fbpx

[FOTO] Tarča skrajnežev tokrat še frančiškanska cerkev. To so prvi osumljenci.

Foto: Twitter

Sovražnim izpadom nad katoliško Cerkvijo očitno ni konca. Le dan zatem, ko so se na ljubljanski stolnici pojavili sovražni napisi, so se skrajneži z grafiti lotili tudi frančiškanske cerkve. “Upam, da to ni izraz nekoga, ki se zaveda, kaj dela, saj je to res sovražni govor,” je nad grafiti užaloščen škof Šuštar.

Vandali so se tokrat spravili na frančiškansko cerkev. “RKC, ven iz naših vagin!” so neznanci zapisali na zid Cerkve Marijinega oznanjenja. Medtem ko je Svetu za odziv na sovražni govor potekel prvi mandat in trenutno ne “deluje”, pa je to že drugi primer tovrstnega sovražnega napada v dveh dneh. Nataša Pirc Musar nam je namreč glede mandata Sveta za odziv na sovražni govor pojasnila, da “sploh ne ve, ali se bo projekt še nadaljeval”. 

Očitno so na delu prav levičarske skupine, ki so že na protestih v Ljubljani širile sovraštvo. Skrajna levičarska organizacija Iskra je namreč na svojem Facebook profilu napisala objavo, v kateri podpirajo sovražne napise na cerkvah in drugih objektih. Grafite imenujejo “direktne akcije aktivistk ob dnevu (delavnih) žena”. Napisali so, da njihova dejanja podpirajo in jim ob tem čestitajo.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Škof Šuštar: To je izraz umazanega srca, ki je sovražno do kristjanov
Ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar je z žalostjo opazil grafit na ljubljanski stolnici. “Po precej dolgem času se ta umazana dejanja spet pojavljajo,” je pojasnil za Novo24TV. Sprašuje se, ali je to dejanje izpad umazanije in pobalinstva nekega posameznika, ki išče pozornosti. “Upam, da to ni izraz nekoga, ki se zaveda, kaj dela, saj je to res sovražni govor. Prav gotovo je to tudi izraz osebne stiske in izraz lastnega umazanega srca, ki je sovražno do kristjanov,” je kritičen škof.

Grafite na stolnici in frančiščkanski cerkvi pa obsojajo imami islamske skupnosti v Sloveniji. Obsodili so vsakršno skrunitev verskih objektov, ne glede na to, kateri cerkvi ali verski skupnosti pripadajo. Dejali so, da so takšna dejanja nesprejemljiva, treba jih je obsoditi in preprečiti.

Iskra je objavila več grafitov, na katere so ponosni:

Uporabnik Facebooka je bil nad objavo Iskre ogorčen. “Prokleta banda dvolična, kako si upate pisat po cerkvah!!!!! Potem ko tako vneto branite sovražni govor proti gradnji džamije v Sloveniji. Dvoličneži bedni!!!! Ja res je za dati like takim stvarem!!!! Ma niste normalni. Greste se kvazi revolucijo pa nimate pojma, kaj to pomeni. Banda gadna!!!!!” se je razburil komentator.

 

Sovražni izpad je obsodil tudi Svet katoliških laikov
“Slovenski katoliški laiki menimo, da so v javnosti izraženi pozivi javnih oseb, da je tovrstna žalitev katoličanov v javnosti dopustna, nesprejemljivi. S takšnim javnim odobravanjem širjenja sovraštva do katoličanov in Katoliške Cerkve namreč spodbujajo tudi prepričanje, da katoličani, samo zato, ker so katoličani, nimajo pravice zahtevati enakopravnosti z drugimi. Omenjeni grafiti so tako očitno le posledica izražanja stališč nosilcev oblasti, ki javno spodbujajo in razpihujejo versko sovraštvo in nestrpnost proti katoličanom. Gre za kršitev 63. člena slovenske Ustave, ki je sankcionirana v 297. členu Kazenskega zakonika.
Z zanikanjem individualne in kolektivne verske svobode zanikamo človekovo dostojanstvo, od tu pa ni več daleč do vrnitve časov bridkih izkušenj totalitarizma. Slovenski katoličani pričakujemo, da bo država varovala versko svobodo, svobodo izražanja in svobodo združevanja in da bo vse primere napadov na omenjene pravice obravnavala enako, ne glede na spol, družbeni položaj, versko ali svetovnonazorsko usmeritev kršitelja in žrtve. Spodbujanje nestrpnosti s strani mnenjskih voditeljev, medijev in nosilcev oblasti lahko vodi v še bolj grobe oblike kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin, kar pa gotovo ne sodi v demokratično in svobodno družbo.”

 

Nina Knapič