Franc Kangler zaradi politično motiviranih sodnih postopkov zahteva odškodnino od države, Bojan Požar: “600 tisoč evrov … Malo je ‘reko'”

Franc Kangler (Foto: Veronika Savnik)

Nekdanji mariborski župan Franc Kangler od države zahteva odškodnino za sodne postopke, v katerih se je znašel. Meni, da so bili postopki proti njemu zrežirani. Višine odškodnine, ki jo zahteva, Kangler ne razkriva, kot danes poroča Delo, pa bi se znesek lahko vrtel okoli 600.000 evrov.

Nekdanji mariborski župana se je znašel v 23 sodnih postopkih, od tega se jih je 21 končalo njemu v prid, dva pa sta še odprta. Kangler je prepričan, da gre za politični pregon in da so bili postopki zrežirani. Vztraja, da so mu bile kršene številne pravice, zato se je odločil, da na državno odvetništvo vloži odškodninski zahtevek.

Na državnem odvetništvu so za Delo potrdili, da so prejeli Kanglerjev predlog, a ker gre za predhodni postopek, ki je zaupne narave, podrobnosti zahtevka ne morejo razkriti. Višine odškodnine, ki jo zahteva, ni razkril niti Kangler. “Izračunajte si sami: v štirih letih bi v državnem svetu prejel 60.000, v dveh letih bi v službi, za katero sem bil zmenjen, pa je potem nisem dobil, zaslužil okrog 1.800 evrov na mesec,” je povedal za časnik. Po podatkih Dela pa bi se znesek, ki ga zahteva, ob upoštevanju vseh vidikov škode, ki jo uveljavlja, in glede na nekatere podobne primere lahko vrtel okrog 600.000 evrov.

Kangler je še pojasnil, da odgovora državnega odvetništva na svoj predlog za mirno rešitev še ni prejel. “Če bi bila država pametna, bi se poravnala,” je dodal. Na državnem odvetništvu so pojasnili, da v zakonu določen rok za sporazumno rešitev spora še ni potekel. Po Kanglerjevih besedah sicer njegov odškodninski zahtevek obravnava celjski oddelek državnega odvetništva, potem ko se je mariborski oddelek izločil.

Odzval pa se je tudi že Bojan Požar, ki vsoto, ki naj bi jo po vseh pretrpenih mukah zahteval Kangler, ocenjuje kot prenizko:

C. R.