fbpx

[Foto] Zaradi ugrabitve velenjskih dečkov protestniki zahtevali odstop ministrice Anje Kopač Mrak

Foto: STA

Pred Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so se danes zbrali protestniki, ki so znova zahtevali vrnitev dečkov iz rejništva starima staršema in odstop ministrice za delo Anje Kopač Mrak. Strokovni zastopnik starih staršev Franc Donko je poudaril, da ne bodo odnehali, dokler ne bosta otroka pri babici in dedku.

Protest je organizirala Koalicija “Za otroke gre!”. Stara starša se protesta sicer nista udeležila, saj sta po besedah Franca Donka že utrujena od vsega dogajanja. Je pa babica Marija Otorepec udeležence shoda nagovorila preko telefona in se jim med drugim zahvalila za vso podporo, ki jima jo že od začetka izkazujejo.

Borut Pogačnik (foto: STA)

Borut Pogačnik. Foto: STA

Psihoterapevt Borut Simon Pogačnik je v nagovoru zbranim dejal, da sta dečka trenutno v obdobju razvoja, ko za identifikacijo nujno potrebujeta “emocionalni objem”. Po njegovih besedah se bosta soočala s travmatsko nevrozo, kar bo vplivalo na njuno nadaljnje življenje, zato naj država čez 20 let z njune strani pričakuje tožbo. Kot je še poudaril, sta dečka v slabšem položaju kot slovenski zaporniki, saj ju lahko stara starša obiščeta le enkrat mesečno.

Teoretski psihoanalitik Roman Vodeb je zelo ostro nastopil zoper Kopač Mrakovo, ki po njegovem mnenju svoje delo opravlja ne le slabo, ampak tudi narobe, vsekakor pa nemoralno. “Če bi bil jaz minister, bi šel lastnoročno do teh dveh dečkov in ju pripeljal lastnoročno. Naslednji dan bi bil odstavljen, ampak moralno prav je, da ta otroka dobita dedka in babico,” je poudaril Vodeb.

Roman Vodeb (foto: STA)

Roman Vodeb (foto: STA)

Ravnanje ministrice je ostro obsodila tudi Metka Zevnik iz Koalicije “Za otroke gre!”. Odgovorne je obtožila zavajanja in laganja, njihovo ravnanje pa označila za hudodelstvo. Donko se je odzval tudi na torkov odstop direktorice Centra za socialno delo Velenje Lidije Hartman Koletnik. Kot je poudaril, ne verjame, da se za njeno odločitvijo res skrivajo osebni razlogi.

Metka Zevnik (foto: STA)

Metka Zevnik. Foto: STA

Odbor za varstvo pravic vnukov in starih staršev je še napovedal, da si bo prizadeval za spremembe zakonodaje na tem področju, k čemur bodo skušali prispevati tudi z zbiranjem podpisov.

Foto: STA

Foto: STA

STA, A. Ž.