Franc Kangler zaradi politično motiviranih sodnih postopkov zahteva odškodnino od države, Bojan Požar: “600 tisoč evrov … Malo je ‘reko'”

Franc Kangler (Foto: Veronika Savnik)

Nekdanji mariborski župan Franc Kangler od države zahteva odškodnino za sodne postopke, v katerih se je znašel. Meni, da so bili postopki proti njemu zrežirani. Višine odškodnine, ki jo zahteva, Kangler ne razkriva, kot danes poroča Delo, pa bi se znesek lahko vrtel okoli 600.000 evrov.

Nekdanji mariborski župana se je znašel v 23 sodnih postopkih, od tega se jih je 21 končalo njemu v prid, dva pa sta še odprta. Kangler je prepričan, da gre za politični pregon in da so bili postopki zrežirani. Vztraja, da so mu bile kršene številne pravice, zato se je odločil, da na državno odvetništvo vloži odškodninski zahtevek.

Na državnem odvetništvu so za Delo potrdili, da so prejeli Kanglerjev predlog, a ker gre za predhodni postopek, ki je zaupne narave, podrobnosti zahtevka ne morejo razkriti. Višine odškodnine, ki jo zahteva, ni razkril niti Kangler. “Izračunajte si sami: v štirih letih bi v državnem svetu prejel 60.000, v dveh letih bi v službi, za katero sem bil zmenjen, pa je potem nisem dobil, zaslužil okrog 1.800 evrov na mesec,” je povedal za časnik. Po podatkih Dela pa bi se znesek, ki ga zahteva, ob upoštevanju vseh vidikov škode, ki jo uveljavlja, in glede na nekatere podobne primere lahko vrtel okrog 600.000 evrov.

Kangler je še pojasnil, da odgovora državnega odvetništva na svoj predlog za mirno rešitev še ni prejel. “Če bi bila država pametna, bi se poravnala,” je dodal. Na državnem odvetništvu so pojasnili, da v zakonu določen rok za sporazumno rešitev spora še ni potekel. Po Kanglerjevih besedah sicer njegov odškodninski zahtevek obravnava celjski oddelek državnega odvetništva, potem ko se je mariborski oddelek izločil.

Odzval pa se je tudi že Bojan Požar, ki vsoto, ki naj bi jo po vseh pretrpenih mukah zahteval Kangler, ocenjuje kot prenizko:

C. R.

 • Aton

  Tako davkoplačevalco plačujemo globoko državo. Dobro so vedeli, kako se bo končalo, ampak niso zapravljali svojega denarja. Tako kot pri J, Magajni in ostalih. Do naslednjega v vrsti.

 • soc

  Ma ljudje božji, če nekoga ujamejo pri koruptivnih poslih na telefonskih prisluhih, pa uide s pomočjo formalnosti, da ti prisluhi niso bili odobreni…

  In če je ista oseba po besedah vodstva ustanovitelja Farmadenta zahtevala konkretne izvajalce pri izgradnji klavrno propadlega Marifarma…

  Potem mi ne prikazovati nekdanjega MB župana kot pozitivne osebe. Ne gre skupaj. Kangler in Janković sta si zelo podobna, le na dušo piha vsak svojemu.

  • Andrej

   In tako 21-krat. Ne bodi otročje naiven.
   Mimogrede, ali si se kdaj vprašal, zakaj je pri Zokiju popolnoma drugače?

   • soc

    Kaj si hotel povedati? Kaj ni res, kar sem kot zagovornik pravne države in krščanske etike, racionalist, skeptik in slovenski nacionalist zapisal? Naivnost pa vsekakor (jasno izpričano tudi na brezosebnem nicku) ni moja značajska poteza….

    • Andrej

     No, potem pa skušaj ugotoviti za koliko je Zoki zapufal Ljubljano in kolikokrat je bil zato obsojen. Samo Stožice ti predlagam. Če se že zgovarjaš na državo, kjer zakonodaja velja za vse enako. Da ne govorim o tistih, ki so zagovorniki zločinske organizacije s petokrako na čelu. Eno samo obtožbo povej. Ne obsodbo, obtožbo.

     • soc

      Ali res ne razumeš, da mi je vseeno, ali je nekdo na SDS / LS listi in zato tebi apriori všečen, ali gre za vsem znano barabo na drugi strani? Čeprav sta obadva iz proceduralnih razlogov “nedolžna”?

      Sem človek principov in jasno definiranih pogledov in ne strankarski navijač, kot cca 50% nickov za obe strani. Vodi me pač etika, ne stranka. Politik, ki ga bom zagovarjal, bo POŠTEN. Pika.

     • Schemva Miro

      Prej te bo pobralo,preden boš našel takega politika,so samo bolj ali manj pokvarjeni.

  • PLavi-mil

   A ti misliš Jankoviča in njegovo farmacevtko, g. Kangler pravilno, samo plačati bi morali vsi aktereji, ne pa davkoplačevalci.

 • Olga101

  Pravilno! Ločeno je treba ovaditi še skorumpirane policiste, sodnike in medijske prostitute!! Naj palačajo iz svojega žepa za vse duševne bolečine in uničen ugled gospoda Kanglerja!

 • garfi

  plačajo naj VOLIvci kućanovih strank in kućanovi Budalci

 • MEFISTO MODRI

  Premalo se ceni.