[VIDEO] Franc Kangler: “Janša je prvi politični zapornik, jaz pa sem prvi politični obsojenec.”

Foto: Nova24tv

“Po krivici so me obsodili, po krivici so mi odvzeli mandat. In ko dobro premislim, je prav, da vsem tistim, ki si želijo politično obračunavati prek državnih organov, sporočimo, da nas je več, da ni samo Franc Kangler, da smo močni ter si ne dovolimo, da ta država na tak način stvari počne in dela,” je bil jasen Franc Kangler glede ustanovitve nove stranke.

Franc Kangler, nekdanji župan Maribora, meni, da se mu ni treba ukvarjati s Slovensko ljudsko stranko. Pravi, da imajo oni svoj program in svojo vsebino. “Jaz imam po ustavi pravico, da se po svoje organiziram. Vsi, ki so moji prijatelji, imajo pravico, da z mano sodelujejo in vsi, ki v nas vidijo dober program, imajo pravico, da nas volijo,” je povedal Kangler, ki se ne boji, da bosta obe stranki zaradi drobljenja volilnih glasov izpadli iz parlamenta.

Izjava predsednika SLS Marka Zidanška o novi stranki: “Slovenskim državljanom nikakor ne želim poslovnega modela mariborskih radarjev. Me pa žal ne preseneča neprimerna izbira imena za politično stranko, ki naj bi bila ”nova”, sestavljajo pa jo stari obrazi z vprašljivo zgodovino. Niti me ne preseneča, da se je ta ideja porodila človeku, ki vemo, kako je zaradi radarjev končal.”

Kangler je Zidanškovo izjavo pospremil z besedami, da tako izražanje kaže nivo, “na katerega se, če bi bil pravi predsednik, ne bi spustil.” Meni, da bi se pri SLS morali ukvarjati s hudim kršenjem človekovih pravic, ki sta jih bila deležna on in Janez Janša. Tako pa so ravno v SLS pod vodstvom Radovana Žerjava verjeli levim in ne tistim, ki so stali za resnico, je bil jasen Kangler.

“Dokazal bom, da je nekdo zlorabil državne organe”
Glede sodnih procesov, ki so tekli ali pa tečejo proti njemu, je Kangler odločen, da bo dokazal, da je nekdo zlorabil državne organe za politično obračunavanje z njim in s takratnim predsednikom vlade Janezom Janšo. Policisti so zanj zapisali 18 ovadb, šli pa so tudi po prisluhe, ki jih je podpisal takratni šef mariborskih policistov Marjan Fank, današnji direktor generalne policijske uprave.

Kangler je komentiral tudi vlogo sodnika Žirovnika, ki ga je sam nadzoroval, ko je bil ta zaposlen še v Slovenski obveščevalni in varnostni službi.

“Da podpiše zame odredbo sodnik Žirovnik. Osemkrat je podpisal odredbo. Jaz pa sem njega enajst let nadziral, kot drugega človeka SOVE. S SOVO in tudi z njim sem imel konflikte. Pa še danes mariborski sodniki govorijo, da je Žirovnik čist, da ni bilo konflikta. Tudi če se ne bi z njim nikdar prepiral, bi bil to konflikt interesov.”

“V Mariboru lahko najdemo samo en žerjav”
Stanja v Mariboru, odkar je župan Andrej Fištravec, Kangler ni želel komentirati. Omenil je zavetišče za živali, vzpenjačo, lutkovno gledališče, stadion Ljudski vrt in dodal, da ne bi nič od tega ostalo, če bi delal tako kot Fištravec. V šali je dodal, da je edina stvar, ki je uspela sedanjemu županu, ta, da je v Maribor pripeljal Kitajce.

Kangler pravi, da o ponovni kandidaturi za župana Maribora trenutno ne razmišlja, saj so volitve šele čez dve leti. Sedanjemu županu želi, da bi po koncu mandata bila nova delovna mesta in da bi lahko pokazal projekte, ki jih je zaključil. Za zaključek pa je povedal, da mariborske volivce zelo dobro pozna in da bodo župana Fištravca po končanem mandatu zagotovo nagradili.

Posnetek celotne oddaje si lahko ogledate tudi na tej povezavi.

A. R.