fbpx

Presenetljivo: Kdo vse je v novem vodstvu Zbora za republiko

Predsednik Zbora za republiko dr. France Cukjati. (Foto: STA)

France Cukjati je postal novi predsednik Zbora za republiko (ZZR), podpredsednika pa sta postala Dimitrij Rupel in Ivan Štuhec. Dosedanji predsednik Lovro Šturm je zaradi osebnih zdravstvenih težav odstopil z mesta predsednika in bil imenovan za častnega predsednika. 

Nekoliko presenetljivo so na seji sveta Zbora za republiko imenovali novega predsednika. To je postal France Cukjati, sicer znan slovenski teolog in zdravnik ter nekdanji poslaned stranke SDS. Razlog za imenovanje novega predsednika je odstop dosedanjega predsednika Lovra Šturma. Šturm je z mesta odstopil zaradi osebnih zdravstvenih razlogov.

Civilnodružbena organizacija za odprto družbo
Zbor za republiko je sicer civilnodružbena organizacija, ki je bila ustanovljena leta 2004 na pobudo 25 podpisnikov. Zavzemajo se za odprto družbo in odprto politično strukturo, saj je v Sloveniji, kot so zapisali na svoji spletni strani, ”za novo fasado slovenskega doma skrite še veliko nepospravljene prtljage iz prejšnjih časov, precej nereda v hiši in na dvorišču, veliko nepometenega prahu in pajčevine ter še kak okostnjak v tej ali oni omari”.

Foto: STA

Foto: STA

Mesto predsednika so do sedaj zasedali Peter Jambrek, Gregor Virant in pa nazadnje Lovro Šturm.

Poleg novega predsednika pa so imenovali tudi nova podpredsednika. To sta postala Dimitrij Rupel in Ivan Štuhec. Novi častni predsednik Lovro Šturm je mesto predsednika opravljal od leta 2011, javnosti pa je bolj poznan kot nekdanji minister za šolstvo in šport ter nekdanji minister za pravosodje.

 

 

M. G.