Kaj je v gladovno stavko pahnilo člane mariborskega društva slepih

Društvo je pojasnilo razloge za začetek gladovne stavke. Iz desne Niko Šket in Martin Ošlak (foto: STA).

Dolgoletna člana društva slepih in slabovidnih v Mariboru Niko Šket in Martin Ošlak sta začela gladovno stavkati. Skupaj s še nekaterimi člani izvršnega odbora društva želita opozoriti na “večkratne zlorabe položaja s strani predsednice Ivanke Kotnik”, ki ji nekateri člani niti ne priznavajo več statusa predsednice.

Spori med Kotnikovo in delom izvršnega odbora društva, ki šteje okoli 750 članov s Koroške in Podravja, se vleče že skoraj dve leti. Kot je povedala predsednica nadzornega odbora Božena Potočnik, je Kotnikova lani celo nepreklicno odstopila, nato pa si je premislila in kljub njihovemu nasprotovanju ponovno prevzela funkcijo.

Sankcije zaradi izpostavljanja nepravilnosti
Potočnikova zadnja leta vztrajno opozarja na nepravilnosti, zaradi česar so jo že doletele tudi sankcije. V društvu zahtevajo, da se še pred zborom članov skliče seja legitimne sestave izvršnega odbora društva, na kateri bodo sprejeli predlog za razpis nadomestnih volitev za vse organe društva.

“Kotnikova tega ne želi storiti, zato je društvo trenutno brez vodstva, saj je predsednica marca lani na seji izvršnega odbora podala pisno in nepreklicno odstopno izjavo. Na isti seji je pooblastila predala podpredsednici, nato pa si je na zboru članov premislila in preklicala izjavo pod pogojem, da iz društva odstranijo moteče člane,” je dejala Potočnikova.

Jezni člani: Predsednica je pogodbe podpisovala sama s seboj
Nespoštovanje formalnih pravil pa ni edini očitek, ki jih del vodstva društva usmerja proti Kotnikovi, saj ji očitajo tudi izplačila mimo društvenih pravil. Predsednik društva je sicer upravičen do 200 evrov mesečnega honorarja, za vse ostalo pa je treba imeti sklenjene pogodbe, na kar so ves čas opozarjali, a naj bi Kotnikova le-te podpisovala kar sama s seboj.

Kotnikova za zdaj molči
Predsednica društva danes na širša pojasnila o očitkih ni bila pripravljena odgovoriti, saj je bila v Ljubljani, je pa napovedala, da bo vse skupaj pojasnila v naslednjih dneh na lastni novinarski konferenci. Ob tem je zavrnila vse očitke o kakršnihkoli nepravilnostih in povedala, da se te vlečejo že kar dolgo časa, a doslej s člani dela izvršilnega odbora niso prišli skupaj. Če menijo, da je prišlo do kršitev, naj gredo po legalni poti, je poudarila Kotnikova.

N. K., STA