fbpx

[Foto] Tako izgleda veganski vandalizem

Foto: Facebook

Javne in zasebne površine v prestolnici so v slabih dveh tednih postale tarče aktivistov za veganski način življenja. Raznovrstni napisi – “Bodi vegan”, “Jej raje fige kot prašiče”, “Bodi prijazen do vseh živali”, “Mleko je za teličke”, “Prihodnost je veganska” – so se pojavili tako v Šiški kot tudi na Rudniku, v Murglah in centru mesta blizu Filozofske fakultete v Ljubljani.

Ob hitrem načinu življenja, ki smo mu priča dandanes, je najbolj priporočljiv zdrav način življenja, torej čim več gibanja na svežem zraku v kombinaciji z uravnoteženim načinom prehranjevanja. Sicer je res, da je iz leta v leto vedno bolj razširjen vegetarijanski ali veganski način prehranjevanja, a je povsem stvar vsakega posameznika, da se svobodno odloči, kakšen način prehranjevanja bo izbral. Problem pa nastane, ko prične nekdo na podlagi svoje filozofije življenja vandalizirati javne površine z namenom širjenja lastnih prepričanj.

Center blizu Filozofske fakultete v Ljubljani (Foto: Facebook)

Mercator v Zgornji Šiški (Foto: Facebook)

(Foto: Facebook)

Foto: Facebook

Razumen človek težko razume, zakaj je potrebno vandalizirati javne ali zasebne površine z namenom promocije veganskega načina življenja. Takšen način promocije namreč vsiljuje prehranjevalne navade kot moralno etične poglede na svet, obenem pa nastaja škoda, saj bo nekdo moral plačati za odstranjevanje napisov. Glede na to, da aktivisti ne bodo tisti, ki bodo za nastalo škodo plačali, bi bilo prav, da bi se pogledali v ogledalo in se zamislili nad svojimi ravnanji. Svoje ideje namreč lahko promovirajo na bolj kultiviran način, kot so deljenje letakov, organizacija okroglih miz, spletna promocija itd.

Rutar na Rudniku (Foto: Facebook)

Hot Horse na Rudniku (Foto: Facebook)

Vandalizma ni moč tolerirati
Vsak človek se lahko sam odloči, kaj bo imel na krožniku, in prav je tako. Nič ni narobe, če nekdo ozavešča o vegetarijanskem ali veganskem načinu življenja, dokler ne gre za prisilo in za uničevanje javnega dobrega. Glede na to, da 16. člen zakona o varstvu javnega reda in miru odreja, da kdor namenoma poškoduje, prevrne, odstrani ali kako drugače v nasprotju z namenom uporabe ravna s spominskimi obeležji in z objekti javne infrastrukture, kot so: komunalna infrastruktura, javna razsvetljava, cestnoprometni znaki, priprave in naprave na rekreativnih površinah, igrala na otroških površinah in podobne javne naprave, dobi kazen v obliki plačila globe, bi bilo prav, da tudi v konkretnem primeru odgovorni aktivisti odgovarjajo. Vandalizma v naši družbi nikakor ni mogoče tolerirati, pa naj bo ta veganski ali kakršen koli drug.

H. M.