fbpx

Gibanje za otroke in družine v sredo, 11. 1., v parlamentu za spoštovanje pravic vnukov in starih staršev

Metka Zevnik, Aleš Primc in Franci Donko iz Gibanja za otroke in družine bodo v sredo, 11. 1. 2017, ob 9.00 v parlamentu predstavili novelo Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Gibanje za otroke in družine se vseskozi aktivno zavzema za spoštovanje pravic vnukov in starih staršev ter za takojšnjo vrnitev koroških dečkov v njuno edino družino babice in dedka, kar je pravična rešitev nezakonitega odvzema

Da se podobni primeri v Sloveniji ne bi več dogajali, je Gibanje za otroke in družine predlagalo nujne spremembe Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih in v prvih dneh septembra 2016 samo v treh dneh zbralo skoraj 8.000 podpisov podpore svojemu predlogu.

Starim staršem bi omogočili posvojitve vnukov
Gre za zakonske spremembe, ki bi omogočile posvojitve vnukov s strani starih staršev, prav tako izraz poslednje volje staršev v zvezi z njihovimi otroki, vključitev starih staršev v postopke, kadar vnuki izgubijo starše ter kadar pride do odvzema roditeljske pravice staršem, ki ubijejo moža, ženo, partnerja, partnerico, otroka, tasta ali taščo. Gibanje za otroke in družine se zavzema tudi za vsestransko prenovo centrov za socialno delo, ki morajo postati ljudem prijazne ustanove, ki ne bodo kršile človekovih pravic, kot je to v večini demokratičnih držav.

Ravnanje socialnih služb v Angliji zgled za naše CSD – družinska tragedija v Angliji
V Angliji se je v letu 2016 zgodila tragedija, v kateri je oče dveh majhnih fantkov umoril njuno mamo, sam pa je kmalu pristal v zaporu. Gre za precej podoben primer, kot se je zgodil nesrečnima koroškima dečkoma.

Zločin se je zgodil februarja 2016, pri čemer so morali umor najprej raziskati in ga očetu dečkov dokazati.  Sojenje je trajalo 3 tedne, oče, ki je dečkoma ubil mamo, je bil obsojen na dosmrtni zapor.  Babica  je takoj postala skrbnica obeh vnukov, dečka pa sta našla nov dom v družini njune babice.  Njihov CSD  je nudil starim staršem pomoč, kako otrokom spregovoriti o smrti matere in o odsotnosti očeta. Podobna zgodba, pa vendar vse precej drugače kot pri nas.

Koroška dečka čakata na vrnitev domov
V Gibanju za otroke in družine smo odgovorne pozvali k spoštovanju sodbe Vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo vse odločbe v zadevi koroških dečkov. Vpleteni bodo morali prej ali slej priznati napake, prevzeti odgovornost za posledice ter zgodbo vrniti v izhodišče in otrokoma vrniti babico in dedka. Ko bosta na varnem, bodo morali pogledati, ali potrebujejo kakšno pomoč strokovnih služb.

Tako kot so to pravilno storile socialne službe v angleškem primeru, je treba koroškima  dečkoma nemudoma omogočiti okolje za zdravo rast in razvoj. Stroka se mora zaradi dobrobiti otrok ozreti na njuno doživljanje, na njun čustveni svet, na  potrebe, ki jih imata v tem razvojnem obdobju. To pa je predvsem varna,  ljubeča navezanost,  varen prostor, v katerem bosta lahko celila rane po izgubi mame in očeta. Tak prostor je pa samo pri babici in dedku.

Koroška dečka nista siroti, da bi morala končati v rejništvu pri tujih ljudeh. Imata ljubečo babico in dedka. Na ta dejstva so v Odboru za varstvo pravic vnukov in starih staršev nazadnje opozorili na protestu pred vlado RS, na katerem so Borut Pogačnik, Roman Vodeb, Andreja Gorenc in Franci Donko opozorili vlado Mira Cerarja, naj spoštije Ustavo RS, poskrbi za uresničitev sodbe VS ter koroška dečka nemudoma vrne v njuno edino družino babice in dedka.

Povzeto po 24kul.si