fbpx

Glasovanje o prihodnosti otrok se začenja

Foto: iStock

Začenja se predčasno glasovanje na referendumu o noveli zakona o zakonski zvezi, ki bo sicer v nedeljo. Predčasno glasovanje bo potekalo do vključno četrtka od 7. do 19. ure na sedežih okrajnih volilnih komisij ter na tistih upravnih enotah, kjer okrajne volilne komisije sicer nimajo sedeža, to so Cerknica, Dravograd in Metlika.

Okrajne volilne komisije v teh dneh volivcem pošiljajo obvestila o volišču, kamor so vpisani v volilni imenik, obvestila bodo vsi prejeli najpozneje do sobote. Tudi če obvestila še niso prejeli, se lahko udeležijo predčasnega glasovanja, svojo istovetnost pa morajo v vsakem primeru izkazati z osebnim dokumentom. Predčasno glasovanje sicer poteka na enak način, kot bo na dan referenduma, volivci obkrožijo za ali proti.

Referendumsko vprašanje se glasi: Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 3. marca 2015?

 

Konec zveze med možem in ženo
Omenjena novela spreminja definicijo zakonske zveze, ki tako ne bi bila več opredeljena kot z zakonom urejena življenjska skupnost moža in žene, ampak z zakonom urejena skupnost dveh oseb, torej bi jo lahko sklenila tudi dva homoseksualca, dve lezbijki oz. dva transeksualca ali kaj drugega. Ti bi tako dobili vse dolžnosti in pravice, ki izhajajo iz zakonske zveze, vključno s posvojitvijo otrok, prav tako bi se na enak način kot raznospolne obravnavale tudi istospolne zunajzakonske skupnosti.

Po novi referendumski ureditvi se mora za zavrnitev zakona na referendumu izreči večina tistih, ki se udeležijo referenduma, pri čemer pa mora ta večina hkrati predstavljati tudi najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev.

B. O., STA