fbpx

[FOTO] “Slovenci smo na žalost izgubili občutek za pripadnost, za domovino in domovinskost”

Vir: Nova24TV

V župnijski cerkvi v občini Ribnica je ob bližajoči se petindvajseti obletnici slovenske državnosti potekala maša za domovino in proslava. Obred je ob somaševanju mnogih duhovnikov vodil župnik Anton Berčan. Po maši je sledila proslava, na kateri je bil častni govornik koroški Slovenec Valentin Inzko.

Maša je potekala v slovesnem duhu. V duhu, prežetem z mislijo na domovino, v kateri živimo 25 let, ki jih je naš mladi narod prehodil od časa, ko smo stali in obstali kot Slovenci. Po petindvajsetih letih je čas, kot je dejal duhovnik Berčan, da prestopimo svetopisemski Jordan.

Čas je, da prestopimo metaforični Jordan
“Pred petindvajsteimi leti naj bi prestopili Jordan. Toda ob spremljanju dnevne politike se mi velikokrat zdi, da smo še vedno na obali Rdečega morja in da je pred nami še globoka puščava, ki so jo morali Hebrejci prehoditi, da so sploh prišli do Jordana,” meni ribniški župnik mag. Anton Berčan.

Povedal je, da danes zamenjujemo vrednote in pozabljamo, da je lastna država dar in svoboda odgovornost. Slovenci smo na žalost izgubili občutek za pripadnost, za domovino in domovinskost, je dejal Berčan.

“Sanje naših prednikov ostajajo samo sanje. In mi pozabljamo, da moramo te sanje uresničiti in utelesiti. V vsaki družbi, če hoče živeti, morajo vladati tudi vrednote. Vrednota pa ni nekaj plehkega, ampak je bogastvo. Na žalost pa smo mi danes pristali v tako imenovani egocentristični družbi, kar pa je smrt demokracije,” trdi Berčan.

Naša osamosvojitev je bila hitra in uspešna
Po sveti maši se je pričela občinska proslava ob petindvajsetletnici državnosti Republike Slovenije. Slovesnost so otvorili pevci ribniškega okteta Gallus s priredbo Prešernove Zdravljice. Temu je sledila recitacija pesmi o domovini, ki jo je prebrala pesnica Duška Hočevar Mihelič. Otvoritveni nagovor pa je imel župan občine Ribnica Jože Levstek.

“Naša osamosvojitev je bila hitra, uspešna in kljub desetdnevni vojni ne tako kruta kot bi lahko bila. Imeli smo voljo. Vedeli smo, da si zaslužimo lastno državo in z jasno vizijo premišljeno odšli na svojo pot. Občina, država, domovina smo vsi, ki živimo v njej in jo sooblikujemo. Zato naši ožji in širši skupnosti ob tem lepem jubileju želim premišljeno rastočo prihodnost, v kateri se bomo povezovali ne glede na razhajanja ter soustvarjali občino, državo in domovino, v kateri radi živimo,” je dejal Levstek.

Po županovem nagovoru je sledil kulturni program, ki ga je pripravil orkester Glasbene šole Ribnica. Pevci okteta Gallus pa so zapeli Ipavčevo Imel sem ljubi dve.

Slovenija je nedvomno uspešen projekt
Po petju in igranju pa je nastopil čas, da spregovori osrednji slavnostni govornik. Na proslavi je v tej vlogi spregovoril avstrijski diplomat in zavedni koroški Slovenec Valentin Inzko.

“Za začetek je treba jasno povedati, da je Slovenija nedvomno uspešen projekt. Obenem pa je treba tudi razmisliti, kako ta uspeh nadgraditi in povečati. Brez kritičnega zazrtja vase to seveda ne gre. Slovenski narod je leta 1991 pokazal odločnost in enotnost, da z orožjem brani novonastalo državo,” je dejal Inzko.

Meni, da bi se bilo nujno vrniti k izvirni viziji Slovenije, ki je bila spočeta v želji, da postane razvito tržno gospodarstvo, utemeljeno na demokraciji in človekovih pravicah, na delujočem in neodvisnem pravnem sistemu in na pluralnosti ter ideološko-politični neodvisnosti medijev.

“Na koncu bi vam želel izraziti čestitke, dragi državljani Slovenije, ob obletnici samostojnosti in vam zaželeti svetlo prihodnost z novimi vizijami, novim zagonom, z novimi načrti, novimi ideali, novimi ambicijami in s pogumom za sledečih petindvajset in več let,” je svoj govor zaključil Inzko.

Po maši in proslavi je bil čas za veselico
Po končani proslavi so se vsi zbrani pomaknili pred farno cerkev, kjer sta jih čakali pogostitev in osvežitev. V kanapejih, pivu in vinu pa so lahko Ribničani uživali ob zvokih pihalnega orkestra Ribnica, ki je z znanimi slovenskimi skladbami poskrbel za veselo vzdušje.

A. R.