovarja, kakšni bodo kriteriji za prehajanje migrantov, je v zvezi z napovedjo avstrijskih oblasti, da bodo preko Avstrije lahko potovali le še begunci, ki bodo zaprosili za azil v Nemčiji, dejal državni sekretar Boštjan Šefic. Dogovor bo skupen, a za zdaj do njega še ni prišlo, poroča STA.

V zadnjem tednu je v Slovenijo vstopilo 12.000 migrantov, do zdaj že več kot 410.000, poroča STA.

Preučujemo tudi možnost prilagoditve državnega objekta, ki ga sicer uporablja Slovenska vojska v bližini Kidričevega, vendar nobena odločitev še ni sprejeta,” so poudarili na notranjem ministrstvu in razloge za iskanje novih lokacij pojasnili s tem, da nekateri centri zapirajo svoja vrata – tisti v Gornji Radgoni sredi januarja, v Celju pa konec februarja, zato jih je treba nadomestiti.

Občani okoli občine sklenili obroč
Občani v Kidričevem so se medtem že organizirali in so predstavnike države danes pričakali s protestnim shodom, skupina Proti migrantskemu centru Kidričevo na Facebooku pa šteje že skoraj 2500 članov. Številni nasprotniki nastanitvenega centra so se zbrali pred občino Kidričevo, okoli katere so sklenili živ obroč, da bi Šeficu preprečili vstop v občino.

Množični protest proti migrantskem centru v Kidričevem 1Andrej Čuš, poslanec SDS v DZ:
Pred tednom sem prejel interne informacije o postavitvi migrantskega centra v Kidričevem za 4000 ljudi. Gre predvsem za migrante, ki jih zavračajo v Nemčiji in so varnostno problematični, zato sem proti postavljanju centrov kjerkoli v Sloveniji. Miro Cerar in Boštjan Šefic sta s svojimi dejanji izdala Slovenijo, kar smo lahko spremljali iz dneva v dan, ko sta zavajala, da smo pripravljeni na migrantski val, kar pa očitno ne drži. Protesta se bom udeležil, ker me glede na dogodke v Evropi upravičeno skrbi za varnost ljudi in prihodnost Slovenije.

Poleg Kidričevega sem dobil informacije tudi za nastanitveni center v Kranju za 2500 ljudi, ki jih zavrača Nemčija. Nemčija je v zadnjih 20 dneh vrnila že 2000 migrantov, ta številka pa bo iz dneva v dan naraščala. Temu se je potrebno upreti in zaščititi Slovenijo – našo kulturo in vrednote.”

 

M. P., STA