fbpx

Tako se manipulira: Levi ektremisti v Kranju izkoristili nič hudega sluteče starše in njihove otroke

Foto: Twitter

Radikalni levičarji, ki so danes organizirali shod v Kranju, so izkoristili starše in otroke, ki so obiskali lutkovno predstavo v Prešernovem gledališču, nam je pisala zaskrbljena bralka. Dejala je, da so jih udeleženci shoda, pa tudi prisotni novinarji, začeli fotografirati ravno, ko so po končani predstavi stopili iz gledališča. Tako so brutalno, na račun nedolžnih otrok in njihovih staršev želeli prikazati veliko množico, ki naj bi prišla na njihov shod.

Informacije smo preverili in ugotovili, da se je v omenjenem gledališču danes ob 10. uri začela predstava Ko bom velik, Lea Menard. Bralka nam je zaupala, da je bilo na predstavi skoraj 200 staršev z otroki. Končala pa se je ravno v času, ko se je začel napovedani shod v podporo migrantom.

Šlo pa je še dlje – otroke so namreč izkoristili do te mere, da so na shodu nastopali oziroma celo brali njihova radikalna ideološka prepričanja.

Gledališče, kjer se je odvila lutkovna predstava, stoji na Prešernovem trgu, ki ga krasi spomenik našega pesnika. Na taisti spomenik pa so udeleženci shoda danes obešali napise, z večinoma komunističnimi in antifašističnimi napisi.

Protest namenjen vsemu mogočemu – samo migrantom ne
Zakaj so se zbrali, ni popolnoma jasno. Na socialnih omrežjih so dejali, da je današnji shod namenjen podpori beguncem, a o njih ni bilo govora. Zdeli se bolj kot Don Kihoti, ki se borijo z mlini na veter izpred 70 let. A zgodbi je manjkal ključni lik – Sančo Pansa. Na Kotnikovo jih je Milan Kučan prišel vsaj pozdravit, tokrat pa ga ni bilo na spregled.

Njihovi napisi in parole so bile podobni tistim na Kotnikovi pred nekaj tedni. Rdeče zastave so vihrale po zraku, zraven pa rdeči transparenti z značilnimi komunističnimi parolami. Tokrat nismo dočakali feminističnega pevskega zbora s pesmijo “Hej brigade!”, niti nobenih nagovorov v arabščini.

Shoda se je udeležilo nekaj sto ljudi – če odštejemo otroke in starše, verjetno kakšnih 100. Nanj pa je med drugim vabil tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture. Med udeleženci je bila tudi Judita Nahtigal, ravnateljica, ki je želela migrante naseliti kar v Dijaški dom Kranj. Po močnem nasprotovanju staršev se je nato morala vdati in preklicati svoje želje.

Hujskaški shod?
Seveda tega po Cerarjevo verjetno ne gre označiti za hujskaški shod, čeprav na transparentih udeležencev ni bilo mogoče razbrati veselih dobrodošlic migrantom, pač pa označevanje nasprotnikov s fašisti in rasisti, prevladujejo pa transparenti rdeče barve.

”Kapitalizem v zadnji fazi, na domoljube pazi, sovražne besede kuje, fašizma čevelj si obuje,” so zapisali na velik rdeč transparent, na drugem pa je bilo celo napisano, da je demokracija fašizem.

O domobrancih jokali, še preden so se zbrali
Da so njihovi mlini na veter res izpred sedemdesetih let, pa so potrdili tudi sami, saj so o domobrancih govorili že pred shodom. ”Nekatere politične stranke in organizirane skupine so svoj pravi namen skušale zakriti z zlorabo strahu, slabega socialnega položaja in manjka informacij. Plapolanje domobranskih in neonacističnih simbolov na obronkih mesta nas prestavlja v nek pretekli čas, za katerega smo upali, da se ne ponovi nikdar več. Vse te podobe so preko domačih in tujih medijev naslikale napačno podobo Kranja kot ksenofobnega in rasističnega mesta,” so zapisali v vabilu dogodka.

Pred tedni v Kranju drugačna slika
V Kranju oziroma v Šenčurju je že pred časom potekal shod proti nastanitvi migrantov, ki se ga je udeležilo več tisoč ljudi. Za razliko od današnjega shoda pa so tam plapolale slovenske zastave, peli so Zdravljico ter jasno in mirno izrazili, da se ne strinjajo z migrantsko politiko Mira Cerarja in v bližini svojih domov ne želijo imeti nastanitvenega centra za migrante, ki sta jih Nemčija in Avstrija zavrnili.

Fotogalerija:

Maruša Gorišek, Anja Dangubič