[Foto] To sta v resnici fotografirala poslanca Breznik in Hoivik

Slika: Andrej Hoivik (foto: TW)

Poslanska skupina Levica je predsednici DZ poslala dopis, v katerem zahteva, da se preverijo kamere velike dvorane DZ. Poslanca SDS Andreja Hoivika in Franca Breznika so namreč obtožili, da sta med odmorom na seji fotografirala zaslon računalnika poslanke Levice Nataše Sukič, medtem ko je ni bilo v dvorani. “Se že veselim ogleda posnetkov!” se je odzval Hoivik. Na obtožbe se je odzval tudi Franc Breznik, ki je prav tako dejal, da bodo kamere potrdile njune trditve.

Andrej Hoivik je, še preden so mediji pisali o tem, da naj bi fotografiral zaslon računalnika Nataše Sukič in še preden so iz Levice poslali dopis Urški Klakočar Zupančič, na Twitter zapisal, da se danes zaradi nereda med odmorom seje sprehodil do mize poslanke Sukičpo dokaz, kako se še po DVEH letih pozna “strpnost in nesovražen” govor danes vladne Levice”.

Da bi skrenili pozornost na njihovo dvoličnost (medtem ko zagovarjajo strpnost, njihove klopi dokazujejo drugačno sliko), so si izmislili absurdne obtožbe. Hoivik je namreč fotografiral klop, ki je še vedno uničena, potem ko je nekdanja poslanka Violeta Tomić nenadzorovano s svinčnikom udarjala po njej in jo uničila, s čimer je želel pokazati, kako strpni in nesovražni so v resnici.

Da bi zgodbo obrnili sebi v prid, so ji nekateri poslanci dejali, da sta Hoivik in Breznik pristopila k njenemu mestu in tam “nekaj fotografirala”. “Baje sta celo odprla ekran mojega računalnika in fotografirala, kaj in zakaj, ne vem,” je dejala Sukičeva. Na to je Hoivik dejal, da tega “absolutno nista počela, lahko gremo gledat posnetke, niti dotaknil se nisem, samo slikal sem javno površino v DZ.”

Na obtožbe se je odzval tudi Franc Breznik, ki je dejal, da bodo kamere potrdile ogled poškodovane mize in dodal “tokrat se vidimo na sodišču, če  v petih minutah ne umaknete prispevka”. 

Poslanska skupina Levica je tako poslala dopis predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič, v katerem zahtevajo, da zoper storjeno ustrezno ukrepa. O tem so seznanili tudi generalno sekretarko DZ Uršulo Zore Tavčar in jo vprašali, ali so dejanje poslancev SDS zabeležile kamere velike dvorane DZ – a Hoivik je dejal, da se ogleda teh posnetkov veseli, saj da ni fotografiral računalnika, temveč uničeno klop.

“Sem šokirana, zgrožena in očitno v stranki SDS nimajo mej, tako kot jih nimajo pri komentarjih glede napada na Niko Kovač, tako jih očitno nimajo niti več v državnem zboru,” je dejala Sukič. Bomo pa videli, če bodo zmožni tako goreče obsoditi tudi nedavni fizični napad na poslanca SDS Branka Grimsa. Veliko pove dejstvo, da je novica o “slikanju” na 24ur na prvem mestu, medtem ko o dokazljivem fizičnem napadu na Grimsa nič.

Sara Kovač